Seat Ibiza: Niet rondgaan

Startsituatie

De auto is bij ons binnengekomen met de klacht dat deze niet meer start. Het gloeilampje en motorstoringslampje blijft branden en de startmotor gaat niet rond. De auto is de eerste keer onderweg stilgevallen. De ANWB heeft de auto uitgelezen en foutcodes gewist. Hierdoor startte de auto weer. Dit was echter van korte duur aangezien de eerstvolgende start al niet meer mogelijk was.

 

De auto heeft een half jaar geleden een kapot gloeirelais gehad waardoor ook het gloeilampje en motorstoringslampje ook gingen branden. Het gloeirelais is ook nog vervangen door een ander gebruikt exemplaar dit had geen effect voor de klacht.  

 

Start diagnose

We zijn begonnen de klacht te verifiëren, als we de auto proberen te starten gebeurt er niets. We hebben geen meldingen in de display en er geberut niets. Hierna zijn we de auto gaan uit lezen. Er stonden 7 foutcodes in:

 

  • P020300 Verstuiver cil. 3 - Elektrische storing in stroomcircuit active/static
  • P020100 Verstuiver cil. 1 - Elektrische storing in stroomcircuit active/static
  • P020200 Verstuiver cil. 2 - Elektrische storing in stroomcircuit active/static
  • P172300 Signaal voor startblokkering - Onderbreking active/static
  • P068400 Regelapparaat 1 voor gloeirelais-Onaannemelijk signaal active/static
  • P061500 Aansturing startrelais - Onderbreking passive/abiogenesis
  • P304900 Aansturing startmotorrelais 2 - Onderbreking passive/abiogenesis

 

We verwachten dat de onderste 3 foutcodes een gevolg zijn van de eerdere diagnoses en zaken die er verwisseld zijn, er was namelijk aangegeven dat het gloeirelais losgehaald was en we verwachten hetzelfde bij de startmotor om te controleren of deze werkte. Na wissen komen deze niet terug. We blijven met de bovenste 3 foutcodes over. Om de startmotor aan te moeten sturen hoeft er niet heel veel te gebeuren, de koppeling moet bedient worden en hij moet de verstuivers herkennen. Als hij alles herkend dan stuurt hij de startmotor aan. We kunnen met de testkast zien dat de koppelingsschakelaar werkt, daarom gaan we verder met de verstuivers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het bovenstaande signaal meten we op alle verstuivers op contact, dit zou bij de blauwe lijn rond de 12V moeten liggen.

 

We zijn de kabels bij de verstuivers los gaan maken waarna we nog steeds dezelfde meting hebben. De volgende stap is de meting te herhalen bij de ECU, deze staat hieronder:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De meting is een op een gelijk aan de meting op de injectoren.

 

Dit houdt in dat het probleem in de ECU zit. De ECU zal vervangen moeten worden en opnieuw worden ingeleerd. We hebben het vermoeden dat de oorzaak van de kapotte ECU in een slechte verstuiver zit. Als de weerstand hiervoor te hoog wordt loopt de temperatuur op en gaan ECU’s defect.

 

Overige problemen

De overige problemen zijn vooral dat er op veel punten in de kabelboom is geprikt. Sommige kabels zijn al helemaal vergaan vanbinnen en voor andere zal dat niet lang gaan duren.

 

Vervolg diagnose

De auto staat weer bij ons voor verdere diagnose. De auto heeft inmiddels een gebruikte ECU gekregen elders, deze is ingeleerd maar de auto wou hierna nog niet starten. De verstuivers zijn ook getest en goed bevonden. Hierna zijn ze weer teruggeplaatst. De leidingen zijn nog niet vastgezet omdat het systeem eerst ontlucht moet worden.

 

Start diagnose

We zijn de diagnose begonnen met de auto uit te lezen. Hij stond bij aankomst vol met foutcodes, niet de codes die we eerder hadden, maar er zaten er meer als 20 in. Deze konden we echter allemaal wissen. Na het wissen kwam er geen enkele foutcode terug.

 

Toch ging de auto nog niet rond op moment van starten. In de live waardes konden we ook niet vinden wat er afweek. We hebben de startmotor direct aangestuurd, dan gaat de auto rond en er komt ook diesel uit de losse leidingen bij de verstuivers. Nadat we de verstuivers aan hadden gesloten liep de auto ook. Nog wel slecht (wat komt door waarschijnlijk hier en daar wat lucht in het systeem) maar de auto liep en begon ook beter te lopen naarmate de tijd vorderde. We konden daarna de auto echter opnieuw niet starten. Na wat metingen kwamen we erachter dat de koppelingsschakelaar het niet doet. In de auto werkte deze wel echter schakelde hij in de ECU niet. We konden in de live waardes geen aan of uit zien van de schakelaar. Het probleem lijkt zich hierin te bevinden. Na de ECU te hebben gedemonteerd konden we daar niets aan zien. Echter zagen we aan de andere zijde wel een probleem. Het stekkerpinnetje van de koppelingsschakelaar op de ECU stond te ver open. Deze hebben we losgemaakt en een nieuw stekkertje aangezet. Na deze te hebben gemonteerd konden we de auto starten. De auto blijft de eerste secondes wat ruw lopen hierna loopt hij goed. Het probleem zit hem waarschijnlijk in de verstuiver van cilinder 1, deze wijkt koud een flink stuk af.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadat we de auto lopend hadden vielen ons 2 zaken op. Er was een kabel die helemaal bol stond het leek erop dat hierin geprikt was en deze had veel vocht verzameld. Daarnaast lag een massa kabel die doormidden was. Deze 2 kabels hebben we vervangen om problemen in de toekomst te vervangen.