Start situatie

De klant is binnenkomen bij de garage via de ANWB. De klant had de ANWB gebeld omdat de motor stotterde en vermogen inhield. Omdat de ANWB de klacht niet kon oplossen langs de weg is de auto naar de garage gebracht. Wel heeft de ANWB aangegeven dat het of aan de brandstofpomp of aan de nokkenassensor zou moeten liggen.

De auto heeft al de nodige ervaring, 350.000 km aan ervaring, dus het zou zomaar kunnen zijn dat dit het einde is van de auto. Wie weet is de motor inmiddels versleten naar al die kilometers.

Tijdens de diagnose van het autobedrijf is vastgesteld dat de nokkenassensor kapot is. Tijdens de start van hun diagnose viel hun op dat de auto slecht starten. Ze hebben daardoor de conclusie getrokken dat de nokkenassensor de boosdoener was. Na het vervangen van de nokkenassensor i.c.m. de distributieriem bleef het probleem. Het is onduidelijk of de auto anders rijdt dan voorheen omdat er geen proefrit is gemaakt met de auto bij binnenkomst. Vergeten een proefrit te maken bij binnenkomst is natuurlijk not done. Als een klant klachten heeft over motor vermogen en stotteren ga je altijd een proefrit maken, je moet immers weten of de klacht verholpen is na het vervangen van bepaalde onderdelen, of nog erger dat je er achter komt dat de auto eigenlijk helemaal geen klacht heeft. 

 

Start diagnose

Om vers aan de diagnose te beginnen heb ik eerst de oude nokkenassensor nog even terug geklikt om zeker te weten dat deze ook echt kapot was. Na deze terug geklikt te hebben bleek deze inderdaad kapot te zijn, de signaaldraad zat inwendig in de sensor aan massa. Om te weten of dit ook invloed heeft op het motorvermogen en het stotteren hebben wij de werkplaatsdocumentatie van Volkswagen hierop nageslagen. Het bleek dat dit voor de klacht niet uit maakt, de nokkenassensor heeft namelijk geen invloed op het motorvermogen en de auto kan hier ook niet door gaan stotteren. Een kapotte nokkenassensor zorgt er alleen voor dat het langer duurt voor de auto aanslaat, de motor heeft hier dan 2 krukasomwentelingen voor nodig. Daarnaast kan hij slechter een foutcode zetten als een cilinder overslaat. De auto heeft op dit moment geen enkele foutcode, vanuit een foutcode kan dus niet meer verder gezocht worden.

Omdat het probleem dus onveranderd zou moeten zijn, er is immers niets vervangen wat invloed heeft op het probleem, zijn we begonnen met enkele basis controles. Ten eerste is de compressie gemeten, deze was op elke cilinder gelijk (rond de 150 psi) en daarnaast ook gelijk de bougies gecontroleerd. Het viel hierbij op dat de bougies van cilinder 3 en 4 erg donker waren en ook wat verbrande aanslag hadden.

Geen oorzaak maar wel een gevolg. Omdat het lijkt dat ze erg warm zijn geweest bestaat het vermoeden dat de auto te weinig brandstof krijgt. Hierdoor is eerst de brandstofdruk gemeten. Deze is bij het filter gemeten. Omdat hiervoor het filter los moet en deze ook wel aan vervanging toe was is deze meteen meegenomen.

 

We hebben een drukmeter aangesloten tussen filter en brandstofpomp. Omdat de brandstofpomp aangestuurd wordt met een duty-cycle hebben we deze handmatig vol aangestuurd. Zodat we de maximale brandstofdruk kunnen meten. In de werkplaatsdocumentatie van Skoda is aangegeven dat de brandstofdruk vanuit de lagedruk pomp 4,5 bar moet zijn. De gemeten druk was 1,2 bar. De druk vanuit de lagedruk pomp is dus veel te laag. Om zeker te weten dat er in de leiding richting injectoren nergens een opstopping zit is de druk ook nog bij de brandstofrail gemeten. Ook hier was de druk 1,2 bar.

 

Door dat de brandstofdruk te laag was kreeg de auto niet voldoende brandstof in de cilinderruimte. De auto ging hierdoor arm lopen waardoor hij vermogen miste. Zeker met een koude start, waarop er extra ingespoten moet worden, slaat de auto slecht aan. Maar daarnaast mist de auto ook een hoop vermogen, bij vol gas gaat een auto rijk lopen om vermogen te kunnen leveren. Nu leverde de pomp niet eens genoeg om de auto op lambda 1 te laten lopen.

 

Oplossing

Om de stroring op te lossen moet de brandstofpomp vervangen worden. Door tijdgebrek en drukte in het bedrijf hebben wij de pomp voor hun vervangen. Aan de pomp zelf waren weinig opvallende dingen te zien.

 

Oorzaak/voorkomen

Om klachten in de toekomst te voorkomen adviseren wij richting klant dat hij eens per 3 á 5 tankbeurten een keer Euro 98 tankt. Dit is wat duurder maar voorkomt kosten in de garage voor de toekomst. De nieuwe E10 brandstof zorgt voor problemen in het brandstofsysteem, door eens in de zoveel tijd Euro 98 te tanken reinig je het systeem weer.

Zeker de eerstvolgende tankbeurt zouden wij adviseren Euro 98 te tanken. De katalysator en cilinderruimte hebben door de hogere tempratuur van het arme mengsel wat geleden. Een goede schone verbranding de komende kilometers kan weer een hoop oplossen.

Skoda SuperB: Stotteren en inhouden