Range Rover Evoque: Geen remlichten

Startsituatie

Deze Range Rover is hier terechtgekomen omdat de remlichten niet werken. Soms deden ze het wel weer heel even, maar daarna weer niet. Het is onbekend of de auto schade heeft gehad en er zijn recent geen reparaties uitgevoerd. Wij gaan diagnose stellen waarom de remlichten niet werken.


Start diagnose

We hebben de auto eerst uitgelezen en er staat een fout in die te maken kan hebben waarom de achterlichten niet werken. De foutcode rempedaalschakelaar A zijn we verder op in gegaan. We zijn gaan meten bij de 2 schakelaar, de ene werkt goed en ook komt het signaal op onze testkast binnen. Maar de andere komt niet op de testkast binnen, maar wel meten we een goed signaal. Linksonder is het signaal van de schakelaar onbediend te zien, hier zijn ze beide 12V. En rechtsonder is het signaal te zien wanneer de schakelaar ingedrukt is, hier is het ene signaal 12V en de andere 0V. Dit betekent dat de schakelaar zelf in orde is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


We hebben met de testkast de remlichten afzonderlijk aangestuurd, dan werken de lichten gewoon. Dus zit het niet in de bedrading naar achter, maar ervoor vanaf de schakelaar naar de zekeringkast/ecu.

Hierna zijn we gaan uitzoeken waar deze kabel naartoe gaat, dit wat nogal een gepuzzel. Er zijn geen hele duidelijke tekeningen waarop te zien is waar ze naartoe gaan, wel wisten we dat hij in ieder geval naar de ECU en de zekeringkast gaan. We hebben de paravaan gedemonteerd en als eerste gaan meten of het signaal op de ECU binnenkomt.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Het signaal op de motorcomputer is 0V, deze zou 12V moeten zijn. Dus waarschijnlijk zit er ergens een onderbreking in de kabel. We zijn gaan zoeken waar de kabel nog meer naartoe gaat in de zekeringenkast.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Na wat zoekwerk hebben we ook de juiste kabel gevonden bij de zekeringenkast, en ook hierop meten we 0V terwijl we ook hier de 12V zouden moeten meten. We hebben er een draad omheen gelegd vanaf de schakelaar naar de zekeringenkast. Hierna werken de remlichten wel. Dus kunnen we zeggen dat er ergens een onderbreking in de kabel zit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


We hebben al gezocht of we kunnen vinden waar de draadbreuk zit, echter is het veel werk om te vinden. Om goed te kunnen kijken moet het middenconsole los omdat hieronder de kabel onderdoor loopt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oplossing

Een extra kabel leggen heeft niet onze voorkeur. Dit omdat er nooit een kabel stukgaat in een kabelbundel. Er zullen altijd meerdere kabels slecht zijn en een heeft er nu een onderbreking. Daarom willen we de middenconsole en stoelen demonteren om goed bij de kabelboom te komen en deze te controleren. Zo kunnen we zien waardoor de onderbreking is gekomen en dit netjes maken door de gehele kabel te vervangen en andere beschadigde kabels of de eventuele stekker te repareren.

 

Onderzoek

Na het interieur te hebben gecontroleerd zijn we de bekabeling gaan controleren. Volgens de schema’s zou het een rechte kabel moeten zijn vanaf remlichtschakelaar richting zekeringkast. Het is een kabel zonder vertakkingen en stekkers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interieur gedemonteerd

 

Na de draad te hebben nagelopen zagen we dat hij onderbroken was en er aan de ene kant een dikke zwarte kabel en aan de andere kant een rode draad is aangezet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bijgestoken draad

 

De draad is van het alarmsysteem. Deze onderbreekt het remschakelsignaal om er op die manier voor te zorgen dat de auto niet te starten is. We hebben dit weer origineel gemaakt zodat we het alarm daar uitsluiten. Dit omdat het op deze manier wel heel makkelijk is om een auto weer te laten starten. Er staan geen regels voor hoe je hem aan moet sluiten, dit omdat stelen dan ook erg makkelijk wordt dus elk bedrijf doet dit op zijn manier.

 

We hebben hem nu anders aangesloten zodat alarm opnieuw werkt. De reden dat hij nu het remlichtsignaal niet doorgaf kwam doordat er vocht in de alarm module was gelopen. Deze zit onder de bijrijdersstoel gemonteerd, een plek waar snel vocht komt. We hebben deze op een nieuwe plek gemonteerd zodat hij geen last krijgt van vocht.