Volvo XC40: Af en toe storing

Startsituatie

De auto is bij ons gebracht met de klacht dat het parkeerhulpsysteem storingen geeft. De auto geeft te pas en onpas storingen op het parkeerhulpsysteem. Dit komt bij diverse omgevingsomstandigheden voor, bij verschillende snelheden en bij verschillende weersomstandigheden. Er is geen peil op te trekken.

Als de auto dan een keer voorruit en achteruit wordt geschakeld is de storing weer weg en kan er probleemloos met de auto worden gereden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start diagnose

Eerst is aan ons gevraagd een update te doen op het parkeerhulpsysteem (BCM) systeem. Hier stond een oudere versie op welke is aangepast naar de nieuwste versie. Daarnaast was er ook een update beschikbaar op de TCM (versnellingsbak) deze had ook wat fouten. Na het updaten zijn deze niet meer teruggekomen maar de parkeerhulpstoring wel.

 

We hebben de auto uitgelezen en er staat geen foutcode in welke te koppelen is aan het parkeerhulpsysteem. We hebben daarom een aantal testen gedaan waarbij we de CAN-bus vanaf de BCM naar het infotainment hebben gemeten, daarnaast hebben we de LIN-bus naar de sensoren gemeten. Beide metingen staan hieronder weergegeven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit is beide in orde. Ook tijdens het rijden blijft dit goed. We hebben daarom even gebeld met de garage of er opvallende zaken waren. Bij de auto zijn de wielen gebalanceerd en gewisseld van voor naar achter. Er is een motorkap gespoten door een kras die erop zat maar verder geen opvallende zaken. Wij kwamen wel tape tegen binnen in de auto bij de bekabeling van de sensoren, we weten bijna zeker dat erachter gespoten is. We kunnen echter geen beschadigingen ontdekken achter de bekleding. We hebben nu de testkabels aangesloten gelaten en gaan er mee rijden om zo het probleem op te roepen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vervolg diagnose

We zijn verdergegaan met de diagnose, met alle meetapparatuur hebben we meerdere ritten met de auto gemaakt. De auto blijft eerste dagen goed, daarna krijgen we 1x de storing. Omdat we de meetapparatuur hebben aangesloten zien we dat het signaal opeens verstoord wordt. Dit duurt erg kort waarna het LIN-bus signaal zich herstelt.

 

 

 

 

 

 

 

We kunnen niet direct een oorzaak vinden waarom het signaal kort verstoord wordt. We hebben de bekleding linksachter verwijderd en zijn gaan kijken of er iets opvallends te zien is. We zien dat de bekabeling op een punt niet in de vergrendeling zit. Als we tijdens het rijden de bekabeling richting wiel bewegen sprint de fout erin. Nadat we de bekabeling terug op de juiste plek hebben gezet blijft het probleem weg.