Startsituatie

De auto wordt gebruikt door een uitzendbureau voor het personeel. Er wordt veel met de auto gereden en er staat op dit moment 263.000 kilometer op de klok. De auto heeft het altijd probleemloos gedaan, maar op een ochtend wilde deze niet meer aanslaan. De auto gaat wel rond maar slaat niet aan. Nadat ze een aantal accu’s leeg hebben gestart, hebben ze de garage gebeld. Deze zijn erachter gekomen dat de immobiliser er op blijft staan. De klacht is in een keer gekomen en in het verleden zijn er geen noemenswaardige reparaties uitgevoerd die te maken kunnen hebben met het probleem. Ook is er geen (groot) schadeverleden bekend bij de auto.

Omdat het bedrijf niet verder kwam met de metingen zijn wij gebeld voor de diagnose.  

 

Start diagnose

We zijn de diagnose gestart door het probleem te verifiëren, als de auto gestart wordt gaat de motor rond maar slaat de auto niet aan. Het probleem is dus nog gelijk aan de klacht. Ook hebben we gekeken of er nog zaken achteraf zijn ingebouwd, er was een GPS-antenne ingebouwd maar verder geen zaken die niet origineel zijn. De GPS-antenne kan in principe geen invloed hebben op de klacht dus dit kunnen we uitsluiten.

 

Hierop volgend zijn we de auto gaan uitlezen. De auto wilde met onze testkast geen connectie maken en wij konden de auto daardoor niet uitlezen. De testkast van het bedrijf kon wel connectie maken met de auto zij hebben de volgende foutcode uitgelezen:

 

  • B2799 wegrijblokkering functionering storing

 

De reden waarom wij de auto niet konden uitlezen is onbekend, we gaan hier in een later stadium nog naar kijken of het wordt duidelijk in de diagnose. Voor nu gaan we met de klacht verder. In de live waardes is te zien dat de sleutel niet herkend wordt. Dit kan 3 redenen hebben, de sleutel werkt niet, de immobiliser unit is stuk of de connectie tussen immobiliser en ECU geeft problemen.

Omdat we nu weten door de live waardes dat de sleutel niet wordt herkend moeten we een meet plan gaan maken. We hebben dit gedaan door even te zoeken naar het probleem. Op de portal van Toyota zagen we dat het meest voorkomende probleem is dat de bekabeling tussen immobiliser en ECU stuk gaat. Omdat voor deze meting het dashboard, of in ieder geval het bovenste gedeelte, daarvoor verwijderd moet worden zijn we hier mee begonnen.

 

Na het verwijderen van het dashboard zijn we eerst de voedingen en massa punten op de immobiliser unit gaan meten.

Deze waren allemaal in orde. We kwamen er zo wel achter dat er geen communicatie was op de K-lijn richting de uitlees stekker. Dit signaal moet normaal bewegen tussen 0 en 9V en communiceert zo met de testapparatuur. Nu bleef deze op 11 volt staan wat aangaf dat er een fout in zit. Dit is waarschijnlijk de reden dat onze testapparatuur niet in de auto kwam. Waarom de Bosch apparatuur van de garage er wel in kwam konden we op dat moment nog niet helemaal rijmen.  

Daarnaast was het zichtbaar dat de communicatie naar ECU op 12V bleef hangen. Normaal moet deze op de ene draad schakelen tussen 12 en 1V en op de andere draad 0V zijn. Nu stond er op de ene draad 12V en schakelde deze niet en op de ander draad stond 0,5V. Er lijkt dus spraken te zijn van een onderbreking.

 

Daarom zijn we een V4 meting gaan doen over de bekabeling. Deze zijn hieronder te zien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De V4 metingen, de ene is gedaan op de paarse kabel en de andere op de groene kabel. Op kanaal a is er gemeten in beide gevallen op de Immobiliser en kanaal b op de ECU. Te zien is dat de lijnen perfect over elkaar passen dus er is geen spanningsverlies op de bekabeling. De bekabeling is dus in orde.

 

Oplossing

We weten dat de immobiliser unit stuk is. Maar er zijn 2 oplossingen mogelijk om de auto weer rijdend te krijgen. De immobiliser geen communicatie met de ECU maakt. Nu kun je ervoor kiezen deze los te vervangen. Dit moet voor een nieuw exemplaar en dan moet ook nog alles ingeleerd worden. Voor ongeveer hetzelfde geld heb je een complete set met gebruikte immobiliser, ECU en sleutel met transponder. Omdat toch al alles losligt en de auto inmiddels 263.000 kilometer heeft gelopen zouden wij gaan voor een gebruikte set met minder kilometers. Ook elektronica slijt en die is dan een stuk nieuwer. Na het vervangen van de complete set startte de auto weer zoals het moest.

Toyota Aygo: Startproblemen

Veel demontagewerk om een paar metingen uit te voeren

Het elektrisch schema van de startonderbreker