Startsituatie

De auto is gekocht door een handelaar in België. Op weg naar huis begon deze het motorstoringslampje aan te geven en slechter te lopen. Tijdens het uitlezen kwam de storing eruit dat hij op meerdere cilinders vonk overslag had geregistreerd. Om het probleem te tackelen was ervoor gekozen om bij deze auto de bobines en bougies te vervangen. Tijdens het vervangen van de bougies bleek dat deze er nogal zwart uitzagen. Geen hele duidelijke oorzaak en de motor liep daarna al een stukje beter maar nog niet helemaal zoals het moet. Omdat de auto inmiddels verkocht was aan een andere handelaar en er geen duidelijke oorzaak was voor het slechte lopen maar de storingscode is het advies gekomen een stuk met de auto te gaan rijden. De klant moest naar München en gekozen is de auto mee te nemen. Tijdens de heenreis begon de auto al steeds slechter te lopen wat vooral merkbaar was met stationair lopen. Op de terugreis is er na 80 km gestopt omdat er niet meer met de auto te rijden was. Het viel vooral op dat hij onregelmatig aan het ontsteken was. De auto is teruggekomen bij het bedrijf voor verdere diagnose. Hier werd duidelijk dat deze auto in een batch valt van auto’s die een ‘zachte’ balans as hebben. Gekeken is of de motor op tijd stond omdat dit het gevolg is van de zachte balans as dit was op het oog het geval, de pennen zijn er niet daadwerkelijk ingestoken.

 

Omdat de oorzaak nog niet was gevonden is er iemand geroepen voor de diagnose, deze persoon heeft niet kunnen vinden wat de oorzaak was. Wel heeft deze het motorregelapparaat geüpdatet tot de laatste versie. Er is ook nog geprobeerd de motor te laten lopen met geüpdatet nokkenassensoren maar dit had geen invloed.

 

Via Jifeline is er vastgesteld dat de inlaat druk nogal wisselt, met remreiniger was te merken dat als er links op de inlaat gespoten werd (bestuurders kant) de motor hier op reageerde. Na het vervangen van de kleppendekselpakkingen en carterventilatie is dit weg maar het probleem nog niet.

 

Start diagnose

Om de diagnose vanaf nul te beginnen ben ik begonnen met uitlezen. In de bijlage is te zien dat er verschillende storingen inzaten die te maken hadden met vonkoverslag. Zo zat er een algemene vonkoverslag foutcode in maar ook een vonkoverslag herkend op cilinder 4, 5 en 6. Deze cilinders zitten allemaal op de rechter bank (bijrijders zijde). Omdat de auto nog niet gelopen heb ben ik deze gaan starten met live data aan. Op het moment liep de auto niet erg verkeerd, een beetje rommelig stationair maar niet extreem slecht. Wel was meteen zichtbaar dat de inlaatspruitstuk druk veel te hoog lag, deze moet een vacuüm hebben maar lag aan de hoge kant. Als het toerental verhoogd werd kwam deze alleen maar verder uit een te liggen.

 

Hierop ben ik met remreiniger de inlaat gaan controleren. Aan de bijrijderszijde was duidelijk effect hoorbaar als er met remreiniger gespoten werd. Ergens zit daar een lekkage. Om deze op te sporen is ervoor gekozen de inlaat te verwijderen. Na het verwijderen was niet duidelijk een lekkage te zien of was te zien dat de inlaatpakkingen verkeerd lagen, wel viel op dat de inlaat uit 2 delen lijkt te bestaan maar niet uit elkaar te halen is. dit is verdacht en het lijkt ook dat het probleem in deze twee helften ligt.

 

Vervolg diagnose

In de week die volgde bleek dat de inlaat niet lek was. De inlaat is getest met rook en er ontsnapte nergens rook. De inlaat zelf is nergens lek. Omdat dit het probleem niet was is de inlaat weer teruggebouwd met nieuwe pakkingen. Wat nog wel opvallend was is de hoeveelheid olie in de inlaat.

