Ford Focus: (Verborgen) schade

Startsituatie

De auto is recent aangeschaft waarna er een motorstoring in de auto is gekomen. Deze foutcode wijst op het verwarmingselement liggen van de tweede lambdasonde, deze is eerste instantie vervangen door een universele sensor. Toen de fout weer terugkwam is deze vervangen door een originele sensor. Ook nu is de fout weer teruggekomen.

 

Daarnaast geeft de auto nu een melding van de bandenspanning, hier is ons ook gevraagd om naar te kijken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start diagnose

We zijn de diagnose begonnen door de auto uit te lezen. Er staan in totaal 4 foutcodes in:

 

  • B1182:00-AF Monitorsysteem bandenspanning
  • B124D:02-AF Bandenspanningssensor
  • P0036:00-EC HO2S Heater Control Circuit (Bank 1, Sensor 2)
  • P0128:00-68 Koelmiddelthermostaat (koelmiddeltemperatuur lager dan thermostaatregeltemperatuur).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We gaan beginnen met de motorstoringen. Er staat een update beschikbaar voor de motorcomputer welke we als eerste hebben geïnstalleerd. Hierna kwam hij na 10 km rijden weer terug, de fout van de lambdasonde, de koelmiddelthermostaat niet.

 

Hierna zijn we verdergegaan met de bekabeling te controleren. We hebben de bekabeling belast gemeten terwijl we met de testkast de lambdasonde verwarming aangestuurd. Deze blijft bij aansturen een voeding krijgen maar zet het signaal niet terug de ECU in. De kabel van sensor naar ecu is echt in orde, hier hebben we geen spanningsverlies op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We hebben de ECU losgemaakt en zien direct dat de auto links voor een ongeluk heeft gehad. De kunststof kast waar de ECU in hangt is afgebroken en hangt los achter de wielkuip. Hier zitten ook gaten in waardoor er vocht bij de ecu kan komen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De ECU eenmaal open zien we dat er een spanningsgenerator stuk is. Deze moet vervangen worden. Vermoedelijk is deze door vocht kapotgegaan, de stekker van de ECU is ook erg vochtig door de defecte ECU bak. De ECU kunnen we repareren er zal nog wel een nieuwe ECU bak besteld moeten worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TPMS-storing

We hebben een storing op het TPMS-systeem. We zien dat er rechts voor geen bandenspanning wordt geregistreerd. We hebben de sensoren gereset, systeem opnieuw laten leren en hierna kennen we de bandenspanning weer. Dit blijft ook na een proefrit goed. Na een paar ritjes kwam de fout weer terug, we hebben het systeem daarom uitgeprogrammeert aangezien de wielen die er nu onder zaten geen sensoren hadden.