Startsituatie

Het volgende bericht gaat over een Opel Meriva met een gerobotiseerde handbak. Veel mensen kopen deze auto als echte automaat maar dat is het eigenlijk niet. Als je als bestuurder in de auto zit lijkt er niets anders dan bij een normale automaat, maar onder de motorkap is zichtbaar dat het een handbak is en dat het schakelmechanisme is vervangen is voor een robot. En laat het nou net die robot zijn die vaak voor problemen zorgt. De auto in kwestie is binnengebracht door de ANWB. De auto gaf in de ochtend bij de man thuis een F-melding in de display weer. Hier staat normaal in welke versnelling de auto zit, de F-melding geeft aan dat er een fout in de auto zit. Door die F-melding kon de auto ook niet gestart worden. De wegenwacht is gekomen, deze hebben de auto gereset en de auto kon weer gestart worden en er kon mee gereden worden. Hierna is de klant een rit gaan maken van ongeveer 15 km. Toen hij later daar de auto opnieuw wilde starten stond weer dezelfde melding in beeld, hierop volgend is de auto opgesleept en naar het garagebedrijf gebracht.

 

Bij de garage kwamen ze erachter dat de auto de volgende foutcode had:

 

P1607- positiesensor koppeling actuator storing

 

Om deze op te lossen hebben ze de TCU (automaatbak computer) en de actuatoren op de versnellingsbak (schakelrobot) vervangen door een gebruikt exemplaar van de sloop. Het inleren van de koppelingsstand ging goed maar daarna blokkeerde de auto volledig. De auto bleef een F aangeven op de display, was niet te starten en had 3 foutcodes. De foutcodes waren een CAN-bus storing op de ABS, een foutcode dat de motorconfiguratie niet goed was en een foutcode dat de aanpassing niet geslaagd was. Op dit punt is onze hulp erbij geroepen.

 

Start diagnose

We zijn begonnen met de auto uit te lezen en kwamen de 3 zelfde foutcodes tegen. Om vanaf 0 te beginnen hebben wij ook de nieuwe TCU in proberen te lezen maar liepen tegen dezelfde problemen aan. Hierop volgend zijn we gaan kijken of er wel connectie te maken was met de TCU en de ABS-computer. Met de ABS-computer was een connectie te maken maar niet met de TCU. Daaropvolgend hebben we de CAN-bus signalen gemeten, omdat we hier ook foutcodes op kregen. De CAN-bus low lijn bleek aan massa te liggen waardoor de berichten niet juist verzonden konden worden. Dit is te zien op afbeelding 1. Als we de TCU lostrokken werd de CAN-bus weer zoals deze hoort te zijn. Er zit dus een intern probleem in de TCU. Om te proberen wat het verschil was hebben we de oude TCU weer even gemonteerd. Hierna waren de 3 foutcodes verdwenen en bleef de eerste van de positiesensor weer terugkomen. Er zit dus een probleem in de ‘nieuwe’ TCU. We hebben daarom in overleg de originele TCU meegenomen voor reparatie. Maar eerst wilden we weten waarom de TCU kapot is gegaan.

 

Waarom is de TCU kapotgegaan?

De TCU lijkt stuk te zijn gegaan door warmte. We hebben de TCU in een basisstand gezet zodat de huidige foutcode gewist kon worden. Na het koppelen van de TCU naar de schakelmotoren gaf hij weer spanning af naar de motoren, voor korte tijd hierna gebeurde er niets. Na demontage van beide motoren bleek dat deze vol hebben gezeten met vocht, deze zaten compleet vast. Logisch dat ze niet werken. De TCU is warm geworden omdat de schakelmotoren vast zaten, hierdoor is er een transistor uitgebrand die de printplaat heeft beschadigd.

 

Reparatie TCU

Na het openen van de TCU bleek dat een aantal onderdelen versleten zijn. Zo zijn onder andere de koolborstels van de stelmotor versleten en is er ook een transistor doorgebrand. We gaan deze transistoren vervangen, de printplaat herstellen en de koolborstels vervangen. Ook nemen we het lager van de stelmotor mee omdat deze nu vrij toegankelijk is.

 

Nadat alle nieuwe onderdelen erop gesoldeerd zijn werkte de TCU weer, hij gaf alle spanning goed af. Ook het inleren op de auto ging perfect, hij kende elke versnelling en kon zo weer rijden. Alleen ging het mis bij de koppeling. Er leek nog lucht in het systeem te zitten omdat hij de koppeling niet goed bediend kon krijgen. De auto was rijbaar maar het was net of er iemand koppelde die net zijn eerste rijles had gehad. Na de auto opnieuw ontlucht te hebben en we zeker wisten dat de koppeling luchtvrij was hebben we het opnieuw geprobeerd. Maar hetzelfde gevoel bleef terugkomen. Omdat we zeker weten dat er geen lucht meer inzit kan alleen de plaat of de drukgroep de schuldige zijn. Dit zou ook kunnen verklaren waarom eerste keer de TCU buiten zijn eigen stelbereik is gegaan. Deze heeft steeds te ver moeten bewegen. Het lijkt er dus op dat de vastzittende schakelrobots een gevolg zijn en niet de oorzaak zoals eerder werd gedacht. Helaas was het in dit geval hierdoor ook einde verhaal voor deze auto. De auto was in te slechte staat om nog verder geld in te stoppen en een versnellingsbak de/monteren zou betekenen dat de klant weer vele euro’s verder is. Daarom is ervoor gekozen de gerepareerde onderdelen te demonteren en deze los te verkopen. De rest van de auto is naar de sloperij gegaan. Helaas kunnen we niet alles op voorhand vaststellen, een proefrit met de klant gaf aan dat hij al tijden op deze manier rijdt met de auto. Hij vond er ook weinig verkeerds aan. Helaas kom je hierdoor pas op latere momenten achter grote problemen.

Opel meriva: Versnellingsbak staat vast

Afbeelding 1: De CAN-bus meting op de TCU. De blauwe lijn, die extra ver uitslaat is van CAN-high. De rode lijn die op 0V blijft liggen is van de CAN-low. Omdat CAN-low aan massa ligt gaat CAN-high over een grotere breedte bewegen. Dit geeft in dit geval wel de storing op de CAN-bus.

Afbeelding 2: De gerepareerde TCU