Startsituatie
Deze Mini Cooper komt met de klacht dat het voertuig niet naar behoren start. De klacht is ineens ontstaan. Als je de sleutel erin doet hoor je in het dashboard het een en ander tikken maar de auto gaat niet op contact/starten. Als je de koppeling indrukt en startknop ingedrukt houdt slaat hij vanzelf een keer aan.
Daarnaast is er een klacht dat de accu langzaam leeg getrokken wordt.
Start diagnose
We zijn begonnen met het voertuig uit te lezen met de uitleeskast. De kast geeft aan geen communicatie te kunnen maken met het voertuig. We verwacht zelf dat dit komt omdat het voertuig niet goed contact maakt.
Om zeker te weten dat het voertuig inderdaad slecht contact maakt zijn we dit gaan controleren. Als je de sleutel erin deed hoorde je een herhalend een relais open en dicht klikken. Dit duit op een slecht contact of breuk in de kabel. Na inspectie van de zekeringen vonden we corrosie op de contactpunten, dit kan een aanwijzing zijn op waterschade. Na het schoonmaken van de contactpunten had het voertuig nog steeds dezelfde klachten. We zijn daarom verder gaan zoeken en zijn gaan meten met de oscilloscoop.
Na het aansluiten van de oscilloscoop krijgen we een rare meting die we niet kunnen verklaren. We hebben het vermoeden dat de JBE-control module mogelijk schade heeft opgelopen (ook omdat we eerder sporen van waterschade tegenkwamen. Mogelijk een doorgebrand relais. We demonteren daarom de module en halen deze uit elkaar. Eerst doen we een lekstroom meting om te zien waar dit in zit.
Lekstroom
We pakken een lekstroom storing altijd aan in een paar stappen. Het is belangrijk om wat informatie over de auto te hebben en de juiste stappen te nemen om het snel en efficiënt aan te kunnen pakken. Begin nooit met het openen van deuren of het verwijderen van componenten, een lekstroom kan zomaar oplossen als jij de spanning er even helemaal afhaalt of juist doormiddel van een booster erop zet.
Stap 1: Vraag de klant of hij recent iets heeft vervangen aan de auto, of er iets veranderd is of dat er schade is geweest aan de auto.
Stap 2: Sluit de stroomtang aan en meet of er spraken is van lekstroom.
Stap 3: Test de accu
Stap 4 (in het geval van lekstroom): Ga na over welke zekering je een spanning kunt meten. Een spanningsval over een zekering betekent dat er stroom loopt over het circuit.
Stap 5: bekijk wat er allemaal achter de zekering zit. Ga de componenten na die erachter zitten en ga componenten lostrekken totdat de lekstroom weggaat, let op begin achteraan en niet vooraan.
De auto is volledig origineel en heeft geen merkbare schade gehad. Gezien dat we wat vocht zien bij de JBE beginnen we hier. Nadat we deze hebben losgekoppeld is de lekstroom weg. De ruststroom is nu 20 mA. Dit is ruim binnen de marge van 40 mA.
We repareren de module op de plaatsen waar vocht zit, vervangen de componenten die aangetast zijn en daarnaast pakken we de bekende punten van deze module aan waar hij vroeg of laat toch last van gaat krijgen om dit voor te zijn.
De oorzaak van de problemen komt door een kleine lekkage links in de onderste hoek van de voorruit. Hij lijkt hier niet goed te zijn gekit. We hebben zo veel mogelijk losgemaakt om deze goed dicht te maken en hierna met rook getest. De auto is niet meer lek. De lekkage lijkt er nog niet lang te hebben gezeten gezien de minimale schade.
Vervolg diagnose
Na montage van de module had het voertuig nog steeds dezelfde klacht. Na demontage van het contactslot zien we dat het niet goed contact maakt bij het normaal insteken van de sleutel. Pas als je de sleutel er harder induwt maakt het contactslot goed contact en werkt het naar behoren. Het contactslot moet daarom vervangen worden. De oorzaak is waarschijnlijk de sleutel, aangezien deze erg vies is. We hebben de sleutel daarom ook gereinigd.