Opel Combo: Nieuwe motor defect?

Startsituatie

De auto is binnengekomen met de klacht dat de auto te pas en onpas uitvalt tijdens het rijden. Dit is gekomen nadat de motor gewisseld is voor een ander (gebruikt) exemplaar, het motorstoringslampje brandt ook constant. Hiervoor waren er geen problemen. Als de motor uitvalt dan stinkt de auto ook naar uitlaatgas

 

Er zitten 3 foutcodes in: P0091, P0092 en P2299.

 

Na het wisselen van de motor is er bij de eerste startpoging vergeten de massakabel aan te sluiten, hierdoor sloeg de motor niet aan. Nadat deze aangesloten was deed de auto het wel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start diagnose

We zijn de diagnose gestart door de auto uit te lezen, we hebben de volgende foutcodes uitgelezen:

 

  • P0091:22 Brandstofrail lage druk - Hoge signaalamplitude
  • P0092:22 Brandstofrail lage druk - Hoge signaalamplitude 
  • P2299:62 Rempedaalpositie - gaspedaalpositie onaannemelijk

 

De foutcodes waren op dit moment niet actief, ook niet met lopende motor, dus hebben we de foutcodes gewist. Deze waren gewoon te wissen en kwamen ook niet terug. We hebben diverse lange proefritten gemaakt waarbij we live waardes in de gaten hebben gehouden en met de oscilloscoop de drukregelaar en raildruksensor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De raildruksensor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drukregelaar

 

Hierbij willen we zien of het voor of na de hogedrukpomp misgaat. Ons vermoeden is dat het na de pomp gebeurt maar dit kunnen we als het goed is met deze metingen zien. Het enige punt is dat de auto dan wel uit moet vallen.

Tijdens het testen gebeurt dit bij ons niet. We gaan daarom de retour opbrengst van de verstuivers controleren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We zien dat zowel cilinder 2 en 4 te veel afwijking heeft. Als de druk te laag wordt door een inwendig lekkende verstuiver kan de motor hierop afslaan voor bescherming. De verstuivers zijn in ieder geval niet goed en kunnen het probleem verklaren, echter weten we niets van de hogedrukpomp staat. Deze kan ook een slechte opbrengst hebben, zeker doordat de druk vaker te laag is geweest slijt hij extra hard. We kunnen echter geen opbrengsttest doen voor de brandstofpomp.

 

Oplossing

De verstuivers moeten vervangen worden (in ieder geval 2 en 4) cilinder 1 en 3 willen we los testen op de testbank. Vaak gaan er meerdere tegelijk kapot. De auto heeft uiteindelijk 4 nieuwe verstuivers gekregen waarna de problemen opgelost zijn.