Opel Mokka: Loopt niet

Startsituatie

De auto is bij ons binnengekomen met de klacht dat deze niet wil starten. De auto heeft de klacht al eerder gehad, de klant heeft toen even gewacht waarna de auto het wel weer deed. Dit is twee keer eerder gebeurt, er waren toen ook geen foutcodes te zien.

 

Nu zijn er al metingen verricht maar wat de oorzaak is, is onduidelijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start diagnose

Bij ons aangekomen start de auto inderdaad ook niet. We hebben de auto eerst uitgelezen. Daarbij krijgen we de volgende foutcodes:
 

  • U0100 Geen communicatie met motorregelmodule
  • U0121 Geen communicatie met regelmodule elektronische rem
  • U0020 Lage snelheids-CAN-bus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We zijn als eerste begonnen met het CAN-bus signaal te meten. Zowel op de BCM als bij de motorcomputer of te zien of deze aanwezig is, deze is overal goed aanwezig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarnaast zijn we alle voedingen en massa’s gaan meten op de ECU, aangezien dit de enige module is waarmee we geen communicatie hebben. We hadden direct een slechte massa gevonden, 2 cm de kabelboom in zat er een geknikt stuk in de kabel waardoor de massa slecht was. We hebben dit hersteld waarna de massa klopte. Echter nog geen communicatie met de ECU. Hierna hebben we de voedingen gemeten. We hebben bijna alle voedingen goed, op een na, hiervoor moet echter het hoofdrelais door de ecu aan massa worden gelegd. Dit doet hij niet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarom hebben we de ECU losgemaakt, opengemaakt en met een externe kast communicatie proberen te maken met de ECU. Dit blijkt niet te lukken/kunnen. Hieruit is met zekerheid te zeggen dat de ECU defect is en vervangen moet worden.