Volkswagen Tiguan: Stotteren

Startsituatie

De auto is bij ons terechtgekomen met de klacht dat de auto stottert bij 1500 T/min. Dit is het beste voelbaar in zijn 2de versnelling. Hij stoot dan enorm als je constant dit toerental blijft rijden (ongeveer 5% gasstand), als je doortrekt met de auto merk je geen verschil. De auto loopt constant op in toeren en heeft ook geen vermogensverlies. Wat ook merkbaar is, is bij normaal aanrijden dat de auto het toerental niet mooi constant kan houden. Hij schudt een beetje in toeren.

Aan de auto is al enorm veel gedaan:

 

  • Nieuwe turbo

  • Nieuwe turbo regelklep

  • Blok revisie (nieuwe zuigers, drijfstanglagers en diverse kleine zaken)

  • Nieuwe cilinderkop

  • Nieuwe ketting

  • Hogedruk brandstofpomp vervangen

  • Lagedruk brandstofpomp vervangen

  • Nieuwe bougies

  • Injectoren getest

  • Software update

  • Geprobeerd de fout uit te schrijven

  • Alle sensoren en actuatoren gewisseld met een goede auto

 

Dit alles heeft nog niet tot een oplossing geleid. De auto loopt merkbaar mooier volgens de klant maar de klacht blijft erin.

 

Start diagnose

We zijn de diagnose begonnen door met de klant samen te gaan rijden en meetwaardes te bekijken. We zien daarbij dat het mengsel wat te rijk is, de injectoren worden in de mengselaanpassing constant in de min geregeld. Het is ons niet geheel duidelijk wat het schakelmoment is tussen compressor en turbo maar later bleek dat 1500 T/min niet dat toerental was.

 

Verder merkte wij op dat moment nog geen opvallende zaken. We zijn begonnen met het meten van de brandstofdruk. De druk richting hogedrukpomp staat hieronder weergegeven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De hogedrukpomp krijgt een fluctuerende druk rond de 4,5 bar. Dit komt van de pompslagen af, echter vinden wij het erg fluctueren. Daarom gaan wij hem vergelijken met een auto die wel in orde is.

 

Vergeleken met een auto die wel in orde was merken we geen verschil. We hebben de testomstandigheden volledig gekopieerd en de test bleef gelijk, dit was niet de oorzaak.

In de documentatie van Volkswagen konden we ook nog een bericht vinden over het verkeerd vastzetten van bougies. Dit kan soortgelijke klachten geven. We hebben daarom nieuwe bougies gemonteerd op het juiste moment, ook dit maakte geen verschil.

 

Hierna zijn we van de diverse sensoren en actuatoren de werking gaan testen met de oscilloscoop. Dit zonder effect. Van geen enkele sensor of actuator konden we een defect vinden tijdens de test.

 

Vervolg diagnose

We gaan verder met de diagnose, in de tussentijd hebben we een aantal stappen bedacht en in samenspraak met de klant hebben we 3 stappen opgesteld welke we nu gaan doen in onderstaande volgorde:

 

  • Configuratie controleren en eventueel bij twijfel opnieuw als ASBuild data in de auto laden.
  • De klop sensoren uitprogrammeren.
  • De luchtdruk meten bij de compressor, turbo en inlaat tijdens het rijden met 1500 toeren.

 

Als eerste hebben we de AS-build data opnieuw in de auto geladen. Niet bij elk regelapparaat was de configuratie compleet uit te lezen waardoor we twijfelden. Daarom hebben we heel de auto opnieuw als AS-build data geladen. Dit is de originele software die uit de fabriek komt die hoort bij dit chassisnummer. Dit had echter geen effect.

 

Hierna hebben we de klop sensoren uit geprogrammeerd. Ook dit had geen effect voor de auto. Het leek eerste instantie bij de stationair loop en optrekken beter te zijn maar eenmaal bij 1500 t/min was het opnieuw net zo erg als hiervoor. Toen we terugreden sprong echter de turboslang los. Deze had een uitgerekte o-ring waardoor hij al minder afsloot maar ook de klem was niet de juiste. De klemkracht is in orde maar hij is te klein. Het lijkt niet de juiste te zijn. Deze moeten vervangen worden, dit staat wel los van de fout.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De slang met versleten o-ring en te kleine klem.

 

Hierna zijn we de laatste stap gaan doen, we hebben de drukken gemeten in de motor bij het probleemtoerental. Dit hebben we gedaan met een aantal druksensoren die we in de inlaat hebben gedaan. De druk is overal binnen de marges zowel van de turbo als van de compressor. Er lijkt hier ook geen enkel probleem te zijn.
 

Aangezien wij toch een beetje eigenwijs zijn hebben we de oliedrukactuator die de nokkenasstellers van olie voorziet uit geprogrammeerd en de foutcodes uitgeschreven dit hebben we gedaan aangezien we twijfelen aan de zeef tussen cilinderkop en nokkenashuis. Nadat we deze hebben uitgeschreven en hebben losgekoppeld was de klacht weg.

 

Gezien het feit dat er wel veel olie komt bij de actuator twijfelen we minder over de zeef. Als deze dicht zit zal er bijna geen olie komen. Daarom twijfelen we over de actuator zelf of over de stellers. We gaan de actuator eerst losmaken en reinigen. Hierna monteren we hem weer.

 

Dit maakte geen verschil. De stellers zijn daarom vervangen. Dit bleek de oplossing voor de klacht. Eerste instantie hadden wij begrepen dat de stellers al vervangen waren bij het vervangen van de ketting. Achteraf bleek dit niet zo te zijn.