Mazda MX-5: ABS-problemen

Startsituatie

De auto is bij ons binnengekomen met een ABS-storing. De storing blijft terugkomen op de ABS-sensor linksvoor. Er is al erg veel gedaan om het probleem op te lossen.  

 

  • ABS-sensor is vervangen
  • Stekker ABS-sensor is vervangen
  • ABS-module is gecontroleerd door een extern bedrijf.
  • Wiellager is vervangen

 

Storing blijft echter terugkomen, daarom staat hij nu bij ons voor diagnose.

 

Start diagnose

We zijn de diagnose begonnen met de auto uit te lezen. We zien inderdaad dat er een foutcode instaat op de ABS-sensor linksvoor.

 

  • C1155E0 Wielsensor linksvoor: storing circuit ingangszijde

 

Tijdens de proefrit zien we ook dat de het ABS-signaal linksvoor ontbreekt de rest werkt wel gewoon. We hebben de auto op de brug gezet met de voorzijde omhoog om een aantal metingen te kunnen doen. We zijn de meting begonnen op de ABS -computer bij de sensor rechtsvoor. Kijken wat voor signaal we daar op de twee kabels hebben. We weten dat dit goed is dan kunnen we dit signaal later vergelijken met de ABS-sensor linksvoor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Te zien is dat we op de ene kabel een voeding hebben van 12V en op de andere kabel komt het signaal. Dit is gemeten met het wiel draaiend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierna zijn we naar het linker voorwiel gegaan, ook gemeten vanaf de ABS-module. Hier blijft alles aan de 0V staan. We zijn daaropvolgend in kleine stapjes terug gaan meten richting ABS-pomp. We hebben de sensor links voor los gemaakt. Nog altijd krijgen we niet de 12V voeding op de ABS-stekker. Dit zou de enige stekker moeten zijn volgens de schema’s die we hebben. Echter zien we dat hij ook nog door de zekeringkast loopt door een stekker. Dit staat niet op de schema’s weergegeven. Deze stekker losmaken lost echter ook niets op. Wel heeft hier wat vocht in gezeten.

Daarom hebben we de 2 losse stekkers van de wielsensor verwijderd uit de ABS-module stekker. Als we op dat moment in de module meten komt er nog altijd geen signaal uit. Hierop volgend zijn we de voedingen en massa punten van de module gaan meten. Deze zijn allemaal in orde. Het probleem moet hem daarom in de module zitten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We hebben de module opengemaakt en zien dat er een onderbreking zit naar de ABS-sensor linksvoor. We hebben het circuit hersteld en de module weer opnieuw opgebouwd. Hierna zijn de foutcodes verdwenen.