Ford Transit: Op 3 cilinders

Startsituatie

De auto is bij ons gebracht met de klacht dat de auto af en toe op 3 cilinders loopt. Er zit dan een storing in de 4de cilinder. Deze fout kan verwijderd worden en gaat dan even goed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start diagnose

De auto loopt eerste instantie goed bij ons. Als we hem even laten lopen merken we wel dat hij wat nagelt. Dit hoeft in de basis geen probleem te zijn echter kan dit ook de oorzaak van de problemen zijn.

 

We hebben de auto uitgelezen en hebben de volgende fouten:

  • P02F1:31-68 Verstuivercircuit cilinder 4 buiten tolerantiebereik/incorrecte werking
  • P2002:00-EC Rendement roetfilter ligt onder drempelwaarde (cilinderrij 1).

 

We denken hierbij dat de tweede foutcode een gevolg is van de eerste. Doordat de eerste gezet wordt regenereert de auto niet (goed) waardoor het rendement naar beneden gaat. We gaan daarom het roetfilter regenereren met testkast als de storing opgelost is.

 

We beginnen met de storing. We hebben de motor vrijgemaakt van overige slangen en zaken om bij de verstuiver te kunnen. Hierbij hebben we de verstuiver gemeten terwijl we aan de kabels bewegen. De verstuiver blijft het goed doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We kunnen hiermee wel vaststellen doormiddel van de microfoon en het gemeten beeld dat het nagelen gelijkloopt met de 4de cilinder. Hier lijkt iets mis te gaan. We hebben de compressie gemeten en deze is iets lager van de 4de cilinder dan van de overige cilinders. Dit kan echter ook aan een slechte injector liggen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vermoedelijk komt dit door een slechte injector. Als we een weerstandsmeeting op de injector doen en er rustig wat tikjes op geven zien we dat hij op momenten ook kortsluit. Dit is de oorzaak voor de foutcodes. De injector moet vervangen worden.