Startsituatie
Deze Skoda heeft zo af en toe het probleem dat hij in noodloop gaat, soms gebeurt het een paar keer per week en soms rijdt je maanden zonder problemen. Wij gaan diagnose stellen waarom de auto soms in noodloop gaat.
Aan de auto is veel vervangen:
Het probleem blijft echter bestaan, daarom is deze bij ons gebracht voor de diagnose.
Start diagnose
We hebben de auto als eerst uitgelezen, er kwam 1 foutcode naar boven. Dit was de foutcode P026300, deze geeft aan dat de sensor laaddruk een onaannemelijk signaal geeft. Dit is de foutcode die volgens de klant constant terug blijft komen en ook de oorzaak is van noodloop.
Hierna zijn we gaan proefrijden, naar live waardes gekeken van de laaddruksensor. Er zijn geen afwijkingen te zien tijdens de proefrit, ook is de auto niet in noodloop gegaan.
Vervolgens hebben we de auto binnengezet en hebben zijn we gaan kijken waarom hij af en toe in noodloop gaat. We komen al snel tegen dat er 2 losse draden naartoe zijn getrokken, naar de laaddruksensor, en deze zijn niet netjes weggewerkt. Deze draden zijn hieronder op de foto te zien.
Ook zien we dat er wat injectoren lek zijn, er zijn er 2 die heel hard lekken. Er ligt een plasje diesel rondom de injectoren, om dit op te lossen zullen ze vervangen moeten worden. We hebben hier bewust niets aan gedaan omdat dit waarschijnlijk garantie is. Dit moet wel snel gedaan worden aangezien dit voor problemen kan gaan zorgen die verder gaan dan de injectoren.
Er is ook nog een kabeltje beschadigd, deze gaat met vacuüm slangen naar de actuator. Deze moeten netjes hersteld worden om problemen te voorkomen. Op de afbeelding hieronder is te zien dat de wit-rode kabel beschadigd is.
Toen zijn we gaan meten bij de laaddruksensor, we hebben gekeken of de voeding, massa en het signaal aanwezig is. Dit is allemaal goed, het ligt dus niet aan de bekabeling naar de sensor toe. Dit weten we omdat er nieuwe kabels getrokken zijn welke duidelijk visueel te controleren zijn aangezien ze niet weggewerkt zijn en deze beïnvloeden ook niet het signaal als we deze bewegen.
Het zal waarschijnlijk in de ecu zitten, het is echter alleen lastig vast te stellen omdat hij nu niet in noodloop gaat. Omdat er geen duidelijke oorzaak is zijn we gaan zoeken of er iets bekend is over deze klacht. We konden een soortgelijke klacht vinden waarin een update van de ECU de oplossing bleek. Hierop staat alle informatie die de fabrikant heeft over eventuele problemen. We konden niet direct iets vinden maar in een oud artikel stond een soortgelijke klacht omschreven. Dit is uiteindelijk opgelost met een update. We hebben gekeken welke softwareversie in de auto staat. Het blijkt dat deze nog nooit is vernieuwd. Er zijn na deze stand nog 16 standen uitgebracht, we hebben de nieuwste softwarestand in de auto gezet waarna we opnieuw zijn gaan proefrijden. De waardes van de laaddruk hebben nu een groter bereik zo kunnen we zien voordat ze in fout gaan. Het lijkt dus een bekend probleem te zijn wat aangepakt is doormiddel van een update. De auto heeft inmiddels weer vele kilometers extra op de klok staan en de problemen zijn nog niet teruggekomen.