Volkswagen Golf: Temperatuur melding

Startsituatie

De auto is binnengekomen met de klacht dat de auto af en toe een melding geeft dat de koelvloeistoftemperatuur te warm is. Als deze klacht zich voordoet blijft de meter in het instrumentenpaneel wel gewoon rond de 90 graden staan.

De klacht is zich voor gaan doen nadat er diverse reparaties zijn uitgevoerd. De laatste reparatie voordat de klacht is gaan opspelen is het vervangen van de waterpomp.

 

Het bedrijf welke de reparatie uit heeft gevoerd had de auto al uitgelezen maar hier kwam niets bijzonders naar boven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start diagnose

Omdat de klacht zich niet altijd voordoet lijkt rijden met de auto tot we de klacht merken een beetje overbodig. Dan wordt er veel te veel tijd weggegooid. Daarom hebben we de auto binnengezet en zijn we hem gaan uitlezen.

Tijdens het uitlezen komt er 1 fout op de motor naar voren:

 

  • P011700 Koelvloeistoftemperatuursensor 1 - signaal te zwak passive/abiogenesis

 

Dit is de temperatuursensor die aan de zijkant van de motor gemonteerd zit. Deze sensor wil wel eens vaker stukgaan maar ook de bekabeling daarvan. We zijn eerst de bekabeling gaan controleren met een V4 meting. Hier komt niets uit naar voren, de bekabeling kunnen we blijven bewegen maar er valt geen spanning weg. Er blijft tussen de diverse punten 0V verschil staan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierna hebben we de oscilloscoop aangesloten op de sensor en zijn we de auto laten warmdraaien. De temperatuur zou hierbij constant moeten blijven. Echter zien we tijdens deze test dan de spanning af en inzakt. Dit duidt op een defecte sensor en/of lucht in het systeem.

 

We hebben het vermoeden dat er sowieso nog lucht in het systeem zit, dit omdat de klacht zich voor is gaan doen na het vervangen van de waterpomp. Bij deze auto moet het koelsysteem vacuüm worden getrokken als er delen van het koelsysteem losgekoppeld worden en met de testkast moet er een actuator test gedaan worden die ervoor zorgt dat er met een programma alle klepjes in het koelsysteem geopend worden zodat er nergens meer lucht zit. Als dit niet wordt gedaan houdt je lucht in het koelsysteem.

 

We hebben het koelsysteem eerst vacuümgetrokken en hierna hebben we de test doorlopen er moest nog redelijk wat koelvloeistof bij dus duidelijk was dat er een luchtbel in het systeem heeft gezeten. Meestal heeft dit ook het gevolg dat de sensor daarvan defect raakt. Dit lijkt hier ook het geval aangezien de sensor niet vloeiend oploopt in temperatuur. De sensor moet nog vervangen worden voor een nieuwe originele sensor en ons advies zou ook zijn om de elektrische waterpomp en thermostaat mee te nemen. Dit omdat deze onderdelen vaak schade ondervinden van lucht in het systeem. Het systeem moet dan vacuümgetrokken worden voor vullen en met de testkast de stappen doorlopen worden om de lucht volledig uit het systeem te krijgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na vervangen

Na het vervangen van de onderdelen was de foutcode weg en bleef ook weg. De klant kreeg echter af en toe een melding op zijn instrumentenpaneel dat de temperatuur te hoog was. Dit gebeurde vaak direct met de koude start. We konden de fout eerste instantie ook niet oproepen en hadden ook geen foutcodes meer.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We vonden eerste instantie een kapotte kabel welke massa kon maken tegen het motorblok. Dit bleek echter niet de oplossing. Uiteindelijk bleek er een fout te zitten in het instrumentenpaneel waardoor deze onterecht de meldingen gaf. We hebben een nieuw instrumentenpaneel ingeleerd waarna het probleem opgelost was.