Volkswagen Polo: Stuurfuncties defect

Startsituatie

Deze Volkswagen Polo is hier binnengekomen omdat deze storingen had op het multifunctionele stuurwiel en de bestuurdersairbag. De knoppen van het stuurwiel deden ook niks. Er is vastgesteld dat het moet zitten in de sleepring. Dit is echter ook meteen de controle unit van het multifunctionele stuurwiel. Deze is vervangen en moet ingeleerd worden. Hiervoor zijn wij ingeschakeld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Start diagnose

We zijn begonnen om de controle unit in te leren. Echter kunnen we geen communicatie krijgen met de multifunctionele control unit (de sleep ring). Omdat we deze niet konden krijgen hebben we de voeding en massa gecontroleerd. Deze was in orde. Aangezien we ook nog een andere module erbij hadden hebben we deze gemonteerd. Echter konden we hierna ook geen communicatie krijgen met deze module. Het probleem lijkt hem ergens anders te zitten. Na overleg hebben we akkoord gekregen voor een diagnose.

Wij zijn begonnen met het uitlezen van het voertuig. Hierbij kregen we de foutcodes. We zijn hierna begonnen met meten op de aansluiting van de sleepring aan de achterkant van het stuur. We hebben de originele schema’s erbij gepakt en hierbij konden we zien dat op pin 4 een 12v voeding moet staan en dat hebben we ook gemeten. Daarna zijn we het communicatiesignaal gaan meten wat een LIN-bus signaal is. We konden hierdoor zien dat er wel gesproken werd op de bus maar dat er niet werd gereageerd door de slave. De slave is in dit geval de schakelaars op het stuur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarom hebben we de airbag gedemonteerd zodat we aan de andere kant van de sleepring konden meten. Hier kregen we geen signaal gemeten waardoor we concludeerde dat er een onderbreking zit aan de stuurkant. De sleepring zorgt ervoor dat er een verbinding kan plaatsvinden tussen het draaiend stuur en de vaste kolom. We hebben de communicatie gecontroleerd door diverse stekkers los te maken in het stuur en kwamen erachter als we de volumebediening los maakte dat de LIN-bus verbinding zich herstelt. Deze schakelaar hebben we losgemaakt en van binnen zien we dat er iets van vloeistof in gezeten heeft. Het lijkt erop dat er drinken in is gekomen. We hebben de schakelaar schoongemaakt vanbinnen en alles opnieuw gemonteerd. Na alles gemonteerd te hebben is het signaal hersteld. We hebben de unit niet opnieuw hoeven in te leren aangezien we de originele weer hebben gebruikt.