Fiat Punto: Verlichting probleem

Startsituatie   

De auto is bij ons binnengekomen met de klacht dat de verlichting niet goed werkt. Alles werkt los van elkaar in principe goed het probleem is pas als het knipperlicht naar links aan wordt gezet en tegelijk wordt geremd valt het knipperlicht overal uit behalve linksachter blijft hij constant aan.

Er is al veel aan losgemaakt en gedaan maar nog geen oplossing. De trekhaak is al gedemonteerd en ook een groot deel van het interieur. Er zit ook een ander achterlicht in. Dit geeft geen oplossing.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start diagnose

We hebben als eerste de klacht geverifieerd. Deze zit er nog gewoon in. Hierna zijn we gaan meten op het linker achterlicht. Als eerste of de massa goed blijft tijdens het testen. Dit is het geval hier blijft netjes 0V over staan van massa op het achterlicht naar auto massa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierna hebben we het gemeten op het achterlicht of de voedingen goed zijn en dit vergeleken met rechts. Dit is een op een gelijk. Hiermee weten we dat het of in de BCM of in de kabelboom moet zitten. We hebben dezelfde metingen herhaald op de BCM en de resultaten zijn gelijk. Het probleem moet hem daarom in de BCM zitten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We hebben hem opengemaakt maar zien er op verschillende plekken brandschade inzitten. Er is duidelijk een grote kortsluiting geweest met vermoedelijk als oorzaak vocht. De BCM moet worden vervangen.

 

Montage BCM

We hebben de nieuwe BCM aangesloten en hoorde daarbij direct weer het een en ander kortsluiten op het moment van aansluiten. We hebben de BCM losgehaald en gekeken waar het misgaat. Na wat metingen kwamen we erachter dat de vervangen stekker op het linker achterlicht niet goed aangesloten is. De Massa en voeding van het achterlicht zitten verkeerd om. Hierdoor pakt hij op de verkeerde manier een massa. We hebben de stekker netjes aangesloten op de juiste manier waarna het probleem opgelost is.