Start situatie
De auto is uitgeleend geweest aan een andere bestuurder als die er normaal in rijdt bij het bedrijf. Deze heeft de auto niet goed op slot gedaan of iets aan laten staan, de eindstand was echter dat de accu in de ochtend leeg was. In alle haast is er toen vermoedelijk een foutje gemaakt met het aansluiten van de startkabels.
Zoals de klant het vertelde zijn vermoedelijk de plus en minpool omgewisseld. De auto deed in ieder geval niet meer wat hij moest doen. Zo branden er verschillende lampjes op het dashboard, reageerde de automaat heel slecht, brandde aan een kant de verlichting zwak, was schakelen zeer slecht mogelijk en deed de auto in zijn achteruit helemaal niet wat er gevraagd werd. De auto is bij ons neergezet voor de diagnose en de reparatie van het probleem.
Start diagnose
Bij een kortsluiting als deze is de start van de diagnose erg lastig. Bij welk probleem ga je namelijk beginnen. Daarom beginnen wij eigenlijk altijd met het uitlezen van de auto. Hiermee proberen we erachter te komen of er al direct regelapparaten zijn waar geen connectie mee te maken is en daarom vermoedelijk kapot zijn, of zijn er andere opvallende storingen die de beschreven problemen kunnen veroorzaken.
Het uitlezen was eerste instantie helemaal niet mogelijk. De diagnose tester kon geen verbinding maken met de auto. Dus begonnen we bij de basis, hebben we 2 massa punten op de CAN-bus stekker en hebben we een voeding? De massapunten waren in orde, maar de voeding ontbrak. Een schema gaf de uitkomst. Op het schema bleek dat er een zekering was die de voeding gaf voor diverse regelapparaten en ook de diagnose stekker. Dit was een grote schroefzekering waarvoor de gehele zekeringkast uit elkaar moest. Maar we gaan de zekering natuurlijk niet zomaar vervangen. Eerst gaan we meten of er nog altijd kortsluiting aanwezig was. Toen we de auto op contact hadden gezet en een lampje over de zekering hadden aangesloten ging deze branden. Dit houdt in dat er een kortsluiting zit in dit circuit. Het lampje gaat branden omdat er aan de ene zijde voeding zit en de andere zijde een massa. Die voeding moet er zitten maar de massa niet.
Achter de zekering zaten diverse comfort componenten zoals de radio, airco, maar ook het systeem om de 4wd in te schakelen. De enige optie die je hebt zijn de componenten een voor een uitstekkeren om te zien wanneer het lampje uitgaat en je de kortsluiting te pakken hebt. Helaas moest hier wel een groot deel van het dashboard voor gedemonteerd worden. Na dit gedaan te hebben bleek het mis te zijn in 4WD computer.
Deze eenmaal opengemaakt konden we nog niet direct de fout zien. Nameten leerde ons echter dat er een component kortsluiting maakte. Dit was op te lossen door een paar componenten op de printplaat te vervangen. Na het gerepareerd te hebben en alles terug gemonteerd te hebben bleef de kortsluiting weg. Daarom konden we de zekering gaan vervangen. De nieuwe zekering bleef er inzitten en we konden verder met de diagnose door de auto te gaan uitlezen. Natuurlijk zat de auto vol met foutcodes, iets wat niet gek is als de helft van de systemen niet meedoet. Maar nadat we alles hadden gewist hadden we nog een paar problemen over te lage of juist te hoge spanning op componenten en hadden we een fout in de krukassensor.
Verder konden we fysiek ook nog het een en ander aan de auto merken. Het duurde wat langer voordat de auto aansloeg, dit komt vermoedelijk door de krukassensor, daarnaast brandt de linker koplamp en mistlampen minder fel, beweegt de ruitenwisser erg langzaam over de ruit en valt het instrumentenpaneel de hele tijd uit.
We begonnen met het instrumentenpaneel omdat deze nog los zat. Na deze opengemaakt te hebben zagen we een losse verbinding zitten. Deze was door de spanningspiek een beetje weggebrand. We hebben de printplaat opnieuw gesoldeerd en hebben het weer in elkaar gezet. Het instrumentenpaneel werkte nu probleemloos. Al ging hij wel zwakker branden als we alle verlichting en de ruitenwissers aanzetten. Er leek een massaprobleem in de auto te zijn.
