Land Rover Discovery: Defect na reparatie?

Startsituatie

De auto is bij ons binnengekomen met de klacht dat de parkeersensoren niet werken en de koelkast niet werkt. De auto is eerder bij ons geweest voor het uit programmeren van het start stop systeem, dit is vorig jaar op 01-11-2022 geweest. De klant zegt dat hierna beide systemen niet meer hebben gewerkt. Er is al het een en ander gemeten aan de auto maar nog geen uitsluitsel over wat de oorzaak is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start diagnose

We zijn de diagnose begonnen door de klachten te verifiëren. De parkeersensoren waren natuurlijk direct te zien dat deze niet werkte, ook niet als je op het knopje drukt voor de parkeersensoren. De koelkast hebben we ook aangezet, de knop wordt direct groen bij het bedienen en even later is het ook koud in de koelkast.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze werkt gewoon zoals het moet.

 

We zijn de diagnose begonnen door de auto uit te lezen. Er staan geen relevante foutcodes in de auto die iets met het parkeersensorsysteem te maken hebben. Wel zien we dat de parkeersensormodule bij uitlezen helemaal niet herkend wordt. Waardoor deze niet herkend wordt is voor ons onduidelijk. We gaan daarom eerst de module controleren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We kunnen er al bij doordat het een en ander losligt. De module krijgt zijn spanning, massa en ook het CAN-bus signaal klopt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Omdat we nergens kunnen vinden of de knop voor wel werkt hebben we deze los uitgemeten. We kunnen voorstellen als deze geen spanning krijgt/geeft dat de module ook niets doet. Na wat delen van het dashboard te hebben verwijderd hebben we de knop gemeten deze doet zijn werk zoals het moet.

 

Oplossing

De module moet vervangen worden. Dit moet een originele nieuwe worden aangezien we de oude (originele) niet meer kunnen benaderen. Dat het heeft gelegen aan onze eerdere reparatie aan deze auto is hiermee ook uitgesloten.