Start situatie

De auto heeft sinds aankoop het probleem dat de cruise control maar af en toe werkt. Er is naar dit probleem nog niet gekeken. De auto zou bij ons komen voor dit probleem toen ineens een volgend probleem ontstond. Tijdens constante snelheid heeft de auto een stotter in zijn motorloop en de auto loopt stationair niet helemaal goed. Verschillende problemen dus er moet waarschijnlijk op meerdere systemen diagnose gesteld worden.

 

Start diagnose

We zijn met begonnen met alle problemen te reproduceren, alles bleek nog aanwezig te zijn dus de diagnose kon beginnen. Over het probleem met de cruisecontrol hebben we nog wat navraag gedaan, of dit bijvoorbeeld alleen voorkwam met slecht weer of juist met erg goed weer. Of juist met koude of warme motor. Dit maakte volgens de eigenaar geen enkel verschil. 

 

Tijdens de start van de diagnose zaten er diverse foutcodes in de auto. Deze lijst was niet goed om mee te starten aangezien er verschillende zaken vervangen en veranderd zijn aan de auto. Tijdens dit proces kunnen er ook foutcodes inkomen.

 

Na het wissen en 3 rijcyclussen te hebben gedaan kwamen deze foutcodes terug:

  • P1643 – storingsgeheugen van elektr. Cek afvragen, bovenste grenswaarde overschreden
  • P2279 – valse lucht in het inlaatsysteem – onderste grenswaarde onderschreden
  • P0507 – Nullastregeling toerental boven voorgeschreven waarde – bovenste grenswaarde overschreden

De reden dat we 3 rijcyclussen hebben gedaan is omdat dat meestal de foutcode gezet wordt. Deze wordt nooit direct gezet maar pas als 3 keer een bepaald rijpatroon is gebeurd. Deze rijpatronen zijn vaak te vinden in de originele documentatie.

 

De onderste 2 foutcodes hebben te maken met de slechte loop, de bovenste heeft te maken met de cruise control. We zijn begonnen met de cruise control. Deze foutcode zegt dat hiermee de functie cruise control uitgeschakeld wordt omdat er een overspanning wordt gezien. Omdat er grote speakers gemonteerd zijn kan hier een piek uitkomen die dit beïnvloed. Daarom hebben we de voedingskabel losgemaakt van de accu. Hierna zijn we de accu gaan laden, zodat we later kunnen kijken of het probleem opgelost is.

 

Hierna zijn we gaan kijken naar de onderste 2 problemen. Er was geen lucht lekkage te zien, deze is met rook gecontroleerd, daarom was uit te sluiten dat er een luchtlek was. De waardes van de luchtmassameter klopten, daarom kunnen we ook deze uitsluiten. Het probleem kan ook nog in de gasklep zitten, tijdens de proefrit bleven de waardes correct. Omdat dit wel het meest logische zou zijn hebben we ervoor gekozen deze los te maken om te reinigen en te controleren. Tijdens de demontage bleek dat hij aardig vies was (afbeelding 1), maar ook de stekker was erg ‘mishandeld’. Er is in het verleden een poging gedaan om de gasklep te repareren. We hebben geprobeerd dit zo goed mogelijk te herstellen maar dit is erg lastig door de slechte reparatie die hier vooraf aan is gegaan, dit is zichtbaar op afbeelding 2. Het advies is om de gasklep en de stekker vervangen om het probleem op te lossen.

 

Na het reinigen en repareren blijft de P0507 weg, het is maar de vraag voor hoelang omdat de reparatie nog steeds niet is wat het moet zijn.


De andere foutcode is afkomstig van de carterontluchting deze is defect en zal vervangen moeten worden. Dit resulteert ook in een rommelige stationair loop. De carterventilatie is normaal afgesloten doormiddel van een klep in de inlaat. Als de druk in het carter te hoog wordt opent deze klep en komen er carterdampen in de inlaat terecht. Nu was het zo dat deze klep altijd open bleef staan. Hierdoor bleef de motorolie de inlaat inzuigen.

 

Na de reparatie liep de auto weer perfect. Ook de cruise control werkte perfect met losgekoppelde voeding van de speakers. Het advies is om deze goed te laten monteren om problemen in de toekomst te voorkomen.

Volkswagen Golf GTI: Reparatie of niet?

Op de onderste foto is de eerder 'gerepareerde' gasklep zichtbaar. Door de slechte reparatie in het verleden was een nette reparatie niet meer mogelijk. Daarom moet de klep vervangen worden.