We hebben de schema’s erbij gehaald en zijn gaan meten. We konden inderdaad een spanningsverlies van 8V meten over de massa. Maar waardoor deze kwam konden we niet thuisbrengen. We konden dit overal meten waar we een storing hadden. Overal zat die 8V spanningsverlies over de massa. Daarnaast miste we de voedingsspanning op de krukassensor zodra deze belast werd. Maar dit kan natuurlijk ook komen als de ECU van dezelfde massa gebruik maakt. Dit konden we op ons schema niet zien, wat we ook niet konden vinden was het juiste massapunt. Waar alles afgebeeld stond in het schema kwam niet overeen met de praktijk. Daarom hebben we na wat uren zoeken besloten het schema links te laten liggen en de draden te gaan volgen. Na dit gevolgd te hebben kwamen we uit bij een massapunt onder het dashboard. Deze zijn we gaan checken en we konden hier inderdaad zien dat hij was doorgebrand.
Toyota maakt gebruik van massapunten waarop diverse draden samenkomen. Deze zijn met een soort stekker verbonden met het massapunt op de auto. Deze stekker heeft een soort zekering werking gehad in dit geval. Bij deze auto was hij niet stuk maar wel weggesmolten door de hitte. Dit zorgt voor een te hoge weerstand. De weerstand die wij meten in de vorm van 8V.
Toch nog problemen
De auto is recent bij ons geweest nadat deze verkeerd is opgestart. We hebben toen verschillende regelapparaten gerepareerd welke doorgebrand waren door de kortsluiting die is ontstaan na het verkeerd opstarten. We hebben de computer van de automaatbak, motorcomputer, BCM en andere kleine onderdelen gerepareerd. We dachten dat de auto helemaal in orde was maar de klant had toch nog een paar puntjes die aangepakt moesten worden.
Dit waren de volgende puntjes:
We hebben de auto bij ons teruggekregen voor verdere diagnose van deze 2 problemen.
Start diagnose
We zijn begonnen met de auto uit te lezen. Tijdens het uitlezen konden we zien dat de auto geheel vrij was van foutcodes. Dit is op zich een goed teken alleen moeten we kijken waar het dan wel misgaat.
We zijn begonnen de auto zo veel mogelijk mee te nemen om te zien of hij gaat roken. Dit was de eerste ritten niet aan de hand, na een tijdje kregen we een paar keer rook. We zijn een aantal metingen gaan doen. Zo hebben we gekeken of de injectoren goed werken, zijn we de brandstofdruk gaan controleren en de EGR-standen. We konden zien dat alles in principe goed werkte, maar de auto leek in een regeneratie modus te komen op het moment van roken. De injectoren gingen langer en vaker inspuiten per slag, de EGR ging dicht staan en de auto begon een hogere brandstofdruk aan te houden.
Bij deze auto is het helaas niet te zien wanneer hij exact gaat regeneren maar we kunnen wel zien als het gebeurd is. Vaak gebeurde het kort hierna of kort ervoor. Naast een roetfilter heeft deze auto ook AdBlue en een SCR-katalysator. Hierin is AdBlue nodig de NOx om te zetten in stikstof en waterdamp. Als er waterdamp in een hete uitlaat komt gaat deze natuurlijk enorm (wit) roken. Dit lijkt hier ook aan de hand te zijn. We kunnen het moment van inspuiten dan ook vaak gelijkzetten met de rook. Het lijkt erop dat de AdBlue injector blijft hangen op de open stand waardoor er te veel AdBlue in de uitlaat komt en deze enorm gaat roken. Vermoedelijk komt dit door de kortsluiting dat de magneet niet meer goed zijn werk doet. Deze moet vervangen worden voor een nieuwe.
