Startsituatie

De auto is bij ons binnengekomen met diverse storingen. De storing waarvoor hij oorspronkelijk naar de garage ging was dat de bochtenverlichting een fout aan gaf. Bij de garage gaven ze aan dat de linker koplamp vervangen moet worden omdat hier de fout in zat. Om het zeker te weten, de koplamp is een duur onderdeel, zijn wij gevraagd dit na te meten. Daarnaast gaf de auto ook onderhoud aan en deden de parkeersensoren niets meer.

We zijn gevraagd hier ook meteen naar te kijken.

 

Start diagnose

We zijn de diagnose begonnen bij de fouten op de bochtenverlichting. Nadat we de auto hadden uitgelezen kwamen er 2 fouten naar voren toe:

B103C86 Regeling koplamp links, Bussignaal en berichtstoringen, Signaal ongeldig

B103D04 Regeling koplamp rechts, Algemene storingsinformatie, Interne systeemstoringen

Hij geeft dus op beide koplampen een fout aan. Zowel de linker als de rechter koplamp motor voor het draaien en het stellen, waar de fouten zich op bevinden, heeft een voeding en een massa. De massa’s zijn apart maar de voedingen zijn gedeeld. Naast de massa en de voeding wordt de aansturing geregeld door een LIN-bus aansturing. De master van de LIN-bus is de body control unit de beide koplampen zijn de slaves.

 

De voeding en massa’s van beide koplampen zijn in orde. De LIN-bus is hieronder gemeten:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij beide metingen kunnen we zowel het master bericht zie, en we zien ook dat zowel de linker en rechter koplamp er niets mee doet. Dit houdt in dat de unit in principe in orde is, alleen de koplampmotor stuk is. Ons advies is echter wel de gehele koplamp te vervangen voor een gebruikt exemplaar.

 

Storing Parkeersensor

Hierna zijn we naar het parkeersensor systeem gegaan. We hebben deze uitgelezen en kwamen op de volgende foutcode:

B1B4401 Sensor buiten rechtsachter, Algemene storingsinformatie, Algemene elektrische storing

Als een van de sensoren een storing registreert dan schakelt het gehele systeem uit om de bestuurder te beschermen. Als hij niet goed kan functioneren dan liever helemaal niet. Dat is in deze ook gebeurd. We hebben namelijk ook nog een meting gedaan op de parkeersensor rechtsachter en die gaf geen signaal meer af:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het ontbreken van het signaal uit de parkeersensor rechtsachter

 

Motorstoring

Tijdens het uitlezen kwam er ook nog een foutcode naar voren toe:

 

P268113 Regelcircuit bypassklep 'A' motorkoelvloeistof, open, Algemene elektrische storingen, Stroomkring open

 

De auto geeft er in het display nog niets op aan maar er is een bypass klep kapot in het koelvloeistof systeem. Deze klep zorgt ervoor dat de auto sneller op temperatuur kan komen en zal vervangen moeten worden om hem weer goed te laten functioneren.

Volvo V70: Verschillende storingen