Startsituatie

De mini werd hier gebracht met het probleem dat de kachel niet goed blaast. Hij zou tot stand 3 goed werken, bij elke stand ging hij harder blazen maar na stand 3 bleef de kachel daarop hangen en ging hij niet meer harder blazen als je hem op het paneel hoger zetten. Op het paneel ging hij wel naar volle kracht toe maar dit kon je in de auto niet merken. Bij de auto is al het een en ander vervangen om dit probleem te tackelen. Zo is bij ons weten de:

 

  • Kachelmotor vervangen
  • Kachelweerstand vervangen

 

Omdat dit niet tot een oplossing heeft geleid zijn wij ingeschakeld voor de diagnose. Volgens het bedrijf was het kachelpaneel, welke ook dient als kachelunit, stuk en moest deze gereviseerd worden. We hebben heel de auto gekregen zodat we nog het een en ander na konden meten, omdat we zeker willen weten dat het in de kachelunit zit. Niet dat we die voor niets open maken. Het bedrijf heeft het interieur al grotendeels gestript om ons wat tijd te besparen.

 

Start diagnose

We hebben de auto binnengezet en zijn hem eerst gaan uitlezen. Er stonden wat foutcodes in van energiemanagement. Dit houdt in dat de accu wel eens leeg is geweest of de conditie minder is. Dit parkeren we even voor nu en gaan meten aan de kachelunit.

 

We konden direct bij de blowermotor en konden alle standen bedienen. Ook de snelste stand. Per stand veranderd de duty-cycle van het signaal waardoor de motor sneller of langzamer gaat draaien. Het opvallende was echter dat nu alles goed werkte. We konden alle standen zien die we bediende op het kachelpaneel. Dit verbaasde ons omdat hij niet gewerkt heeft volgens het bedrijf. We hebben dit meerdere keren herhaald en alles bleef goed werken.

 

Echter toen we verder gingen met een andere auto, en de klacht in deze auto sporadisch over de dag nog een paar keer probeerde of hij wel weer aanwezig was, kregen we ineens de klacht terug de auto in. We gingen even nadenken wat we veranderd hadden in de tussentijd.

 

Na even gedacht te hebben kwamen we erachter dat het enige wat veranderd was is dat er nu geen acculader meer op de auto stond. Nu is het echter vreemd dat dit de oplossing zou kunnen zijn. Met een acculader verander je in de basis natuurlijk niets. Na even goed nagedacht te hebben zijn we de accu gaan doormeten. De accu was tijdens de meting in redelijke staat, niet goed hij zou geladen moeten worden, maar nog goed genoeg. Tegenwoordig zegt dit echter niet zo veel meer. Omdat de SOH (State Of Health) en SOC (State Of Charge) niet voldoende is gaat de auto in energiemanagementstand. De auto kijkt, met behulp van zijn stroomsensor na de ontlading van de accu bij bepaalde acties en de lading bij bepaalde toestanden. Hieruit bepaalt hij de SOH, dit doet hij ook in combinatie met de leeftijd van de accu. In deze auto moet je een nieuwe accu aanmelden, aangezien dit nog de eerste accu was, en deze inmiddels 9 jaar oud is, was hij ook al aardig op leeftijd. De SOH van de accu is nog maar 35% hierdoor gaat hij zaken die minder belangrijk zijn afmelden. Daardoor werken bepaalde systemen niet, zoals bijvoorbeeld een achterruitverwarming die niet meer werkt. Maar ook een kachel werkt niet meer als 3 standen, een stand als ont waseming werkt dan weer wel. Dit, omdat het een veiligheidseis is.

 

Oplossing

De accu zal vervangen moeten worden om de problemen op te lossen. Er moet niet vergeten worden de nieuwe accu aan te melden in de auto.

Na het vervangen van de accu inclusief inleren zijn alle problemen opgelost. De auto doet het weer perfect.

 Mini Countryman R60: Kapotte kachelunit