Toyota RAV4: Achterklep opent niet

Startsituatie

De achterklep gaat niet meer open, dit is een achterklep met motor. Het slot ontgrendeld wel maar er gebeurt niets. Je kunt hem wel handmatig open maken door hem door de motor heen te trekken.

De module is al vervangen maar helaas had dit geen effect.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start diagnose

We zijn begonnen met de auto uit te lezen. Er stonden geen foutcodes in. Omdat we geen foutcodes hadden zijn we eerst alles gaan demonteren, om te kunnen meten aan de module.

 

Aan de module hebben we de voedingen en massa’s gemeten. We zien hierbij dat we een voeding missen. Deze voeding komt vanaf de BCM. Deze zit achter een zekering en relais. We zijn terug gaan meten naar de BCM. We dachten als eerste dat het mis zou gaan in de bedrading van auto naar achterklep. Deze stekker aan de auto zijde hebben we gemeten maar hier hebben we nog geen voeding.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We zijn bij de BCM gaan meten en hier komt ook geen voeding uit. Als eerste hebben we de zekering gecheckt. Deze was defect. Na de zekering te hebben vervangen werkt het echter nog niet. We horen het relais tikken maar hij doet er niets mee. Omdat het relais wel tikt maar geen spanning uit komt denken we dat het relais ingebrand is. We hebben het dashboard deels losgemaakt en de BCM verwijderd. Daarbij zien we inderdaad dat het relais ingebrand is. We hebben deze losgemaakt van de printplaat en een nieuwe erop gezet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na alles opgebouwd te hebben komt er spanning op de draad waar we het eerder niet hadden, maar de achterklep beweegt nog niet. Met de testkast erbij kunnen we hem wel aansturen. We hebben de standen ingeleerd met testkast waarna het systeem werkt zoals het moet.