Mini Cooper S: Geen Airco

Startsituatie

De auto is bij ons binnengekomen met de klacht dat de airco niet werkt. De auto heeft al langer deze klacht. Er is eerder een gebruikte aircopomp gemonteerd, deze heeft even gedraaid maar doet het op dit moment niet meer.

 

Aan ons is de vraag gesteld om diagnose te stellen.

 

Start diagnose

We zijn de diagnose begonnen door de auto uit te lezen. Er stonden geen foutcodes in gerelateerd aan de airco. Wel zitten er diverse airbag storingen in (bekend bij de eigenaar, komt door de andere stoelen die zijn gemonteerd), er zit een fout in met betrekking tot de verlichting en een fout in de motorcomputer dat het lamdasignaal niet klopt.

 

Dit laatste zou kunnen komen door de niet originele uitlaat welke ook lekt. Ons advies is hier wel eens goed naar te kijken aangezien het voor meer problemen kan gaan zorgen. Dit staat wel los van de airco storing.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De volgende stap die we hebben genomen is om de live waardes te gaan kijken van het airco systeem. De waardes die hier gemeten worden door de regelunit kloppen allemaal. Er zijn geen vreemde waardes in of waardes die uitschieten. De volgende stap is een drukset aan te sluiten en te kijken wat de druk in het systeem is. De druk in het systeem is ruim voldoende. Hierop zou de airco gewoon moeten aanslaan. We hebben de auto laten lopen en zien eerste instantie niets vreemd, de airco slaat niet in maar met de Scope meten we wel een aansturing naar de magneetkoppeling. Wel horen we een vreemd geluid. Nadere inspectie leert dat dit van de pomp komt. Het lager van de aircopomp is kapot. Daarom werkt de airco niet.