Mercedes-Benz B200: Mechanische oorzaak

Startsituatie

Deze Mercedes was tijdens het rijden in noodloop gesprongen, het gaat om een B200 met CVT-automaatbak. Er is verder nog niet naar gekeken de auto is enkel uitgelezen en er stonden wat foutcodes in de versnellingsbak. Het bedrijf is er verder niet mee aan de slag gegaan maar heeft de auto direct bij ons neergezet voor diagnose.

 

Start diagnose

Wij hebben deze auto binnengezet en als eerste begonnen met het uitlezen ervan. Er kwamen verschillende foutcodes naar boven toe, het waren de volgende foutcodes:

 

  • 00C9 - Storingsgeheugen van regeleenheid CVT uitlezen.
  • 2732 Hydraulische koppeling 'Vooruit versnelling' is in traploze automatische wisselbak (CVT) ontoelaatbaar ontkoppeld.
  • 0841 Tijdens rijden is werkelijke hydraulische druk in vergelijking met hydraulische normdruk in traploze automatische wisselbak (CVT) niet plausibel.
  • 6319 Een of meer door regeleenheid Y3/9n1 (regeleenheid CVT (traploze automatische wisselbak)) via CAN-bus verstuurde meldingen zijn niet plausibel.

 

De foutcodes die we uit hebben gelezen slaan dus vooral terug op de CVT bak, hierdoor kan de auto ook in noodloop gaan. We gaan beginnen door de auto even visueel te controleren. Of we grote lekkages zien of andere problemen. Een laag oliepeil (als gevolg van een lekkage) zorgt in veel gevallen voor storingen. Dit kunnen zeer diverse foutcodes zijn. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We zijn begonnen met het kijken of het CAN-bus signaal klopt wat we meten vanaf de versnellingsbak. Dit was in orde. Dus hij krijgt signaal binnen en verzend ook signalen.

Aan de onderkant van de versnellingsbak zagen we al meteen dat er best wat druppels olie onderop hangen. Bij Mercedes is het bekend dat deze foutcodes voor kunnen komen als de auto een te laag oliepeil heeft in de versnellingsbak of er vervuiling is ontstaan. We gaan beginnen met het oliepeil te controleren. We kunnen dit digitaal doen als de versnellingsbak een bepaalde temperatuur heeft. We zijn gaan rondrijden totdat deze temperatuur gehaald is en hebben toen de oliepeil gecontroleerd. Deze was nog in orde, hij stond wat laag maar nog altijd binnen de marges. Dit valt dus af. Nu zou het nog kunnen zijn dat er vervuilde olie inzit of er is nog een ander probleem. Het gebeurt vaker dat de kleppenhuizen scheuren bij deze modellen. Dan kan hij de oliedruk niet vasthouden omdat deze weglekken door de scheur in het kleppenhuis en geeft hij die foutcodes. Voor beide zaken te controleren moet de olie eraf. We hebben hiervoor de versnellingsbakpan gedemonteerd, de olie die eruit kwam was erg netjes. Vervolgens zijn we het brein van de bak gaan demonteren.  Hieronder op de foto’s is het brein van de automaatbak te zien.

 

Toen we dit los hadden liggen kwamen we er al snel achter dat er inderdaad een scheur in zit. Onder het boutje linksboven zie je duidelijk dat er een scheur zit. Het kleppenhuis zal dus vervangen moeten worden, en vervolgens opnieuw de automaatbak vullen met olie en opnieuw inleren

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overige opvallende zaken

Tijdens onze controle troffen we aan dat de aandrijfashoes rechtsvoor los is geschoten, en hierdoor ook beschadigd is. Deze zal ook vervangen moeten worden om het voorkomen dat deze verder kapot gaat. Ook de handrem werkt niet, deze kabel is losgeschoten onder de auto, dit is een kwestie van terugzetten. Echter zal er wel een probleem zijn waarom deze los kan schieten, normaal zou dit niet kunnen.