Startsituatie
Deze auto heeft een verleden met het probleem. Een half jaar geleden heeft de auto eenmalig kortstondig slecht gedraaid, dit was een minuut het geval en daarna is de auto weer goed gaan draaien. Toen dit de eerste keer voorkwam was de auto net bij de dealer geweest voor een terugroepactie, het stuurhuis is toen vervangen voor een nieuw exemplaar. De auto is toen direct teruggegaan naar de dealer, zij hebben alles gecontroleerd en volgens hen was alles in orde. Er is toen ook een storing gewist maar het is onduidelijk welke storing erin zat.
De dag dat de auto binnenkwam begonnen de problemen bij de eerste start. Toen de auto gestart werd begon het motorstoringslampje te branden en kon er ook geen gas worden gegeven. Nadat de auto uit en aan was gezet was het lampje uit en kon er weer goed gereden worden. Tijdens die rit is het lampje opnieuw aangegaan. Uit en aanzetten werkte toen helaas niet en de klant kon de auto aan de gang houden als hij vol gas bleef geven. Het toerental kwam niet boven de 2000 t/min en met een slakkengang heeft hij naar zijn garage kunnen rijden.
Eenmaal aangekomen was de uitlaat roodgloeiend en liep de auto bijna niet meer. De garage heeft de auto uitgelezen, er stond een foutcode in van arm mengsel. Helaas was de exacte code niet opgeschreven. De klant gaf aan dat hij door de Corona tijd weinig gebruik van had gemaakt, hierop dacht de garage aan oude of vervuilde benzine. Ook mede omdat de klant aangaf dat hij altijd Euro 95 (E10) tankt. De benzine stonk erg, hierop volgend is deze afgetapt en vervangen voor euro 98. Dit maakte geen verschil. Omdat het bedrijf dacht dat hierdoor misschien ook de brandstofpomp kapotgegaan was is ook de brandstofpomp vervangen. De brandstofdruk is nu constant 4 bar en de pomp levert voldoende brandstof.
De auto bleef dezelfde klacht houden, hij was bijna niet aan de gang te krijgen/houden. Als de auto eenmaal liep dan deed hij dit voor 15 seconden, erg slecht. Op het moment dat het gas werd aangeraakt of de aircopomp inschakelde viel de auto dan uit. Het bedrijf heeft het een en ander gedaan om het probleem op te lossen:
Dit alles heeft geen effect gehad, de auto blijft op dezelfde slechte manier starten. De garage is er wel achter dat als je de inlaat dicht houdt, de auto goed loopt. Dit gebeurt ook als je remreiniger in de inlaat spuit of de injectoren handmatig aan massa legt. Ook viel hen op dat de buitenluchtdruk erg laag aangegeven werd in de testkast, op 0,6 bar. Omdat deze gemonteerd zit in de ECU en de rest allemaal in orde moest zijn had het bedrijf het idee dat het aan de ECU lag. Dat deze de injectoren niet goed aanstuurde. Maar omdat dit weer een investering zou gaan worden van enkele duizenden euro’s zijn wij ingeschakeld voor een diagnose. Om zeker te weten wat er aan de hand is voordat de ECU zomaar vervangen wordt en dit weer geen resultaat heeft.
Start diagnose
We zijn de diagnose begonnen met de auto uit te lezen. De auto stond vol met foutcodes, maar het is onwaarschijnlijk dat deze relevant zijn. Dit omdat er verschillende onderdelen gedemonteerd waren en we niet met de verkeerde basis gaan starten hebben we deze verwijderd. Na het verwijderen hebben we de auto opnieuw proberen te starten, deze liep 15 seconden erg slecht en daarna viel hij uit. Hierna hebben we de auto opnieuw uitgelezen, de foutcodes die overblijven na het wissen zijn:
Na het uitlezen van de foutcode hebben we de motor opnieuw gestart met de actuele waardes erbij. Daar viel op dat de temperatuur sensor 39 graden aangaf, dit is vrij hoog zeker omdat de motor helemaal koud is en eigenlijk niet meer dan 3 seconden gelopen heeft. Een temperatuur rond de 20 graden zou logischer zijn.
