Startsituatie

Deze Volvo is bij ons gebracht omdat er al vaker problemen zijn geweest in het verleden zijn geweest., bij die problemen is de klant meerdere malen terug gemoeten naar de garage omdat het toch niet opgelost was. Hierdoor is de klant het vertrouwen in de garage verloren en is hij met deze klacht bij ons terecht gekomen.

 

De auto geeft nu, op het moment van starten, storingen op diverse Driver Attention Alert systemen (DAA). We weten niet wat de auto hiervoor exact voor storingen heeft gehad, maar die lijken los te staan van deze problemen omdat hier de motor niet direct op uit kan vallen. We weten wel dat er bij de vorige storingen een nieuwe stuurpomp is gemonteerd en dat heeft de oplossing gegeven.

 

Start diagnose

We zijn de diagnose begonnen met de klacht te verifiëren, en als de auto gestart wordt komen er inderdaad een aantal storingsmeldingen in het display. De belangrijkste meldingen waren dat de parkeerhulp niet meer werkt, dat de auto niet meer automatisch kan remmen en dat de adaptive cruise control niet kan werken. Hierna zijn we de auto gaan uitlezen.

 

Tijdens het uitlezen zijn er 17 foutcodes naar voren gekomen, er zaten erg veel communicatiefoutcodes tussen. Dit houdt in dat verschillende regelapparaten niet met elkaar kunnen communiceren. Er zaten ook fouten in van te hoge spanning en van een aantal regelapparaten die stuk zouden zijn. Omdat er met 17 foutcodes geen goede diagnose gedaan kan worden zijn we deze foutcodes eerst gaan wissen. Na het wissen bleven er 2 foutcodes terugkomen. Een foutcode in de motorcomputer, die los lijkt te staan van de meldingen in het dashboard maar waar wel naar gekeken moet worden en een foutcode in de camera in de voorruit. Ons vermoeden is dat de camera in de voorruit de schuldige is voor de meeste foutcodes en ook de meldingen in het dashboard. Daarom gaan we dit systeem doormeten waar de fout zit. Ook gaan we de motorstoring uitmeten om te zien waar daar de fout zit en gaan we de laadspanning controleren of deze juist is.

 

Naast al deze meldingen geeft de auto ook aan dat hij toe is aan onderhoud. Hier gaan we ook alvast naar kijken zodat er dadelijk geen verrassingen zijn aan het einde van de rit van grote kosten die pas bij het onderhoud aan het licht zouden komen.

 

Meting voorruitcamera

We zijn begonnen met de diagnose van de voorruitcamera, deze gaf de volgende storingen aan:

C100193 Vision System Camera, Onderdelenstoringen, Geen werking Permanente storing

U300087 Regelmodule, Bussignaal- en berichtstoringen, Ontbrekend bericht

Er staat in de eerste plaats dat er onderdelen van de Forward Sensing Module (FSM) niet zouden werken. Het is een permanente storing dus de onderdelen lijken permanent niet te werken. Dit betekend dat de FSM afgesloten wordt en niet meer meedoet met de rest van de auto. Omdat deze niet meer meedoet geven de overige regelapparaten hier een foutcode op aan, deze verwachten informatie van de FSM binnen te krijgen of willen er juist informatie aan geven maar dit is niet mogelijk doordat er een storing in zit en de camera geblokkeerd is. Daardoor lijkt de tweede foutcode die er nu in wordt opgeslagen een logisch vervolg te zijn. Doordat de camera geblokkeerd is wordt er een fout weergegeven op de CAN-bus, via de CAN-bus verloopt alle communicatie tussen alle regelapparaten en als er een niet meer zendt en niet reageert wordt er hier een fout op gezet.

 

Bij de metingen aan de FSM zijn we begonnen de voedingen en massa’s te controleren van deze module. Deze waren allemaal in orde. Hierna zijn we de CAN-bus zelf gaan controleren. Er worden op 2 netwerken verzonden, een algemeen netwerk en een netwerk waar alleen de veiligheidssystemen opzitten om zo sneller te kunnen werken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De 2 meetbeelden die hier zichtbaar zijn, zijn van de CAN-bussen. De bovenste is van de Veiligheidssystemen CAN-bus. Te zien is dat hetzelfde bericht steeds werd herhaald, dit is vermoedelijk van een regelapparaat die constant informatie aan het vragen is aan de FSC. De onderste is van de Algemene CAN-bus waar er 2 berichten constant afwisselen. Dit is gelijk aan het verhaal hierboven.

 

Om de storing op te lossen moet de Forward Sensing Module vervangen worden.

 

Storing motorcomputer

In de motorcomputer bleef ook constant dezelfde storing terugkomen. Dit was de volgende storing:

 

  • P059700 Open regelcircuit thermostaatverwarmer, Algemene storingsinformatie,

 

Deze storing slaat op de thermostaatverwarmer actuator. Dit is een soort gloeimodule waarmee de thermostaat makkelijker en sneller te regelen is. Hierdoor kun je de motor makkelijker op temperatuur houden en ook sneller op temperatuur brengen. Hoe eerder de motor op temperatuur is, hoe eerder de auto milieuvriendelijker en zuiniger kan gaan draaien. Dit systeem werkt vrij simpel. De auto krijgt een spanning op deze actuator en daardoor gaat een verwarmingselement warm worden.

 

De spanning krijgt de module en ook de massa is werkend. Daarnaast zit er nog een geschakelde plus op die het systeem in-en uitschakelt. Dit alles werkt ook.
Om de storing op te lossen moet de thermostaatverwarmer vervangen worden.

 

Vervangen voorruitcamera

Het duurde even voordat we de camera binnen hadden. In Nederland zat er bijna een half jaar besteltijd op, we hebben de camera uiteindelijk uit het buitenland gehaald omdat een half jaar wachten geen optie was.

Het vervangen van de voorruitcamera, de FSM, stelt niet heel veel voor. Het is een kapje weghalen, de oude module eruit klikken en de nieuwe er weer in klikken. Dat is nog geen minuut werk, en dan hoef je niet eens te haasten. Maar waar het monteren geen tijd kost, bleek dat voor het inleren een ander verhaal te zijn.

 

Het probleem bij deze auto lag dat je een rit moest maken, en tijdens die rit moest je aan een paar voorwaardes voldoen. Je moest 5 tot 15 minuten rijden met een snelheid van minimaal 60 km/h, maar het liefst rond de 80 km/h. Ook moesten er tijdens die rit een aantal objecten weergenomen worden zoals; wegbelijning, borden, vangrail en bomen. Maar daar zat niet de valkuil, deze zat erin dat tijdens die rit een afstand gehouden moet worden tot je voorligger van 10 autolengtes. En tja, dat is lastig te doen tegenwoordig. De snelweg valt af want iedereen haalt je in en komt weer voor je neus binnen die 10 autolengtes. Ook B-wegen vallen af doordat hier hetzelfde gebeurt en er vaak geremd wordt. Maar voordat we hieraan konden beginnen moest de auto ook geüpdatet worden. De softwarestand was niet juist van de camera met de rest van de auto waardoor deze niet ingeleerd kon worden. Nadat we alles geüpdatet hadden kon het inleren beginnen.

 

Het heeft heel wat kilometers gekost maar uiteindelijk is het ons gelukt. Het is ons gelukt door op het drukste moment van de dag op een 80 weg 60 te gaan rijden. Zo kun je voldoende afstand houden tot je voorganger en door de drukte op de weg kan niemand je inhalen.

Volvo XC60 T5: Camera problemen

De boosdoener met de lange levertijd en de niet zo praktische inleerprocedure.