Volkswagen Golf: Geen Front assist

Startsituatie

De auto is binnengekomen met de klacht dat er een storing wordt weergegeven op de front assist, daarnaast werken alle knoppen op het stuur niet.

 

Over het verleden van de auto is bij ons niets bekend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start diagnose

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We hebben als eerste alles getest en zien inderdaad de melding in de display en ook werkt niets van de stuurwielbediening. We hebben hierna de auto uitgelezen. Er staan een paar foutcodes in:

 

  • U021200 Regelapparaat voor stuurkolomelektronica, geen communicatie
  • U112100 Databus ontbrekende info Actief / statische
  • U112200 Databus, onaannemelijke informatie Actief / statische
  • U112300 Databus ontvangen storingswaarde
  • U108E00 Bedieningseenheid in stuurwiel ,Geen communicatie Actief / statische
  • B130E00 Beperkte werking pauze-aanbeveling

 

Te zien is dat alle foutcodes terugslaan op de stuurwielelektronica. We hebben als eerste wat delen van het interieur verwijderd om bij de stuurwielmodule te komen. Hierna zijn we hierop gaan meten en meten 0V voeding.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als we de schema’s bekijken zit hier een zekering voor, deze blijkt defect te zijn. We vervangen de zekering voor een lampje en deze gaat branden, dit bekend dat er nog een kortsluiting achter de zekering zit. Omdat het een draad is van zekering naar module en deze ook niet erg lang is verwachten we hier geen problemen, dit ziet er immers goed uit. We hebben de module losgemaakt en de kortsluiting is hiermee weg, het probleem zit dus in de module.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De module is opengemaakt en zien dat er vochtschade inzit. Het is nog niet heel ernstig dus kiezen we ervoor deze te reinigen, na het reinigen hebben we de solderingen nog eens overgedaan en hierna alles teruggeplaatst. De storing is hiermee opgelost.