Start situatie

Deze auto is in het bezit van iemand die graag off-road gaat rijden met zijn auto. Tijdens een van deze tripjes heeft helaas de motor het begeven. Er was een mechanisch defect aan de motor en de enige optie was een nieuwe motor monteren in de auto. Dit heeft de klant zelf bij een garagebedrijf gedaan. Na het wisselen van de motor was het natuurlijk even spannend of de auto weer zou starten. Dit was gelukkig het geval, de auto startte goed en sloeg ook aan. Hij liep weer netjes op alle 4 de cilinders. Om het koelsysteem goed te ontluchten hebben ze de auto even laten lopen. Na 10 minuten goed gelopen te hebben viel de motor opeens stil. Nadat deze stil was gevallen wou de auto niet meer aanslaan, hij startte wel maar de motor liep niet.  

 

Er is op dat moment voor gekozen om de auto uit te gaan lezen, misschien staat er ergens een duidelijke foutcode in. Toen de uitleeskast aangesloten was viel het de monteur op dat het motorstoringslampje ging branden op het dashboard en ook gaf de auto weer een kilometerstand aan. Als de stekker er weer uit werd gehaald viel het motorstoringslampje weer uit en viel de kilometerteller ook weg. De stekker is er weer opnieuw ingedaan en de auto is uitgelezen. De auto zat vol met foutcodes, na het verwijderen hebben ze de auto gestart. De auto liep weer, tot het moment dat de stekker weer verwijderd werd uit de OBD-poort, dan viel die opnieuw uit.

Omdat zowel de klant als het bedrijf er niet meer verder mee kwam is onze hulp ingeschakeld om diagnose te stellen.

 

Start diagnose

Tijdens de start van de diagnose is het altijd belangrijk om te controleren of de klacht nog steeds aanwezig is. Dit wordt vaak vergeten, en meestal maakt dit niet uit omdat de klacht er gewoon in blijft zitten. Maar het kan zomaar zijn dat de klacht niet meer aanwezig is en jij op zoek bent naar een probleem wat er niet meer is.

De klacht was dat de auto niet aansloeg op het moment dat de OBD-stekker niet aangesloten was. Dit hebben we als eerste geprobeerd. De auto sloeg inderdaad niet aan. Hierna hebben we de stekker gemonteerd en de auto was weer te starten. De klacht was dus aanwezig. Hierop zijn we begonnen de OBD-stekker door te meten. De pinbezetting van de OBD-stekker is:

 

Pin 1: SAE-485A
Pin 2: Bus + lijn of SAE-J1850
Pin 3: MS CAN-H
Pin 4: Massa voertuig
Pin 5: Massa ECU
Pin 6: HS CAN-H
Pin 7: K-lijn
Pin 8: Leeg
Pin 9: Leeg
Pin 10: Bus – line of SAE-J1850
Pin 11: MS CAN-L
Pin 12: Leeg
Pin 13: Leeg
Pin 14: HS CAN-H
Pin 15: L-line of ISO-9141-2 en ISO-14230-4
Pin 16: Constante voeding (accuspanning)

 

Een hele lijst, maar niet elke auto heeft elke draad. Zo zijn er auto’s die geen CAN-draden op de OBD-stekker hebben, of auto’s die andere draden weer niet hebben. Er zijn 3 draden die elke OBD-stekker moet hebben om te kunnen werken, dat is Pin 4, Pin 5 en Pin 16. Zonder die 3 zou de OBD-stekker geen enkele zin hebben namelijk. De uitleeskast zal immers een voeding en een massa moeten krijgen. Deze auto had deze 3 draden plus Pin 2, Pin 7 en Pin 10. Maar we gaan beginnen de focus te leggen bij die eerste 3 draden.

 

We zijn begonnen met de 2 massa punten door te meten tegenover massa. Het gewenste resultaat is dan op beide kabels 0V te meten. Op pin 4 hebben we 12V gemeten op pin 4 hebben we 0V gemeten tegenover massa. Omdat er op pin 5 12V verschil gemeten wordt zit hier een probleem. Ergens heeft de auto dus geen goede massa. Omdat de motor gedemonteerd en gemonteerd is geweest hebben we eerst hier gezocht. Vooraan bij de tempratuur sensor was een massapunt van verschillende systemen. Dit boutje zat niet vast. Door de kabels te bewegen hoorde je relais in en uitschakelen en zag je de spanning ook tussen 0V en 12V wisselen. Hier zat het probleem.

Maar hoe kan het dan dat de motor het wel doet als de OBD-stekker ingeplugd is? Doordat de meeste OBD-stekkers als ze inpluggen de 2 massapunten met elkaar verbinden inwendig in de uitlees stekker, liep de auto wel met OBD-stekker en niet zonder. Een redelijk simpele diagnose als je weet wat er gebeurt in een OBD-stekker. Ook bij deze diagnose blijkt weer dat de juiste trainingen volgen en daarmee de juiste kennis in huis te halen zich later weer uitbetaald. Nu was dit een diagnose van een paar minuten, terwijl er al veel tijd in zat voordat wij eraan begonnen.

Na het vastmaken van het boutje liep de auto weer zoals het moet. We hebben het massapunt natuurlijk nog even schoongemaakt om zeker te zijn dat het in de toekomst nooit meer problemen gaat geven.

Suzuki Jimny: Niet willen aanslaan