Startsituatie
De auto is bij ons binnengebracht met een knipperend motorstoringslampje. De klant is met de auto op vakantie geweest naar Kroatië en eenmaal daar begon hij een motorstoringslampje te geven. De klant heeft zelf de auto uitgelezen en had een foutcode op de roetfilter dat deze een onjuiste werking had. De storing was te wissen maar kwam dan naar een paar of tijdens de huidige rit weer terug. De auto heeft geen last van vermogensverlies wel gaat het lampje af en toe weg en komt dan weer terug. Het lijkt er dus op dat de auto probeert te regenereren, dat dit af en toe lukt maar hij het roetgehalte niet ver genoeg naar beneden kan krijgen om goed te kunnen rijden.
De auto is een ex leaseauto waarbij er in 5 jaar bijna 240.000 km mee gereden is, dit zijn dus vooral snelwegkilometers. Ook de huidige eigenaar rijdt er voornamelijk snelweg mee en tankt goede diesel. De omgevingsfactoren lijken dus goed te zijn om goed te kunnen regeneren. Daarnaast krijgt de auto elke 15.000 km een oliewissel met A-merk olie. Bij de laatste beurt is ook de distributie vervangen en zijn er een aantal pakkingen rondom de motor vervangen die olielekkage veroorzaakten.
De auto is niet origineel meer, deze is verleden jaar gechipt. De EGR is toen niet uitgeschreven, deze is nog gewoon aanwezig. Het start stop systeem is toen wel uitgeschreven.
Start diagnose
We zijn begonnen met de auto uit te lezen. De klacht hadden we al geverifieerd, met binnenrijden brandde het motorstoringslampje, meer kunnen we niet zien of voelen aan de klacht. De foutcodes staan hieronder weergegeven:
Dit zijn enkel de foutcodes in de ECU, er stonden veel meer foutcodes in. De meeste sloegen op lage accuspanning, iets wat de klant ook aangaf dat deze vaak opgestart is en de accu recent vervangen is om deze reden. Daarnaast stond er een foutcode in over de ESP (ook in dit lijstje) maar dit sloeg terug op de snelheidssensor rechts achter. De klant had hier zelf nog niet naar gekeken maar dit kwam vaker voor. We hebben hier niets aan gemeten maar uit ervaring weten we dat deze sensoren vaker stuk gaan. We hebben daarom het advies gegeven deze te vervangen voor een nieuwe originele sensor.
Hierna zijn we aan de slag gegaan met de foutcodes. Deze geven eigenlijk aan dat er te veel roet in het systeem zit. Het roetfilter zit te vol maar kan niet, of niet voldoende regeneren. Dit kwam ook al aan het licht door de klachtbeschrijving die de klant geeft. Daarnaast geeft de auto een fout dat de uitlaatgas terugvoer, in de praktijk de EGR genoemd, een te kleine doorlaat heeft. En dat er fouten zijn op de druksensoren. We beginnen even met het roetfilter. We hebben de vullingsgraad van het roet gemeten met de testkast. Er zit op dit moment 22 gr roet in het filter. De maximale vullingsgraad waarbij de auto nog zelfstandig kan regeneren is 12 gr, tot 18 gr kun je het met de testkast doen en 22 gr zit daar dus boven. Nu zijn er twee oplossingen, reinigen of vervangen. Aangezien de klachten in korte tijd zijn gekomen en de auto van een goede auto zeer snel naar een ernstig vervuilde auto is gegaan houdt in dat de roetfilter in de praktijk vaak alleen maar roet bevat en weinig as. As blijft over na regeneraties en dit hoopt op wat uiteindelijk zorgt dat de filter vervangen moet worden. Roet is meestal met een externe reiniging goed te verwijderen. Ons advies is dan ook dit uit te voeren.
Daarnaast viel bij de visuele controle van het filter ons op dat er een temperatuursensor ooit gedemonteerd is en verkeerd is teruggezet. Deze was verkeerd gedraaid waardoor de draad erg strak stond deze hebben we losgemaakt en juist teruggezet zodat de bekabeling niet stuk gaat.
Hierna zijn we verdergegaan met de EGR, deze hebben we gemeten en tegelijk aangestuurd. We zien tijdens het aansturen dat de klep erg laat en ‘schokkerig’ reageert. Dit komt in de praktijk vaak door vervuiling. Een vervuilde EGR-klep kan niet vrij bewegen en kost veel moeite om in beweging te komen. Daardoor zie je, als je meet, het beeld schokken en niet gelijktijdig in beweging komen. We kunnen hiermee vaststellen dat deze vervuild is. Het losmaken om visueel vast te stellen zou niet lonen aangezien dit erg veel werk is. Zou je hem loshalen en geen aanslag vinden houdt dit in dat de klep toch versleten is en dat deze vervangen moet worden.
Nu hebben we echter alleen nog de gevolgen van het roet onder de loep genomen. Een oorzaak voor de problemen hebben we niet. We zijn een aantal zaken gaan meten van verstuivers tot lekkages in de inlaat maar hebben eerste instantie niets gevonden. Na een aantal metingen zagen we kort een afwijkende waarde in een van de verschildruksensoren.
De afwijkende waarde welke we kort zagen.
We hebben daarom de oscilloscoop aangesloten op deze sensor en zijn blijven meten. Dit resultaat is hieronder te zien.
Te zien is dat de meting wegvalt, links, en daarna rechts weer oppakt.
De verschildruk sensor zal vervangen moeten worden. Ons advies is beide sensoren te vervangen.
Overige opvallende zaken
Tijdens de visuele controle zien we aan de onderzijde een olielekkage. De klant gaf aan dat er recent veel vervangen is om een lekkage op te lossen dus dit lijkt nog iets te zijn wat niet goed schoon is gemaakt of opnieuw lekt. Ons advies is om de bodem goed te reinigen en dan 500 km te rijden. Komt de olie terug zal er duidelijk te zien zijn waar dat is en kan er gericht gesleuteld worden.