Volkswagen Caddy: Slechte verbinding

Startsituatie

Deze Volkswagen Caddy heeft sinds zijn aankoop al het probleem dat er af en toe lampjes gaan branden. Het is begonnen met het ABS-lampje maar uiteindelijk gingen bijna alle lampjes aan. Wij zijn ingeschakeld om diagnose te stellen waarom er af en toe lampjes gaan branden.

 

Start diagnose

We hebben de Caddy binnengezet en hebben als eerste deze uitgelezen. Er staan communicatiefouten in met de remmenregelapparaat, maar ook staat er een fout in dat de gateway verkeerd gecodeerd is. We zijn gaan kijken en zien dat de radio die er nu in zit niet gecodeerd is in de optielijst. Daarom hebben we deze goed gecodeerd, deze foutcode is vervolgens weg. Dit lijkt alleen niet de oorzaak van de rest van de storingen.

 

Omdat er communicatiefouten zijn hebben we het CAN-bus signaal gemeten in de auto, deze is in orde. Waarschijnlijk zal het signaal af en toe verstoord zijn en daardoor de storingen erin komen.

 

 

 

 

 

 

 

 


 


Vervolgens hebben we gekeken of er achteraf iets ingebouwd is of dat hij misschien schade heeft gehad in het verleden. We zien niet dat er ooit schade is geweest of dat er achteraf iets ingebouwd is. We zijn daarom daarna begonnen met het bewegen van de kabels bij de remmenregelapparaat omdat hier de fouten op wijzen en zodra we hier de kabels bewegen springen de storingen er meteen in.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarom hebben we een stukje tape van de bekabeling losgehaald om te kijken of de kabels ergens beschadigd zijn, maar dit is niet het geval. Dus zijn we gaan meten op de module en tegelijkertijd bewegen met de kabels, zo kunnen we meten bij welke kabels het mis gaat. We hebben eerst de voedingen gemeten van de module, deze zijn in verder goed en dit wordt niet verstoord tijdens het bewegen van de kabels.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Omdat de voedingen verder goed blijven zijn we het CAN-bus signaal gaan meten en ook weer hier de kabels bewegen. We zien dat het CAN-bus signaal verstoord wordt tijdens het bewegen van de kabels. Hieronder is het signaal te zien, we hebben eerder gezien hoe het CAN-bus signaal eruit hoort te zien. Dit signaal wijkt daar helemaal vanaf.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We hebben de stekkertjes van de CAN-bus kabels uit de stekker gehaald en deze wat strakker gezet, dit doen we omdat de stekkers niet strak genoeg zitten om de pinnetjes heen. En hierdoor krijg je door bijvoorbeeld over hobbels te rijden af en toe een storing in het signaal. Nadat we de stekkertjes wat strakker hebben gezet en bewegen met de kabel blijft het signaal goed en komen de storingen ook niet meer terug. Hieronder is het juiste signaal weer gemeten na het strakker zetten van de stekkertjes. Waarschijnlijk is er in het verleden de stekker af gehaald of verkeerd terug gezet waardoor je nu deze problemen hebt.