Startsituatie

Auto is binnengekomen met de klacht dat de koplampen niet meer automatisch stellen. Dit is naar voren gekomen bij de APK. Daar wilde ze een gebruikte koplamp monteren maar de klant is bij ons gekomen voor diagnose om vast te stellen dat het zeker aan de koplamp ligt. Dit omdat de klant de koplampen ziet bewegen als de motor wordt gestart.

 

Start diagnose

Bij het uitlezen staat de auto vol met codes. Op bijna elk component zitten wat codes die te maken hebben met de koplampen. Wat ons als eerste opvalt is dat de linker koplamp niet is ingeleerd. We hebben daarom de basisafstelling van de linker koplamp uitgevoerd waarna deze fout weg was.

 

Hierna zijn we de klacht gaan verifiëren. Als je de auto start beweegt de linker koplamp inderdaad op en neer maar de rechter doet dit niet. Daarom zijn er al een aantal zaken die afvallen zoals de hoogte sensoren. We zien ook bij de live waardes dat de sensoren bewegen.

 

Hierna zijn we de koplampen gaan doormeten. Omdat na het wissen een aantal bus-fouten op de rechter koplamp overblijven zijn we deze door gaan meten. De voeding, massa en de LIN-bus, de communicatie draad waarmee hij met de centrale unit communiceert.

De voeding en massa waren in orde, de LIN-bus klopte niet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierbij is de rechter koplamp aangesloten, hierop is de rode lijn gemeten en hetzelfde signaal op dezelfde pin op de rechter koplamp zie je in de blauwe lijn. Het rode signaal moet hetzelfde zijn. Deze zit vast aan massa. Dit kan in de bekabeling, de computer en de koplamp zitten.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het signaal met de koplamp los. Alles is hetzelfde aangesloten. We zien dat het signaal hersteld. Hierdoor weten we dat het probleem in de koplamp zit.

 

Oplossing

We hebben geprobeerd de koplamp te repareren echter zitten de koplamp reparatie kosten hoger als een gebruikte koplamp en zitten we met een levertijd op de onderdelen. Ons advies is daarom de koplamp te vervangen voor een gebruikte.

 

Nu kwam alleen het vreemde, toen we de klacht gingen doorspreken met de klant gaf hij aan dat hij juist problemen had met de linker koplamp en niet met de rechter. De rechter deed alles goed, op de bochtenverlichting na maar dit was al bekend. Nu hebben we echter alleen problemen gehad op de rechter koplamp. De klant gaf aan nadat de garage had aangegeven dat de linker koplamp stuk was hij deze vervangen had voor een gebruikt exemplaar alleen de problemen bleven. Daarom was hij naar ons toe gekomen. Dit verhaal hoorde wij echter nu pas voor de eerste keer. Wat er waarschijnlijk is gebeurd bij het vervangen, is dat de koplamp niet is ingeleerd. Dan blijft hij dezelfde klachten houden. De rechter koplamp is ook echt stuk, wat niet gek is aangezien ze even oud zijn. Dit mag je onder de noemer pech schalen. 

 

Volvo XC60: Afkeur op de koplamp