Startsituatie
De auto heeft al bij een garage gestaan voor het probleem dat het start stop systeem niet werkt. De garage heeft de accu al doorgemeten. Het is alleen niet helemaal duidelijk waar het vandaan komt. Het lijkt erop dat de stroomsensor de problemen gaf maar dit was niet helemaal duidelijk.
Start diagnose
Om vanaf 0 te beginnen met de diagnose ben ik begonnen de auto uit te lezen. Hier kwamen verschillende foutcodes naar voren toe:
hier heb ik verder niet naar gekeken omdat dit los staat van het start stop probleem. Dit kan wel voor andere problemen gaan zorgen in de toekomst, mijn advies is om hier wel een keer naar te kijken. Deze foutcode staat vaak in combinatie met roetfilter problemen. Als hij deze foutcode heeft kan hij lastiger regenereren (het roetfilter schoonmaken), dit zal ervoor zorgen dat er roet ophoogt in het filter en deze dicht gaat zitten.
De foutcodes die wel te maken hebben met het start stop systeem staan hieronder:
Omdat er verschillende foutcodes in zaten met betrekking tot het laadsysteem ben ik eerst de data log waardes gaan bekijken in de computer. Omdat je deze uitleest doormiddel van een testkast kijk je niet direct op de sensor maar zie je wat de computer ziet gebeuren. Daar kwamen een aantal rare waardes uit.
De dynamo belasting stond op 99%, dit houdt in dat de auto de dynamo vol aan het aansturen is om te laden terwijl de auto stationair stond te draaien met bijna geen verbruikers aan, dan is deze aansturing niet nodig.
De ladingsstatus van de accu is 70% bij een accutest blijkt ook dat hij niet helemaal vol zit. Hij komt hierbij ook uit op een ladingsniveau van 70% (Vol is de accu 760EN nu is deze 530EN)
De gemeten accuspanning door de computer 15,91V
Omdat dit niet overeenkomt met de verwachting heb ik de oscilloscoop aangesloten om te controleren wat de werkelijke gemeten waardes zijn van deze auto. Deze kwamen niet overeen met de waardes die uitgelezen werden.
De meting waarbij de alles aangesloten is. opvallend is de blauwe lijn:
Deze geeft hier 13,91V aan. Terwijl de computer denkt dat er 15,91V aanwezig is.
De rode lijn:
Dit is het LIN-bus signaal van de sensor op de accu. Deze geeft geen bericht door. Links zie je een hoogteverschil in het bericht, de linkerzijde van het linker bericht komt lager als de rechterzijde, dit zou bij het rechter bericht hetzelfde moeten zijn. De sensor krijgt wel voeding en heeft massa. Omdat het signaal er wel aankomt blijkt dat de bekabeling heel is maar dat de sensor geen antwoord geeft. De sensor is daarom kapot.
De groene lijn:
Deze geeft de aansturing van de dynamo aan. Deze auto is uitgevoerd met een ‘slimme’ dynamo. Deze hoeft niet constant bekrachtigt te worden en te werken. Door hem af en toe niet aan te sturen kan de auto makkelijker lopen en is deze zuiniger.
De gele lijn:
Op de gele lijn staat de laadstroom, deze is aan de hoge kant. De auto is de accu aan het kapot laden.
Wat moet er vervangen worden?
Om de auto helemaal in orde te krijgen moeten er een aantal dingen vervangen worden. De accu moet in de eerste plaats vervangen worden deze is te zwak en zorgt ervoor dat de start stop nooit zal werken (onder de 80% ladingstoestand werkt deze niet).
Daarnaast moet de stroomsensor op de accu vervangen worden. Deze meet niets meer waardoor de ladingstoestand niet duidelijk is en de auto de dynamo vol blijft aansturen om de accu te blijven laden.
Er kan alleen geen garantie geven worden dat het dan is opgelost. De computer kan immers ook nog problemen geven maar dit is pas vast te stellen op het moment dat deze 2 ‘kapotte’ onderdelen vervangen zijn.
Accu: 12V 70Ah CCA 760EN
Overige opvallende zaken
De auto is toe aan onderhoud binnen nu en 20 dagen. Dit is slim om ook mee te pakken, het is ook mogelijk dat ik dit doe, al moet ik hiervoor de auto nog wel nakijken.