Mercedes-benz G: Vage klachten

Startsituatie

De auto is bij ons binnengekomen met de klacht dat hij af en toe in het display de volgende meldingen geeft:

 

  • Remblokken versleten
  • Airbag storing
  • ABS-storing
  • Groot licht icoon brand (groot licht dan ook echt aan)

 

De auto is aangekocht met wat schade/roest. Hij heeft dan ook de afgelopen tijd bij een schadebedrijf gestaan om dit op te lossen. Hierbij heeft hij een tijdje gestaan zonder deuren, of hij ook buiten heeft gestaan is voor ons onbekend. Wat in ieder geval wel zeker is, is dat voor die tijd de problemen er niet waren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start diagnose

We zijn de diagnose begonnen met de klacht te verifiëren. We zien dat eigenlijk alles werkt maar krijgen al snel de eerdergenoemde meldingen. Hierna hebben we de auto uitgelezen, hij staat vol met foutcodes en er verdwijnen er ook maar weinig bij wissen.

 

Na het wissen blijven er 140 over. De meeste storingen zijn communicatie storingen of voedingsspanning ontbreekt. We hebben veel fouten staan in de rechter deur module. We hebben hem open gemaakt en zien hier ook dat er veel vocht in heeft gestaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We hebben deze module kunnen herstellen. Waarna er een groot deel van de fouten verdwijnt. Hierna zijn we verdergegaan met de codes. Er zit enorm veel water in de vloer, vooral de rechterzijde is drijfnat. We hebben de bekleding losgemaakt en daaronder staat een laag water. We hebben diverse modules losgemaakt en gecontroleerd. Sommige hadden beginnende vochtschade andere al wat erger. Alles hebben we gereinigd en weer teruggeplaatst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierna zijn er nog maar een paar foutcodes over en de oorspronkelijke klachten op de airbag na. Deze zitten in de SAM-module. Deze heeft een groot aantal defecten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vervolg

In overleg met de klant hebben we gezien de lange levertijd op de onderdelen de vorige keer ervoor gekozen om de auto op te bouwen, de klant ermee te laten rijden en dan later als de onderdelen binnen zijn de reparatie uit te voeren.

 

Toen de onderdelen eenmaal binnen waren hebben we de auto opnieuw binnengezet en had de klant als aanvullende klacht nog dat de raam links achter niets deed.

 

We hebben de SAM-module gerepareerd waarna alle oorspronkelijke fouten verdwenen zijn. De klacht van de raam nog niet. We hebben het losgemaakt en zien dat er vocht in de module heeft gestaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De module was gebruikt niet te krijgen enkel nieuw. Om de kosten te drukken hebben we een module van een C klasse besteld, die er hetzelfde uitzag en de processor omgezet. Hierna werkt alles weer zoals het moet.