Ford Focus: Een vervelende trilling

Startsituatie

De auto heeft een trilling welke het best voelbaar is met constant toerental zo rond de 1500 t/min. Het is een trilling/dreunend geluid wat uit de motor lijkt te komen. Er zijn al wat zaken gecontroleerd maar niets wat een verschil heeft gemaakt. De klant denkt zelf dat het uit het inlaat of uitlaat traject komt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start diagnose

Om de auto te gaan uitlezen heeft natuurlijk niet heel veel zin. Het is immers een trilling, dat deze iets te maken heeft met een storing zal niet logisch zijn. Voor trillingen op te sporen hebben we speciale apparatuur. Dit heet een NVH-kit van PicoScope. De NVH-kit staat voor noice (geluid), vibrations (trillingen) en harshness (hardheid). Hiermee kunnen we dus de hardheid van een bepaalde trilling of geluid meten. En ook kunnen we meten waar dit het hevigst is dus waar het vandaan komt. Omdat het in dit geval gaat om een trilling hebben we alleen het gedeelte nodig om de trillingen te meten.

 

We gaan dan samen met de klant gaan rijden zodat we het eens konden zijn over welke trilling het gaat. Je wil natuurlijk niet dat jij iets anders voelt als de klant, of het juist helemaal niet voelt en je wel op zoek gaat. Met trillingen is dit meestal niet het geval, die zitten er ook wel echt als een klant dat aangeeft, als is het wel goed om te kijken of jij het ook echt voelt. Dat zoekt wat makkelijker. Maar met geluid komt het wel vaker voor. De klant hoort een geluid en die haalt bij het naar binnen gaan in de garage zijn zonnebril uit het vakje en daarna ga jij rijden en je hoort het geluid niet waar de klant over klaagt, of jij hoort een heel ander geluid wat de klant niet hoort. Daarom is het belangrijk om samen met de klant te rijden om de klacht vast te stellen. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Het probleem deed zich inderdaad voor bij het eerdergenoemde toerental onder die snelheid of erboven was er niets mis met de auto.

 

Om de meting te beginnen sluiten we de meter aan op de plek waar de klant de klacht voelt, de motor. Jij weet na dit startpunt wanneer de trilling zich voordoet en hoe hevig hij zich voordoet waarna je daarna kunt gaan zoeken naar de trilling.

 

De sensor wordt op de motor bevestigd en de X-Y-Z as worden gemeten. Deze worden berekend door het programma tot een bepaalde trilling uitgedrukt in de frequentie van de trilling en er komt een waarde te staan in mg. Vooral de waarde in mg geeft de zwaarte van de trilling aan. De waarde in mg is namelijk de waarde die nodig is in mg om de trilling op te lossen. De NVH kit is ook gemaakt om assen mee te balanceren en hierdoor weet je hoeveel gram je moet plakken om de trilling tegen te gaan.


Het programma berekent dit niet zomaar. Om het programma op te starten geef je een aantal waardes in van de auto, dit zijn; je bandomtrek, de eindoverbrenging en hoeveel cilinders de auto heeft. Met een diagnose stekker maakt de kit verbinding met jou auto om daarmee het toerental te bepalen en de rijsnelheid. En doordat je de waardes hebt ingevoerd van de banden, de as en het aantal cilinders kan hij de frequentie van de trilling gelijk gaan zetten met een van die onderdelen. Als je trilling bijvoorbeeld voorkomt bij elke omwenteling van het wiel gaat hij daar de hoogte van de trilling weergeven. Maar komt dit juist voor bij de motor geeft hij het daar weer. Dit geeft je al een eerste indicatie waar je moet gaan zoeken. 

 

De sensor zijn meerdere Piëzo-elementen met daaromheen een vaste behuizing gebouwd. De trilling van de auto wordt doorgegeven aan dit element en de vibratie hiervan wordt omgezet in spanning. Hierdoor meet hij hoe hoog de trilling is en met welke frequentie. Het is belangrijk de sensor goed te monteren, met de schroefdraad naar voren, om de trilling goed op te kunnen sporen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de meting op de motor springen er 3 trillingen uit. De motor trilling tot de derde orde is enorm hoog. Dit is een trilling die 3 keer voorkomt per krukasomwenteling. Aangezien het een 4 cilinder is en deze 2 ontbrandingen heeft per krukasomwenteling lijkt het te maken hebben met de ontbranding. Lijkt het los te staan van de verbranding. We meten het nu ook stilstaand met gesimuleerde snelheid maar er zit overal veel vibratie.

 

Op de brug

We hebben hier te maken met de harmonica trilling. Dit houdt in dat het een trilling is die waarschijnlijk door meerdere componenten met spelling gaan. Elk component maakt de vibratie wat erger waardoor het uiteindelijk heel erg worden.

Het eerste wat opvalt bij een controle is dat de pijp richting intercooler te strak gemonteerd is. Deze zit te diep in het rubber waardoor de pijp de turbo raakt bij minimale hoek. We hebben deze losgemaakt en goed gemonteerd. Dit maakt echter geen verschil. Hierna hebben we de multiriem losgepakt. Ook dit maakt geen verschil. We hebben de katalysator gecontroleerd en merken dat deze wat rammelt. We hebben alle bouten losgemaakt en opnieuw gemonteerd waarna het trillen minder is maar de kern lijkt wat ruimte te hebben. Dit zal de kleine trilling zijn die vergroot wordt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We hebben de motorsteunen gecontroleerd. De steun bij de versnellingsbak boven is wat ingescheurd maar niet heel veel ruimte. Het grootste probleem is de motorsteun bij de distributie zijde. Deze is lek en defect. Dit geeft de grootste vibratie door. We verwachten dat het hiermee opgelost is, het kan echter zijn dat de katalysator ook vervangen moet worden.

 

Overige problemen

Het grootste probleem wat wij tegenkomen is dat er een flinke olielekkage aan de voorzijde zit en ook zitten diverse slangen verkeerd gemonteerd. Hierdoor schuren ze tegen componenten aan. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terugkoppeling

De klant heeft de motorsteunen zelf vervangen en liet ons weten een andere auto te hebben hierna. Het geluid is helemaal weg en hij rijdt weer fijn in zijn auto rond.