Zaterdag 23-11-2019 ben ik verdergegaan met de diagnose van de Mercedes-Benz. Het probleem was wel veranderd. Waar de motor voor het vervangen van de inlaat nog erg rommelig ging lopen als deze op tempratuur was blijft hij nu goed lopen. Het probleem is dat de motor, bij lang stationair lopen af en toe even inzakt in toeren. In de meeste gevallen kan hij de motorloop nog ‘redden’ maar soms valt hij hierop uit.

 

Omdat het onduidelijk was waar het probleem in zit ben ik een aantal testen gaan doen na het probleem een keer gevoeld te hebben. Tijdens deze testen zijn:

 

  • Compressie gecontroleerd
  • Injectoren gecontroleerd
  • Aansturing injectoren gecontroleerd
  • Nokkenasversteller gecontroleerd
  • Nokkenassenoren gecontroleerd
  • Vacuümpomp en traject gecontroleerd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daarnaast zijn tijdens de motorloop een aantal sensoren in de gaten gehouden en het volgende gebeurt op het moment dat de motor lijkt af te gaan slaan. Kort voordat het gebeurt loopt de inlaat druk op, deze gaat van 400 millibar naar 600 millibar. Als dit gebeurt reageert de motor hierop door zijn nokkenassen verstellen en zijn inspuit en ontstekingsmoment te veranderen. Hiermee blijft hij af en toe lopen maar soms valt hij hier op uit.

 

Opvallend is dat de reden onduidelijk is waarom de inlaatdruk oploopt en richting buitenluchtdruk gaat.

 

Vervolg diagnose 27-11-2019

Via de Mercedes documentatie was dit probleem niet op te lossen. Tips van andere waren niet van toepassing op dit voertuig dus heb ik zelf het een en ander op een rijtje gezet om weer overzicht te krijgen in de war van informatie die er op dit moment was. Toen alles eenmaal op het rijtje stond bleven voor mij 2 dingen over die ik nog niet had bekeken.

 

Klopsensor, door een kapotte klopsensor of een te gevoelige klopsensor gaat de motor het ontstekingstijdstip bijstellen op het moment dat deze lijkt te gaan kloppen. De motor was dit eigenlijk niet aan het doen dus heeft hij nu eigenlijk niet genoeg pit om aan de gang te blijven. Dit zorgt ervoor dat de gasklep moet openen om de motor aan de gang te houden wat weer resulteert in een te hoge inlaatspruitstuk druk.

 

De luchtmassameter is versleten. Deze meet eigenlijk minder lucht als dat er daadwerkelijk doorheen komt. Hierdoor is er een te hoge inlaatspruitstuk druk. Op een gegeven moment wordt deze te hoog waardoor de motor moet ingrijpen om niet te stikken.

 

Tijdens het meten bleek de klopsensor correct zijn werk te doen. Deze reageerde niet eerder als verwacht en zat ook juist gemonteerd. De kans dat deze voor problemen zorgt lijkt erg klein.

Hierna ben ik verdergegaan met het meten van de luchtmassameter. Omdat deze niet los uit te lezen was in de live data ben ik deze eerst gaan meten. De slagen van de motor waren duidelijk zichtbaar in de sensor maar om zeker te zijn heb ik deze losgekoppeld. Met losgekoppelde luchtmassameter blijft een motor lopen maar vervangt hij het live signaal van de luchtmassameter door een berekende waarde. Deze berekent hij door de gasklepstand en de inlaat druk te meten. Met de stekker los blijft de motor veel mooier lopen en zakt hij ook niet meer in toeren weg. Het probleem zit hem in de luchtmassa meter. Na het loshalen blijkt ook dat er een imitatie luchtmassameter gemonteerd is. Op 27-11-2019 wordt er een nieuwe originele luchtmassameter gemonteerd. Dit heeft het probleem opgelost

Mercedes-Benz E350: Uitvallen