Ford Kuga: Niet willen starten

Startsituatie

De auto is door het bedrijf ingekocht als nette auto in België, echter zijn erdoor het bedrijf twijfels of de auto toch niet ooit onder water heeft gestaan of een flinke tik heeft gehad. Ze hebben hiervoor diverse signalen gevonden. De auto is verkocht en daarna zijn er problemen gekomen dat de ruitenwisser het vaak slecht deed of ineens begon, de ramen deden vreemd en meerdere comfort functies werkte niet goed. Ze hebben voor dit probleem de voorste BCM vervangen. Hierna werkte alles goed.

 

Later is de auto stilgevallen op de snelweg. Na de auto opnieuw op contact te hebben gezet en te hebben gestart werkte alles goed. Omdat de auto al ingepland stond op onderhoud is de auto bij de garage terecht gekomen, er is geen foutcode uitgelezen en het probleem deed zich ook niet opnieuw voor. Er is een grote beurt uitgevoerd waarbij alle filters zijn vervangen. Hierna is nog 4 dagen met de auto gereden, problemen kwamen echter niet terug. De klant is de auto komen halen en 2 straten verderop viel de auto uit waarna hij niets meer deed, hij ging ook niet op contact.

 

Nadat de accu los en vast is gemaakt was de auto weer op contact te zetten en lezen ze foutcodes uit van sleutel herkenning en andere zaken. Wij zijn hierop ingeschakeld om de diagnose uit te voeren.

 

Start diagnose

We zijn de auto op locatie op komen halen. De auto ging inderdaad op contact maar hij wilde niet starten. Hierna zijn we de auto gaan uitlezen. Er staan veel foutcodes in, de meeste zijn allemaal CAN-bus fouten. De CAN-bus fouten zijn allemaal communicatieverlies, het lijkt erop of er soms de spanning ergens wegvalt of dat er ergens CAN-bus signalen verliest.

 

Deze foutcodes die erin stonden hebben wij gewist, hierna startte de auto gewoon weer. Maar als de auto dan eenmaal liep viel op dat soms het instrumentenpaneel weg viel, af en toe vielen de tellers weg en dan weer de display. Op de foto hieronder is de auto gestart, maar zie je dat alle lampjes branden en dat de toerenteller op 0 staat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De auto loopt, maar de toerenteller staat op 0 t/min

 

We zijn weer verdergegaan met de foutcodes, er stonden ook een aantal diefstal foutcodes in. Als deze foutcode erin stond dan knipperde het ledje in de teller ook heel snel. En dan startte de auto ook niet, als deze weer gewist waren dan startte de auto gewoon weer.

 

Toen we de auto binnen hadden gezet hebben we eerst een algemene controle gedaan, gekeken of er achteraf iets ingebouwd is. Ons was niks opgevallen tijdens deze controle, dus zijn we verder gaan zoeken.

 

Tijdens het nameten kwamen we erachter dat de spanning richting de teller aanwezig bleef, ook de massa bleef in orde, maar toch bleef de teller af en toe uitvallen. We hebben daarom de teller gedemonteerd en zijn gaan meten op de IC of we daar ook nog spanning blijven houden. Hierop blijkt het mis te gaan, deze spanning valt vaak weg. Deze spanning komt wel binnen op het instrumentenpaneel maar wordt niet doorgezet richting de componenten die spanning nodig hebben. Nu heeft Ford hier al vaker last van gehad in het verleden, door verkeerd materiaal te gebruiken scheurt de soldering en gaat deze los zitten. Wat ervoor zorgt de spanning af en toe niet in het instrumentenpaneel komt. We troffen verschillende slechte soldeerpunten aan. Deze punten zijn rondom gescheurd, dit is op de foto te zien. Bij bijvoorbeeld de onderste 2 pinnetjes zie je dat hij rondom gescheurd is.

 

Deze slechte contacten hebben wij hersteld, opnieuw gesoldeerd en ook de rest van de punten hebben we allemaal opnieuw gesoldeerd. Toen hebben we de teller weer gemonteerd en getest. Vervolgens hebben we de auto uitgelezen en kwamen er al geen foutcodes meer terug, dit was voorheen wel het geval. Toen hebben we een stuk gereden, de auto is goed gebleven en de tellers zijn niet terug op 0 gevallen. Na de testrit zijn er ook geen storingen meer teruggekomen