Diagnose claxon
Naast het roken had de auto ook nog een klacht, dat de claxon niet meer werkte. We zijn begonnen te meten bij de claxon voor in de grill. We hebben eerst gekeken of de claxon spanning kreeg, dit was niet het geval. We hebben de claxon nog wel even los aangesloten om te zien of deze nog wel werkte. Dit was het geval. Hier hoeven we het probleem niet te zoeken. We gaan vanaf de claxon terug meten naar de schakelaar in het stuur. De bedrading loopt vanaf de zekeringkast, richting stuurkolomschakelaar, dan loopt het vanaf de stuurkolomschakelaar naar het stuur en weer terug de schakelaar in, vanaf hier gaat het via de BCM recht naar de claxon toe. We zien dat er nog een stekker tussen zit ter hoogte van de zekeringkast. We kijken direct of de zekering nog wel in orde is. De zekering is nog heel, hier hoeven we het probleem niet te zoeken. Er staat ook een spanning op dus we weten dat er in principe een spanning naar de stuurkolomschakelaar toe gaat. Op de stekker in de buurt van de zekeringkast meten we nog steeds geen signaal vanuit de BCM dus hij komt niet terug. We gaan verder naar voren toe meten, deze meting probeerde we uit te stellen omdat het veel werk is de BCM vrij te krijgen. Na deze vrij gemaakt te hebben konden we hierop meten. Er kwam geen signaal uit de BCM maar er kwam er ook geen binnen. Het lijkt dus al voor de BCM mis te gaan. Nu kan het alleen nog in de stuurkolomschakelaar/clockspring zitten of in de schakelaar in het stuurwiel zelf. We zijn begonnen de schakelaar door te meten in het stuurwiel, het stuurwiel moet toch los als een van de twee stuk is dus er is geen extra werk om dit te doen. De schakelaar in het stuurwiel is in orde, hetgeen wat nog overblijft is de stuurkolomschakelaar/clockspring. Deze heeft als we hem openmaken inderdaad een onderbreking. Hij zit echter in het clockspring gedeelte waardoor repareren geen oplossing is. Deze moet vervangen worden voor een nieuwe.
Oplossing
Na het vervangen van de AdBlue injector en de clockspring werkte de auto weer zoals het moest. Hij rookte niet meer en ook de claxon werkte weer. We hoorde achteraf dat tijdens het opstarten de claxon ook aan de gang bleef en opeens stopte. Dit is waarschijnlijk het punt geweest waarop de claxon stuk is gegaan.
Opnieuw rook
De klant melde zich bij ons met de klacht dat de auto opnieuw rookte. Dit verbaasde ons enorm zeker omdat we de vorige keer vrij zeker waren dat het op gelost was. Maar dit was niet het enige, ook gaf de auto een melding dat het roetfilter vol zat. Terwijl deze vorig jaar nog is gereinigd. Erg vreemd natuurlijk en ook veel te snel.
Start diagnose
We zijn begonnen het roetfilter te reinigen met een actieve regeneratie. Hierbij hebben we de auto zijn programma af laten draaien en was het roetfilter daarna weer schoon. Hierop volgend hebben we meerdere ritten gereden om de auto aan het roken te krijgen. Dit lukte echter geen enkele keer. De auto geeft geen enkele rook.
We hebben de auto tussendoor nog een aantal maal op de brug gezet om onderdelen zoals klepjes voor de EGR, inlaat, brandstofdruk en andere variabele die invloed zouden kunnen hebben op de rook. Niets gaf echter een probleem weer.
We hebben daarom een OBD live tester in de auto gezet. Deze blijft in de OBD-poort zitten en de klant rijdt er mee rond. Als de klant de eerste keer rook ziet haalt hij de OBD-stekker er aan het einde van de rit uit en gaan wij deze uitlezen of we een afwijkende waarde ziet. Daarnaast hebben we een schema gemaakt wat de klant bij moet houden. Zo willen we meer duidelijkheid krijgen over het probleem. De klant moet minimaal 3 keer rook hebben gezien voordat we verder gaan met het probleem zo kunnen we zien of er een overeenkomst zit in de keren dat de auto rookt.
Verslag klant
De klant kwam al vrij snel terug, de auto had in 300 kilometer al 3 keer gerookt, ook gaf de auto opnieuw een melding dat de roetfilter dicht zat. Meestal bij roetfilter problemen ligt het echter niet aan het roetfilter zelf maar aan een van de systemen er omheen.
