Ford Transit Custom: Slechte motorloop

Startsituatie

Deze auto is hier terechtgekomen omdat er onderweg een motorstoring in kwam. Er was aan de auto niets te merken volgens de bestuurder maar het lampje ging branden. Omdat het bedrijf, die eigenaar is van de auto, ook een werkplaats heeft hebben ze hem zelf uitgelezen. Er stond op dat moment geen foutcode in, bij de eerstvolgende keer starten was het lampje ook weer uit. Wel merkte de monteur op dat de auto niet ‘mooi’ liep. Ons expertise is gevraagd of wij het eens waren met de bevinding en wat de eventuele oorzaak is van het slechte lopen.

 

De auto heeft wel een storingsverleden. Vrij recent zijn er verschillende dingen nagekeken of vervangen zoals de 5de injector, roetfilter en de EGR. Dit kwam door fouten met roetophoping, verstopte roetfilters met het vervangen van de EGR zouden deze problemen opgelost moeten zijn. Of de auto toen mooi liep, of hetzelfde als hij nu doet is niet helemaal duidelijk. Wij gaan op onderzoek uit om de problemen boven water te krijgen.

 

Start diagnose

We hebben de Ford transit uitgelezen, ook bij ons kwamen er geen foutcodes naar voren toe met universele apparatuur. Bij originele apparatuur kregen we wel een foutcode, dat de motorloop niet stabiel was. Dit was ons ook al opgevallen tijdens de proefrit. De motor loopt niet zo mooi rond als je mag verwachten. Hij loopt wat rommelig, vooral bij gas loslaten. We zijn een rondje gaan proefrijden, tijdens het rijden hebben we naar verschillende live waardes gekeken. Hier was niks aan te zien, tijdens het rijden is er bij ons geen storing in gekomen. We hebben ook het idee dat de auto niet het volle vermogen heeft.

 

Omdat we de problemen herkennen gaan we wat testen op de motor uitvoeren. We hebben daarom de motor een druktest laten uitvoeren. Hierbij test hij de motorloop bij verschillende brandstofdrukken. Als de injectoren slecht zijn komt dit vaak naar voren bij deze test. Dan probeert de auto zo dicht mogelijk bij stationair te blijven met zeer hoge brandstofdruk, dit lukt met slechte injectoren niet. Zo ook bij deze auto, bij de 3de stap, van 900 bar slaat hij de test af omdat de motor niet mooi rond blijft gaan.

 

Toen zijn we de injectoren gaan bekijken, ons vermoeden dat deze lekken. En er lekt 1 injector naar buiten toe, om dit op te lossen zullen alle 4 de injectoren vervangen moeten worden. Als je er 1 zou vervangen dan zal hij niet goed meer lopen omdat alle injectoren afhankelijk van elkaar zijn. Dan is een opbrengst te goed waardoor de rest snel foutcodes kan geven. Het een is bij een moderne motor erg afhankelijk van het ander.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De lekkende injector is zichtbaar op deze foto’s

 

Als de 4 injectoren vervangen zijn, dan moeten ze ook allemaal opnieuw ingeleerd worden. Iedere injector heeft zijn eigen code en deze moet kenbaar aan de auto gemaakt worden. Om de minimale afwijkingen tijdens de productie aan de auto kenbaar te maken. Daarnaast moet ook de afstelling van de rondloop opnieuw uitgevoerd worden.

 

We hebben de injectoren vervangen en hierna hebben we ze op de juiste manier ingeleerd. De auto liep daarna weer perfect. Hij liep goed en had ook weer volledig vermogen.