Yamaha Tracer 9GT: Niet uitlezen

Startsituatie   

De motor is binnengekomen met de klacht dat deze niet uit te lezen is, de reden dat hij uitgelezen werd komt doordat vermoedelijk de sensor van het gasklephuis defect is. Het is 1 keer, per toeval, gelukt de motor uit te lezen toen kwam deze fout er ook uit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start diagnose

We hebben als eerste de klacht geverifieerd, de motor is inderdaad niet uit te lezen. We hebben het oscilloscoop beeld gecontroleerd en zien dat de CAN-bus signaal goed is totdat er iets gevraagd wordt dan breekt hij hem af.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals het beeld moet zijn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals het beeld op dit moment is als er iets gevraagd wordt over de CAN-bus

 

De motor heeft diverse regelapparaten erin zitten welke we een voor een los hebben gemaakt, en daarna weer hebben vastgemaakt, om te zien of het probleem daarmee verdwijnd. Als het probleem dat weg zou zijn betekend dat het betreffende regelapparaat de kortsluiting tussen CAN-high en low veroorzaakt.

 

Na elk regelapparaat los te hebben gehad blijft de fout bestaan. Het zou dus in de kabelboom moeten zitten, echter weten we nog niet waar. We zien voor wat reparaties in de kabelboom zitten maar niets wat voor de problemen lijkt te zorgen, ook niet als we de kabelboom naar voren onderbreken. Ook het onderbreken van de verzamelstekker van de CAN-bus levert geen resultaat op.

 

We hebben daarom het CAN-bus kabelboom gedeelte van diagnosestekker naar verzamelpunt van de CAN-bus weggehaald wat ons probleem wel oplost qua storing in het signaal maar nog altijd krijgen we geen data. Als we de CAN-bus van ons diagnosesysteem direct aansluiten op de CAN-bus van het betreffende regelapparaat kunnen we deze uitlezen. Het probleem zit hem in de kabelboom. Aangezien we geen duidelijke plek kunnen vinden in de kabelboom waar het misgaat maar wel diverse punten waar hij slecht voelt of verkleurd is geven we als advies de gehele kabelboom te vervangen. Het probleem van niet uitlezen is daarmee op te lossen.