Startsituatie

Deze auto is binnengekomen bij een collega-bedrijf met de klacht dat de ruitenwissers aan de voorzijde niet meer werken. De achter wisser en ruitensproeier werken wel maar de ruitenwissers voor willen het niet doen. Het bedrijf is begonnen met de auto uit te lezen. Er zit een foutcode in die betrekking heeft op de ruitenwissers. Hierna zijn ze de live waardes gaan controleren. Er is gekeken of de ruitenwisserschakelaar zijn werk nog goed deed. Als de schakelaar versteld wordt moet dit worden weergegeven in de live waardes. Dit was bij deze auto ook het geval, elke stand werd netjes weergegeven. Deze worden weergegeven in het testprogramma van de BCM. Dit is het regelapparaat wat alles voor de ruitenwissers regelt. Deze krijgt de stand van de schakelaar binnen en schakelt hiermee de ruitenwissers aan. Doordat ze deze test al hebben gedaan weten we al wat meer over de auto, we weten dat het circuit vanaf schakelaar naar BCM in orde is.

 

Het bedrijf heeft de ruitenwissermotor ook los aangestuurd, op de werkbank met losse kabels. Dan is de snelste stand in te schakelen, de langzame stand kregen ze niet voor elkaar. De klant gaf ook aan dat de auto al langer klachten had over de ruitenwissers. Af en toe wilde deze het niet doen. Als hij er dan een zetje tegenaan gaf dan werkte de ruitenwissers weer. Het bedrijf kwam niet veel verder met de diagnose, dus zijn ingeschakeld voor de diagnose.

 

Start diagnose

We zijn de diagnose gestart met de auto uit te lezen. De auto stond vol met verschillende foutcodes. Deze foutcodes hadden niet met het probleem te maken, op een na. De volgende foutcode bleef erin staan:

 

  • DF097 - CIRCUIT RUSTCONTACT RUITENWISSER VOOR

 

Deze foutcode was ook niet te wissen. Daarom zijn we de meetkabels aan gaan sluiten op de ruitenwisser motor. Er waren 4 kabels, 1 massa, 1 voeding lage snelheid, 1 voeding hoge snelheid en een draad voor de 0-stand.

 

De meeste draden spreken natuurlijk voor zich. De draad voor de 0-stand misschien niet. Dit werkt eigenlijk erg simpel. Op een van de draden staat 12V, deze kan door een vlak op de ruitenwisser aan 0V worden gelegd als hij door dit vlak wordt doorverbonden naar massa. Dit punt zit op de plek waar de ruitenwisser staat als deze in de onderste stand staan.  

 

De auto was niet te resetten, ook al resette je de auto dan bleef de spanning constant laag. Daarom was niet vast te stellen of het in de BCM zat of in de motor. Na een aantal malen geprobeerd te hebben, hebben we de motor uit elkaar gehaald. Na het uit elkaar halen, wat al eerder gedaan is aan de hoeveelheid vet te zien, zijn we gaan zoeken naar een kortsluiting in de motor. Na alles gereinigd te hebben werkte het resetten en spanning meten helaas nog altijd niet. Daarom hebben we het 0-signaal nagemaakt. Na dit gedaan te hebben was de auto te resetten. We konden dan de ruitenwissers testen, nadat we de schakelaar aan hebben gezet. Ging de spanning op de juiste stand naar 12V, helaas bewoog de ruitenwisser niet. Dit bewijst dat de BCM in orde is en ook de spanning aankomt bij de ruitenwissermotor. Omdat hier niets verplaatst sluit hij de spanning af als de 0-stand niet los geschakeld is.

 

Het probleem zit hem in de ruitenwissermotor. Deze moet vervangen worden om het probleem op te lossen.

 

Na vervangen geen oplossing

Nadat de ruitenwissermotor vervangen was deed deze het nog altijd niet. We zijn daarom opnieuw langsgekomen voor een diagnose. De ruitenwissermotor was inmiddels dus vervangen, alleen wel voor een gebruikt exemplaar. Dit heeft over het algemeen niet onze voorkeur omdat je niet altijd zeker weet dat wat je koopt ook goed werkt. We zijn opnieuw op de ruitenwissermotor gaan meten wat er gebeurde. Waar er eerst nog spanning was als je de ruitenwisser inschakelde bleef dit nu op 0V hangen. Daarnaast bleef ook de 0 stand aan 0V plakken. Het leek erop of dat circuit kortgesloten is geweest. Ook als we deze namelijk loshalen dan blijft hij aan de 0V geplakt. We zijn daarop terug gaan meten naar de BCM, het regelapparaat die alles aanstuurt. Daar aangekomen bleek het in de BCM kapot te zijn. We hebben daarom de BCM meegenomen voor reparatie. Doordat de ‘gebruikte’ ruitenwissermotor helemaal vol was gelopen met water heeft dit voor een kortsluiting gezorgd. Waar normaal gezien de zekering dan stuk moet gaan bleek dit niet het zwakste gedeelte te zijn van het circuit. Dit bleek de BCM te zijn.

 

Reparatie BCM

We hebben de BCM opengemaakt om te repareren. Helaas was er weinig meer te repareren aan de BCM hetgeen wat kapot was gebrand door de kortsluiting was zo lastig om te repareren dat de reparatietijd niet meer ging opwegen tegen de kosten van een andere, ook durfden wij het risico niet te pakken dat het dan nog lang goed bleef gaan. We hebben eerst gekeken wat een nieuwe kostte, dit was te duur. Daaropvolgend hebben we een set aangeschaft van een gebruikte BCM, motorcomputer en een sleutel. Reparatie is niet altijd de slimste oplossing, soms is vervangen zo goedkoop dat het niet opweegt tegen een reparatie. Naast het vervangen van de complete set hebben we natuurlijk ook de ruitenwissermotor vervangen voor een nieuw exemplaar.

Renault Twingo: Goedkoop gebruikt?

De motor, hier punt M57, heeft 4 draden. Een massa, 2 kabels voor de standen en 1 kabel voor het 0-punt

De eerste ruitenwissermotor. Vol met vet, die is al vaker open geweest.