Startsituatie

De auto is bij ons gebracht voor een aantal zaken:

 

  • Coderen van het ADASsysteem. De auto is gekocht met voorschade. Het lijkt erop dat er voordat de bus verkocht is een aantal delen van het ADAS-systeem (de radar) ontbreken van de bus. Daarom geeft de auto een collision warning systeem melding. Dit zorgt er voor dat verschillende systemen van de auto niet werken. De klant wil graag dat het ADAS-systeem uitgecodeerd wordt zodat de klant de meldingen niet meer heeft.
  • Alarm inbouwen. De klant wil een goed alarmsysteem ingebouwd hebben wat de verzekering goedkeurt.
  • Trekhaak aansluiten. Er is een trekhaak aangesloten bij de bus (sinds de klant hem in bezit heeft), na het aansluiten van de trekhaak stond de bus vol met fouten. Ook trok de auto sindsdien de accu leeg. De auto is voor het inleren van de trekhaak naar de dealer geweest, deze heeft de trekhaak losgetrokken en de mededeling gegeven dat eerst alles origineel gemaakt moet worden voordat de trekhaak ingeleerd kan worden.

 

We zijn hieronder met de diagnose begonnen.

 

Start diagnose

We zijn de auto gaan nakijken en zijn begonnen deze uit te lezen. Er zaten veel foutcodes in de auto, waarvan het allemaal U-codes waren. U-codes zijn foutcodes die slaan op een gebrek aan communicatie. De U-codes zaten op bijna elk regelapparaat, het waren er 80 in totaal, en ze sloegen vooral op 2 zaken. Het ADAS-systeem met in het bijzonder de radar aan de voorkant en de trekhaakmodule. Dit laatste is opvallend dat deze zo vaak terugkomt aangezien de trekhaak nog niet gecodeerd zou zijn. Het zou dan ook onmogelijk zijn dat de auto hem al wel herkend en kan missen als hij niet ingeleerd is.

 

Daarnaast vonden we nog een aantal zaken:
 

  • Stekkers motorcomputer zijn kapot. Ze werken nog wel alleen is de buitenste kap kapot. Wij zouden hier niet direct iets aan doen.
  • Parkeersensoren voor en achter ontbreken. De bekabeling tot aan de koplamp ligt er wel.
  • Massakabel rechtsvoor is beschadigd, deze moeten we nog herstellen om problemen in de toekomst te voorkomen.
  • Achterlichten zijn niet origineel. Ze zijn aftermarket en hierdoor tikt de richtingaanwijzer wat sneller. Dit gaan we proberen op te lossen door er een weerstand met een diode tussen te zetten.
  • In overleg met de klant zijn we begonnen met het inbouwen van het alarm. Hier zit een wat langere levertijd op dus dit willen we vast geregeld hebben.

 

Alarm

We hebben het alarm ingebouwd met hellingshoek detectie en een extra lange antenne. Dit zit erin omdat het een grotere auto betreft en het alarm overal bereik moet hebben. Het moet niet zo zijn dat je als eigenaar van de auto in de auto bent met je sleutel en het alarm afgaat omdat de antenne jouw sleutel niet kan herkennen.

 

 

Uit coderen

De klant heeft gevraagd of wij het ADAS-systeem uit willen coderen. Dit houdt in dat de auto geen gebruik meer maakt van de voorste radar en hier ook geen meldingen meer over geeft dat bijvoorbeeld het collision system niet meer werkt.

We hebben eerst een aantal zaken uit de software geschreven. Dit bleek alleen niet te werken. De auto gaf nog altijd meldingen, dan wel andere als hiervoor, maar we schieten er niets mee op. Ook nadat we een andere zaken uitgeschreven hebben bleven we foutmeldingen krijgen. Er was ook niet met de auto te rijden omdat hij constant de rem erop gooide als we deze systemen uitschreven. Het uitschrijven bleek dus niet te werken. We zijn daarom gaan kijken of we de auto konden veranderen naar de codering van een ander land. Er zijn namelijk landen op de wereld die geen gebruik mogen maken van ADAS, dit omdat het wegdek er slecht is of er geen juiste belijning op de weg is. Hierdoor kan het systeem verkeerd ingrijpen en om die reden is het verboden. We hebben de auto om gecodeerd naar deze landen maar dit zorgt opnieuw voor problemen. We hebben vastgesteld dat het onmogelijk is.

Hierop volgend zijn we gaan kijken wat er mogelijk is als we het systeem er weer inbouwen. Er ontbreekt, zoals wij vast hebben gesteld, alleen een radar en een korte kabelboom. Deze kunnen we aankomen bij de Mercedes dealer.

 

De stekker die loshangt waar de kabelboom van de radar aan gaat.

Het enige wat we niet zeker weten is of dit logo ook mogelijk is met de radar. De radar komt achter het logo te zitten en hier hoort ook het juiste logo in anders werkt de radar niet. Of het nu de juiste is kunnen we niet zeggen met zekerheid. Dit is echter makkelijk te vervangen.

 

Inleren trekhaak

Het inleren van de trekhaak was niet lastig om te doen. Na de bekabeling gecontroleerd te hebben kwamen we erachter dat hij verkeerd was aangesloten. Na het juist te hebben aangesloten werkte de trekhaak direct. Hij was dus al ingeleerd.

 

Snel knipperende knipperlichten

We hebben gekeken of we de achterlichten konden omzeilen zodat de auto denkt dat er originele in zitten. Doordat er nu led in zit wat geen weerstand heeft willen we de kabelboom aanpassen zodat ze weer normaal knipperen. Dit is echter niet gelukt, we hebben het uitgemeten zodat het zou moeten kloppen maar dan werken de achterlichten niet meer. We kunnen er helaas niets aan veranderen. Mocht dit gaan irriteren moeten de achterlichten origineel gemaakt worden.

Dit konden we echter niet zo makkelijk voorbij laten gaan, een auto die weggaat en eigenlijk nog problemen heeft ligt niet in ons straatje. Daarom zijn we gaan kijken of we de duty-cycle aansturing konden veranderen. Met deze aansturing werden de knipperlichten aangestuurd. Als we deze langer zouden maken gaat de verlichting weer normaal knipperen. Na wat zaken geprobeerd te hebben konden we deze aanpassen en deden de knipperlichten het weer normaal.

 

Afronding

Na de nieuwe radar te hebben geplaatst en alles te hebben ingeleerd werkte de bus weer zoals het moest. Alle systemen werkte en ook was de bus foutloos.    

Mercedes-Benz Vito: ADAS storing

De stekker die loshangt waar de kabelboom van de radar aan gaat.

De sleutel met de alarm key eraan.