Nadat we de temperatuur sensor los hebben gemaakt konden we de auto starten en stationair laten draaien. Omdat de auto wel draaide op remreiniger en als de inlaat dichtgehouden werd, ging er bij ons een lampje branden dat er te weinig in werd gespoten. Dit in combinatie met de eerste foutcode van een arme motor bevestigde dat vermoeden. Met de temperatuur sensor losgaat de auto naar een temperatuur van -40 graden. Dit is natuurlijk veel te koud maar dan wordt er wel extra ingespoten. Gelukkig voldoende om de auto te starten en te laten lopen. Omdat er een foutmelding inzat was gasgeven niet mogelijk. Nadat we de auto even hebben laten draaien hebben we de temperatuursensor opnieuw aangesloten, nu liep de auto erg goed. Er was gas te geven maar wel liep hij wat rommelig als er vanuit stationair gas werd gegeven.
We zijn daarop opnieuw waardes gaan bekijken. Hieruit bleek dat de luchtmassameter bijna geen waardes meten. Hij meten stationair 8 gram, dit is normaal rond de 12 tot 14 gram. Op 3000 toeren onbelast heeft hij 9 gram, dit is normaal rond de 20 gram. Na een tijdje hebben we een proefrit met de auto gedaan. Zo konden we ook belast de luchtmassawaarde meten, op 3000 toeren belast is het 21 gram dit zou normaal rond de 40 tot 60 gram zijn. Maar de auto begon steeds beter te lopen tijdens de proefrit. Daaropvolgend hebben we de luchtmassameter losgekoppeld en zijn we verder gaan rijden. Met de luchtmassameter los geeft de auto een foutcode, maar zonder kan hij wel draaien. De MAP-sensor neemt dan zijn functie over, deze kan immers ook de druk bepalen in de inlaat en de auto weet hoe groot de inlaat is. Deze kan dus berekenen bij welke druk en de tempratuur van de lucht hoeveel er in de motor terechtkomt. De auto begon steeds beter te rijden. Af en toe nog een hikje en wat beperkt vermogen door de foutcode van de luchtmassameter, maar de auto liep erg goed.
Op de afbeelding hiernaast is een meting te zien van de luchtmassameter zoals hij moet zijn en zoals hij bij deze auto is. Omdat de luchtmassameter al een keer vervangen was, was de klant hier nog wat sceptisch over. Op dit moment zat de originele luchtmassameter in de auto, degene die vervangen was is weer teruggegaan naar de leverancier. Er was een universele luchtmassameter gemonteerd geweest de afgelopen keer. Wij hebben erg slechte ervaringen met universele onderdelen, zeker als het gaat om sensoren of actuatoren. Vaak werken ze niet of heel slecht en zorgen ze vaker voor problemen dan voor de oplossing. Een originele luchtmassameter was erg duur en niet op voorraad, het bedrijf wou toch nog een keer een universele proberen. Deze hebben we ter plekke gehaald en gemonteerd, met deze luchtmassameter in de auto waren de waardes ineens verdwenen. De luchtmassameter registreerde niets, niet op een manier waarbij het is dat de auto rijdt zoals hij rijdt met de stekker los. Maar op een manier dat hij geen luchtstroming meet, of bijna niets. Met deze luchtmassameter was de auto bijna niet aan de gang te krijgen, en als hij liep bijna niet aan de gang te houden. Het probleem bevond zich dus duidelijk in de ‘nieuwe’ luchtmassameter. Maar ook het probleem van de auto was ineens weer terug. Na de stekker losgemaakt te hebben was de auto weer te rijden. Het garagebedrijf was nu ook overtuigd en had de originele luchtmassameter besteld.
We kregen een dag later meteen een telefoontje. De auto liep weer perfect, zo blijkt maar weer dat een goede diagnose geldt oplevert. Er worden geen onderdelen vervangen die niet stuk zijn en er wordt met juiste onderdelen gewerkt zodat je ook echt iets kunt repareren.
Metingen injectoren
In eerste instantie werd er gedacht door het bedrijf dat de ECU stuk zou zijn. Omdat de injectoren niet goed aan werden gestuurd. Daarom zijn wij deze gaan meten. De metingen zijn hier onder te zien.
Hierboven is de meting te zien van een luchtmassameter die in orde is. Elke piek komt van een klep die opgengaat. Als een klep opengaat wordt de lucht naar binnengezogen, de luchtsnelheid gaat omhoog en de spanning stijgt. Als de klep weer sluit kaatst de lucht terug en zakt de spanning weer.
De meting van de injectoren. Te zien is dat elke injector netjes aangestuurd wordt. Een probleem met de ECU is onwaarschijnlijker hierdoor.
De luchtmassameter, een onderdeel wat al vervangen was. Helaas voor een universeel aftermarket onderdeel.