Nissan Qashqai: Wil niet afslaan

Startsituatie

De auto is bij ons binnengekomen dat het start stop systeem van de auto niet werkt. Er is al naar de auto gekeken voor deze klacht en er zijn ook al wat onderdelen vervangen, er is echter helaas nog geen oplossing gevonden. Hieronder staat wat er tot op heden al vervangen is:

 

  • Accu
  • Startrelais 2x
  • koppelingsschakelaar

 

Dit heeft echter nog niet voor een oplossing gezorgd, de auto is bij ons gebracht voor diagnose aan dit probleem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start diagnose

Een stop- startsysteem schakelt de motor van de auto uit als je stil staat. Op dat moment heb je geen aandrijving nodig, dus is het nutteloos dat de motor benzine of diesel staat te verbruiken. Als de motor uit gaat verbruikt deze geen druppel brandstof meer, wat gunstig is voor het verbruik en voor het milieu. Bij een handgeschakelde auto, wat deze is, werkt het door de auto bij stilstand in zijn vrij te zetten, de koppeling omhoog te laten komen en dan zal de motor afslaan. Op het moment dat je weer wil wegrijden druk je de koppeling in, de motor start weer en je kunt hem in de versnelling zetten en wegrijden.

 

Er zijn echter wel een aantal voorwaarden om het systeem te activeren:

De motor moet warm zijn : een koude start is nooit gunstig en een koude motor draait hoe dan ook minder voordelig. Daarnaast wordt de motorwarmte gebruikt voor verwarming van het interieur. Het is dus beter om een warme motor te hebben en daarom zal deze gedurende het opwarmen niet afslaan door het stop- startsysteem.

 

Staat van de accu: wanneer de spanning van uw accu laag is zal de motor niet afslaan, dit om te voorkomen dat de auto daarna niet meer zou kunnen starten. Wanneer de accu weer voldoende bijgeladen is, zal het stop- startsysteem weer gaan werken. Hierin spreken we over de SOC (state of charge) daarnaast moet de accu ook in goede staat zijn, dit is de SOH (State of Health). Deze bepaald of de accu niet te snel ontlaadt bij een stilstand.

 

Grote verbruikers: grote verbruikers moeten uit staan. Dit is bijvoorbeeld de achterruit verwarming. Daarnaast moet de doeltemperatuur van de climate control binnen 2 graden zitten van de werkelijke temperatuur in de auto.

 

Dit zijn nog niet alle voorwaarden maar wel de meest belangrijke voor deze auto en start stop systemen in zijn algemeen.

 

We zijn begonnen de klacht te verifiëren, de klacht is nog altijd aanwezig in de auto. De auto geeft ook een foutmelding in het scherm dat het start stop systeem niet werkt. Bij het uitlezen krijgen we de volgende foutcode:

 

  • P1655: ENGINE RESTART BYPASS RELAY

 

Bij deze foutcode is op de Nissan portal ook een duidelijk meetschema te vinden welke we gaan doorlopen. Als we het systeem met de testkast aansturen dan werkt alles perfect, de auto sloeg goed af en sloeg ook weer netjes aan. Het probleem lijkt hem dus eerder te zitten als in het circuit van PCM naar startmotor. Dit systeem werkt goed. In dit systeem zitten ook de relais die eerder al vervangen waren.

 

We zijn daarom in het eerste deel gaan kijken. We hebben een aantal metingen gedaan, waarmee we vanaf de PCM terug gaan meten naar diverse systemen. Tot we bij het relais kwamen wat de comfortsystemen inschakelt op het moment dat de motor uitstaat. Dit relais had een stekker die loshing. Deze stekker hing los omdat het huis grotendeels afgebroken is. We hebben deze met tape tijdelijk vastgemaakt om te kunnen testen. Tijdens deze test hebben we het systeem meerdere keren geprobeerd en alles bleef goed werken.

 

We hebben het advies gegeven dit relais te vervangen.

Het relais met het afgebroken stekkerhuis