Roet ontstaat tijdens de ontbranding, alle brandstof deeltjes die niet volledig ontbranden worden roet. Omdat de wereld niet graag heeft dat deze deeltjes in de buitenlucht komen worden deze opgeslagen in het roetfilter. De deeltjes bouwen op in het roetfilter en als er te veel roet komt in het filter gaat deze regenereren waarmee hij de deeltjes op hoge tempratuur verbrand en zo het filter weer schoon maakt. Echter blijft er altijd wat as achter, waardoor in de loop der tijd het filter vervangen moet worden.
Echter is de hoeveelheid roet die in het filter komt afhankelijk van de verbranding. Als er een slechte verbranding is komt er te veel roet uit de cilinders, dit hoopt snel op in het roetfilter en daarom gaat hij dichtzitten.
We gaan een aantal zaken controleren:
Hierna zijn we met een rookmachine de inlaat gaan controleren. We zijn bij het luchtfilter begonnen en hebben heel het systeem onder de rook gezet. Er is nergens een lekkage zichtbaar in het inlaat systeem van de Hilux. Hier hoeven we het probleem dan ook niet te vinden. Ook de uitlaat hebben we compleet gecontroleerd met rook. Om te zien of er hier ergens lucht weglekt. We konden een minimale lekkage zien na het roetfilter maar dit is niet van belang voor de storing. Dit zou niet uit mogen maken. De lekkage hebben we opgelost.
Omdat we er makkelijk bij kunnen hebben we de turbo gecontroleerd. Of er geen spelling op de as zit, dit was niet het geval. Nu we zeker weten dat daar alles goed is gaan we de inlaat demonteren. Of beide kleppen in de EGR en de gasklep goed sluit en opent, ook dat de Inlaat schoon is en de sensoren goed kunnen meten.
Bij demontage kwamen we erachter dat de inlaat mooi schoon is, ook de kleppen zijn mooi schoon en sluiten goed af. We zagen echter wel dat de gasklep af en toe overslaat. Na deze opengemaakt te hebben zagen we dat er een stukje miste uit het tandwiel. Deze is helaas niet los te krijgen dus hebben we deze 3D laten printen. Hierna gaan we alles weer monteren en proefrijden met de auto.
Het proefrijden ging in eerste instantie goed. We hebben bijna 400 km probleemloos met de auto gereden toen hij weer een keer rookte. In die 400 km had hij al meerdere keren geregenereerd zonder rook maar hierna begon het roken weer. Kort hierna kregen we de melding dat het roetfilter dicht zat, ongeveer 50 kilometer later. Deze kon met een statische regeneratie weer schoongemaakt worden.
Oplossing
Er blijven nu nog 2 dingen over, of het roetfilter of de injectoren. We zijn de 4 injectoren gaan demonteren en hebben deze weggestuurd voor testen. Daarnaast hebben we ook de 5de injector gedemonteerd inclusief behuizing. De 4 normale injectoren waren helemaal schoon. Deze haalde de waardes ook ruim, ze waren nog zo goed als nieuw. De 5de gaf echter wel wat problemen. De behuizing zat zo goed als dicht met roet. Ook de injector zat van binnen dicht met roet. Deze is helemaal gereinigd tot hij brandschoon was. Nu haalde hij ook zijn waardes weer netjes. We gaan opnieuw proefrijden of het probleem hiermee weg was.
Dit ging een 200 kilometer goed, waarna we opnieuw problemen kregen. De rook was weer terug en ook ging de auto in noodloop omdat het roetfilter dicht zat.
De problemen blijven terugkomen en de enige mogelijkheid die we nog hebben zit in het roetfilter. Een nieuw roetfilter zou de problemen oplossen. Echter is dit wel een ‘gok’ aangezien we dit niet kunnen testen. We zijn daarom nog een extra test uit aan voeren. We hebben hierbij gekeken of er toch niet iets uitvalt bij de auto af en toe. Bij 9 van de 10 regeneraties ging alles goed alleen zagen we dat af en toe ineens een van de temperatuursensoren uitviel. Dit zorgde ervoor dat het regeneren niet lukte en het roetfilter dicht ging zitten. Maar aangezien de roetfilter al zo snel vol zit geeft dit weer dat deze ook al erg slecht is. Ons advies is de het roetfilter compleet met temperatuursensoren te vervangen.
Nadat deze vervangen is zijn de problemen opgelost. De auto rijdt hierna weer perfect.