Volkswagen Kever 1303S: Blokrevisie

Startsituatie

De auto is bij ons binnengekomen met de klacht dat hij niet meer liep. Het is al een oud beestje met zijn bijna 50-jarige leeftijd. Dus dan kan er wel eens wat voorkomen. De auto rijdt helaas erg weinig. In 5 jaar tijd is er net geen 400 km mee gereden, dit is vooral nadelig voor de motor. Alles gaat vastzitten, alles droogt uit en de kans op lekkage wordt daardoor ook groter.

 

De auto had na lang tijd weer een keer gereden toen hij opeens erg slecht begon te lopen. De auto was bijna niet aan de gang te houden. We zijn de auto gaan ophalen. Tijdens het ophalen stopte de auto ook volledig en hebben we hem het laatste stuk terug moeten duwen.

 

Start diagnose

We hebben de motor nagekeken en kwamen er al snel achter dat de 3de cilinder weinig compressie had. Daarnaast bleef de vlotter hangen. De motor was duidelijk toe aan revisie. We hebben daarom de auto verder nagekeken, op een lekkende aandrijfas kering na was er niets aan de hand. Aangezien we bij De Multimeter ook restauraties doen zijn dit soort projecten bij ons meer dan welkom. 

 

Hierop volgend zijn we verdergegaan met de motor, we gaan deze geheel uit elkaar halen om een volledig beeld te krijgen. Van de derde cilinder was er een zuigerveer gebroken waardoor deze compressieverlies had. Daarnaast bleef de vlotter hangen door vuil in de Carburateur.

 

We hebben daarom alle pakkingen, zuigerveren en dichtingen vervangen van de Kever motor. Daarnaast hebben we de cilinderkoppen en cilinders laten vlakken, kevers hebben geen pakking tussen cilinderkop en cilinder dus de passing daarvan moet helemaal in orde zijn. Ook zijn alle lagers, lagerschalen en overige slijtagedelen zijn vervangen.

 

Daarnaast waren de uitlaten in slechte staat, deze hebben we beide vervangen en ook de inlaat zat helemaal dicht. De inlaat zorgt ook voor koeling tussen de banken dus een dichtzittende inlaat geeft snel grote problemen. Deze hebben we vervangen voor een geüpgraded versie. Daarnaast hebben we ook de carburateur gereviseerd.

 

Nadat we de motor weer hebben opgebouwd en afgesteld liep de motor als een nieuwe. De problemen zijn verledentijd en de auto kan weer gebruikt worden. Nu is het te hopen dat hij meer gebruikt gaat worden anders zijn we snel weer terug bij af.