Start situatie

De auto heeft de klacht dat deze niet aanslaat. De historie van de auto is onbekend, de auto is van een handelaar. Toen de auto bij de garage kwam werd er gedacht dat de oorzaak van het niet aanslaan bij de BDP-sensor lag. Dit werd op internet aangegeven dat deze vaker kapot ging. Na het vervangen van de sensor wou de auto nog steeds niet aanslaan. Dit had geen verandering gegeven.  

Hierna was het vermoeden bij het bedrijf dat het probleem in de ontstekingsmodule lag, ook wel het motorregelapparaat genoemd. Om te beginnen is hierdoor de ECU opengemaakt door het bedrijf. Omdat er niets bijzonders te zien was is deze weer dichtgemaakt. Na alles te hebben gemonteerd startte de auto weer. Nadat de auto een tijdje heeft gelopen werd deze uitgezet en kon deze hierna niet meer starten. Hierna is de hulp van ons ingeschakeld.

 

Start diagnose

Om de diagnose te starten hebben we als eerste gekeken of de auto een vonk kreeg. Door de bougie te verwijderen en de auto te starten werd duidelijk dat deze niet vonkte. Omdat de auto niet vonkt kunnen het een aantal dingen zijn. Het eerste waar wij meteen aan dachten was de BDP-sensor. Maar deze was al vervangen. De kans dat er 2 kapot zijn lijkt erg klein dus dit is niet waarschijnlijk.

Omdat de auto niet vonkt zou je verwachten dat de verwijderde bougie dan erg nat zou zijn. Het is dan wel logisch dat de auto gewoon inspuit. Maar dit was niet het geval. Om deze reden hebben we de injectoren gemeten of deze een signaal kreeg, dit was ook niet het geval.

De auto stuurt dus zowel de injector als de bobine niet aan. Op de bobine kon er ook gemeten worden. Het kan natuurlijk zijn dat de auto wel een signaal krijgt op de bobine, er zitten er 2 gemonteerd, en als de bobine kapot is dat hij de motor dan beschermd door de brandstoftoevoer uit te zetten. Dan zie je ook geen brandstof aan de bougies zitten. We hebben daarom de aansturing op de bobines gemeten, ook hierop kwam er geen signaal binnen.

Nu bleven er 2 dingen over, of het motorregelapparaat was niet goed of de BDP-sensor was kapot. Omdat de BDP-sensor snel te meten was zijn we hier mee begonnen. Dit was een inductieve sensor dus als de krukas draait wekt hij door het wisselende magnetische veld een spanning op. Dit was het geval tijdens het starten. De sensor was dus in orde. Nu weten we dat de BDP-sensor in orde is, maar er wordt niets aangestuurd want de auto krijgt geen brandstof en vonk. Om zeker te weten dat het signaal ook aankomt bij het motorregelapparaat hebben we hier ook nog het BDP-sensor signaal gemeten. Ook hier kwam deze goed binnen.  

Hetgeen wat nu nog overbleef was de ECU. Na het openen van de ECU bleek dat er 4 punten waren op de printplaat waar roestvorming op zat. Door de roestvorming kunnen ze geen goed contact maken. In overleg hebben wij de ECU meegenomen voor reparatie.

 

Reparatie regelapparaat

Tijdens de reparatie van het motorregelapparaat hebben we eerst gemeten of de banen op de printplaat inderdaad onderbroken waren door de roestvorming. Bij 2 van de 6 verroeste banen was er inderdaad een onderbreking meetbaar. Een van deze banen was van de BDP-sensor. Na de oude soldeer verwijderd te hebben en deze opnieuw vastgezet te hebben waren deze banen weer in orde. De BDP-sensor kan het signaal nu doorgeven aan de motor. Na de Printplaat verder te hebben gecontroleerd, bleek dat een van de 2 condensatoren die op de printplaat zit versleten te zijn. Deze hielt de spanning niet goed vast. We hebben beide condensatoren vervangen, omdat ze even oud zijn en de kans groot is dat de andere dan ook binnen korte tijd kapot zal gaan. Na het in elkaar zetten is deze afgeleverd bij het autobedrijf om gemonteerd te worden.

Mercedes-Benz E220: Slaat niet aan