Startsituatie
De auto is binnengekomen bij het bedrijf met de klacht dat de auto niet meer liep. De klacht heeft zich opeens voorgedaan toen de klant de auto wilde starten en deze niet aansloeg. Er zijn nog nooit eerder problemen geweest met de auto, iets wat ook niet erg logisch zou zijn aangezien de auto nog maar 88xxx kilometer heeft gereden en 10 jaar oud is. De auto is dus praktisch nog ‘zo goed als nieuw’.
Toen de auto bij de garage kwam zijn deze eerst begonnen de auto uit te lezen. Daar viel op dat er met de motorcomputer geen connectie te maken was. Nadat ze een aantal basismetingen hadden gedaan viel het op dat in principe alles klopt, de spanningen en de massa’s op de juiste pennen, maar er geen connectie was met de ECU. Daarom werd besloten om de ECU te vervangen. Dit leverde alleen niet het gewenste effect op. Er was nog altijd geen connectie te maken met de ECU. We zijn daarom ingeschakeld voor de diagnose.
Start diagnose
Toen we de auto binnenkregen zijn we begonnen met de accu te laden, de auto had de gehele tijd op contact gestaan naar ons toe en deze was daarom leeg. We hebben na het laden ook een accutest gedaan maar deze wees niet uit dat de accu stuk was, er lijkt dus geen gevolg schade te zijn.
Hierna zijn we de auto gaan uitlezen, er stonden een paar foutcodes in dat er geen verbinding was met het motorregelapparaat en dat de temperatuursensor kapot was, maar het belangrijkste was dat ook wij geen connectie konden maken met de ECU en ook niet met de immobiliser. Omdat we dit opvallend vonden zijn we eerst gaan kijken hoe het circuit loopt. Hierbij zien we dat de immobiliser zijn spanningen en signalen krijgt uit de ECU en dit terug koppelt naar het instrumentenpaneel. Bij problemen met de ECU gaan daar dus ook problemen mee komen. Omdat ook de communicatie via de ECU loopt is het logisch dat als er geen communicatie is met de ECU ook de immobiliser niet kan werken. De immobiliser is hierdoor uit te sluiten als oorzaak maar moet gezien worden als gevolg. We zijn verder gaan kijken en kwamen erachter dat het signaal van de ECU verwerkt wordt in het instrumentenpaneel. Deze is de gateway van de CAN-bus. Dit wil zeggen dat hier het CAN-highspeed en Lowspeed netwerk met elkaar verbonden wordt.
Omdat de ECU al een keer vervangen is, en fouten hierin dus onwaarschijnlijk zijn, gaan we beginnen met het instrumentenpaneel. Daarnaast weten we uit ervaring dat het instrumentenpaneel bij deze auto’s altijd een gevoelig punt is. We zijn begonnen met de spanningen te meten op de unit en de massapunten, maar hier konden we niets vinden. Alles leek in orde te zijn. Wat wel opvallend was dat het CAN-bus signaal erg rommelig was zoals hieronder te zien is. Het lijkt door een component verstoort te worden.
Het CAN-bus signaal gemeten op de diagnose stekker. Een soortgelijk signaal konden we zien op de Motorcomputer en op het instrumentenpaneel. Het is niet het probleem zo lijkt het maar eerder gevolg van het probleem. Daarnaast is het ook erg druk op de CAN-bus. Er lijkt spraken te zijn van BUSLOAD.
We zijn eerst in het probleem gedoken van het slechte CAN-bus signaal. Er zitten niet erg veel apparaten op de CAN-bus bij deze auto dus het uitsluiten moet makkelijk te doen zijn. We zijn natuurlijk begonnen bij de ECU maar het uitstekkeren hiervan had geen effect voor het signaal. Ook het instrumentenpaneel, radio en andere comfortsystemen hadden geen effect. Door de CAN-bus te scheiden kwamen we erachter dat het probleem op de Highspeed CAN-bus zat. Hier moest het probleem dus gezocht worden.
Het enige systeem wat nog op de Highspeed CAN-bus zat was de ABS-pomp. Maar deze gaf geen fouten dus dit leek niet in lijn te staan. Toen we echter de stekker losmaakte was de CAN-bus rustig. Iets wat niet logisch was. Bij nadere inspectie bleek een massapunt van de pomp gecorrodeerd te zijn en een van de draden was ooit ingeprikt om metingen te verrichten. Dit hebben we hersteld door de draad te vervangen en het massapunt goed schoon te maken. Na alles gemonteerd te hebben was de CAN-bus hersteld.
De herstelde CAN-bus. Hier en daar nog wel een piekje maar niet meer het onstuimige wat het hiervoor was. Ook is het een stuk rustiger op de bus.
Hiermee was het probleem van de connectie van de ECU nog niet opgelost. De auto bleef hetzelfde reageren. Hoe verder we gingen zoeken des te meer draden kwamen we tegen waarin geprikt was door oude metingen. Dit hebben we allemaal opgelost gaandeweg maar zorgde nog niet voor de uiteindelijke oplossing. Het probleem bleef aanwezig. Daarom zijn we alle draden nog eens uit gaan meten. En uiteindelijk kwamen we bij de BCM uit. Hier gaan de CAN-bus draden van de ECU in en komen er daarna weer uit samen met het BCM-signaal. Dit wordt op schema’s niet direct duidelijk maar is nu wel duidelijk te zien. Hier verschilt het signaal wat erin gaat en wat eruit komt.
Hierboven hebben we de metingen gedaan op de BCM. De blauwe en rode lijn zijn de ingaande signalen vanaf ECU en de groene en gele vanuit de BCM richting instrumentenpaneel. Te zien is dat er verschil in het signaal zit.
Reparatie BCM
Bij het openmaken van de BCM zagen we eerste instantie nog niets. Het leek allemaal in orde te zijn. Maar toen we alles in de BCM na gingen meten zagen we dat er een component was die niets meer doorliet. Na dit component vervangen te hebben en de BCM terug te hebben geplaatst werkte alles weer zoals het moest. We konden connectie maken met de ECU en konden de motor ook laten lopen.
We hebben de auto weer helemaal opgebouwd en hebben er een goede proefrit mee gemaakt. Het probleem is helemaal opgelost.