Mercedes-benz GL450: Vocht

Startsituatie

De auto is recent aangekocht met wat problemen. Het verleden van de auto is niet bekend. Wat wel bekend is dat het een import auto is uit Amerika/Canada.

 

De klacht van de klant is dat er niets werkt in de rechter deur (slot, raam, spiegelverstelling). Ook branden er wat lampjes op het instrumentenpaneel, er zit een bijgeluid in de motor en de bak schakelt niet altijd even soepel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start diagnose

We hebben de auto opgehaald bij de klant en zijn ermee naar huis gereden. We merken in het interieur dat de stoelverwarming van de bestuurderstoel niet werkt, verder kunnen we van die functies geen defecten ontdekken. We merken aan het schakelen dat de auto laat en daardoor ook ruw reageert. We zouden adviseren om de versnellingsbak olie te vervangen en daarna de adaptie en leerwaardes te resetten.

 

Motorstoring

Er zitten diverse foutcodes in die terugslaan op de efficiëntie van de katalysatoren. Zowel links als rechts. Dit zien we vaker met gasauto’s. Als we de motor laten lopen doen de katalysatoren het wel. Ons advies is een goed stuk met de auto te rijden op benzine (euro 98), waarschijnlijk komen tussendoor de foutcodes er nog eens terug in maar deze zouden we dan resetten. We verwachten dat ze daarna wegblijven. Als dit niet het geval is zouden we de foutcodes kunnen uitschrijven zodat ze niet gezet kunnen worden. De foutcodes hebben niet direct een functie door de gasinstallatie.

 

We merken ook een bijgeluid met lopende motor. Zo komt er wat geluid van de bovenste looprol van de multiriem. Ons advies is de gehele set te vervangen. Ook is er een kleine lekkage aan het uitlaatspruitstuk aan de bijrijderszijde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rechter deur

De spiegel van de rechter deur zit los. We zouden adviseren om de spiegel te vervangen. De functies van de deur die niet werken komt doordat de bekabeling in de deur is geoxideerd. De stekker zowel vrouwelijke als mannelijke zijde is defect. We moeten om dit op te lossen de kleine stekkers vervangen en de rest van de stekker reinigen. Om het niet opnieuw te laten gebeuren moeten we de seal vervangen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overige functies

De overige functies die niet werken zoals de stoelverwarming en verstelling komt door oxidatie in de bekabeling en regelapparaten onder de stoel. Dit moet gereinigd worden. Ook is de stelmotor gebroken van de bijrijdersstoel. Deze moet vervangen worden.

 

De overige fouten, en waarschijnlijk de reden dat de achterklep niet meer automatisch is, komt door een defecte SAM-module. Deze moet gerepareerd worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bandenspanning

De bandenspanningsfout hebben we uitgeschreven. Dit systeem heeft geen werking meer. Deze zit erin doordat er wielen onder zitten zonder sensoren.

 

Airbag

Er zitten ook airbag storingen in. Dit komt door een defect in de airbagregelunit. Deze moet gerepareerd worden.

 

Reparatie

We hebben de bekabeling in de auto en in de deur hersteld. Er was te veel stuk om alleen de stekker te vervangen dus hebben we een deel van de kabelboom in de auto vervangen en een deel in de deur. Zo kan de fout niet meer terugkomen.

 

De SAM-module is los gerepareerd. Deze had vochtschade en een aantal defecte componenten. De SAM-module werkt hierna weer foutloos. Ook de modules onder de voorstoelen zijn gerepareerd ook hier zit enorm veel vocht in. Dit blijft een rode draad bij deze auto. Het gaat immers ook mis in de airbag computer. Hierbij was vervangen de enige oplossing.