Start situatie
De afgelopen tijd hebben we al verschillende auto’s gehad met hetzelfde probleem, dus werd het tijd een van die auto’s te behandelen. Het type auto waar het om gaat is de Fiat Ducato van de derde generatie, deze zijn gebouwd vanaf 2006. We gaan een specifiek geval behandelen maar ze hadden allemaal dezelfde klacht. De auto in kwestie is een Fiat Ducato Camper van 2013, door de ombouw die gedaan was om er een camper van te maken heette hij officieel geen Fiat Ducato meer maar een Poessl. De camper kwam bij ons omdat de klant al een paar keer een lege accu gehad had. Hij had er een nieuwe accu in gedaan, maar het probleem bleef. Aan ons de opdracht om het probleem te vinden en op te lossen.
Start diagnose
We zijn begonnen met een accutest, er kan wel een nieuwe accu inzitten maar wie weet nou zeker dat die goed is. Dat weet je pas als je iets getest hebt. Tijdens de accutest bleek de accu in orde te zijn, maar omdat het een camper is zitten er vaak 2 accu’s in. Eentje is van de auto en diens systemen en eentje is er voor de camper opbouw en alle systemen die daarin zitten. Deze staan parallel op elkaar geschakeld met een speciale schakeling ertussen zodat de startaccu niet ontladen kan worden op het moment dat de motor uit staat. Wel is het taak dat beide accu’s van ongeveer dezelfde kwaliteit zijn. Als de ene van hele slechte kwaliteit is en de andere zo goed als nieuw dan wil de slechte accu snel ontladen. Omdat natuurkundig de laadtoestand van beide accu’s gelijk gehouden wordt gaat de goede accu ook meer ontladen. Hierdoor wordt je goede accu op een manier ballast dat deze ook sneller slijt. Advies is daarom om accu’s altijd samen te vervangen (als er meerdere inzitten).
Omdat de klant kwam met een probleem wat zich vooral op de startaccu voordeed zijn we op dit circuit een lekstroom test gaan doen. Tijdens een lekstroom test gaan we kijken of de auto stroom verbruikt als deze in rust is. Dit wil zeggen dat de auto niet op contact staat en op slot staat. Hierdoor zouden alle systemen in rust moeten gaan. De eerste stap die we zetten om een lekstroom meting te doen is de stroom meten die loopt over de massa draad van accu naar massapunt. We hebben het gehele circuit aangesloten gelaten en hebben een stroomtang om de massakabel gedaan. Hierdoor kunnen we zien of er een stroom bleef lopen. Vaak wordt de massakabel losgemaakt en wordt er een multimeter in stroom stand tussen gedaan om de stroom te meten, dit heeft alleen een groot nadeel. Om dit te doen moet je het circuit onderbreken. Door het circuit te onderbreken wordt alles kort spanningsloos en dit heeft als nadeel dat je weer moet wachten tot de auto in rust is, dit kan bij sommige auto’s wel een uur duren en alle componenten worden even spanningsloos. Het kan zo maar zijn dat de lekstroom wordt veroorzaakt door een plakkend relais, als je de auto spanningsloos maakt kan deze losklikken en de lekstroom is weg. Jij meet geen lekstroom en de klant heeft een week later weer dezelfde problemen. We hebben de lekstroom dus gemeten met het circuit in orde. Op het moment dat de auto in rust is zou er maximaal een stoom mogen lopen van 0.05A. deze kleine stroom zal er altijd blijven lopen omdat sommige delen van de auto (semi) actief blijven. Zouden ze helemaal uitgaan kan de auto bijvoorbeeld ook niet elektrisch ontgrendelen. Alles wat eigenlijk meer is als de 0,05A noemen we lekstroom, er blijft een component actief die eigenlijk niet actief zou mogen zijn. In de praktijk is dit meestal een after-market onderdeel of nadat de autoschade heeft gehad. Aangezien dit een schadevrije auto was konden we dit meteen afstrepen.
De auto had een gemeten lekstroom van 0,11A niet extreem hoog maar wel voldoende om de accu leeg te maken als hij wat langer stil staat. Omdat we lekstroom gemeten hebben zijn we een spanningsmeting gaan doen over de zekeringen. Op het moment dat er lekstroom is betekend dit dat er een systeem actief blijft, over het circuit blijft dan stroom lopen. Ergens waar stroom loopt is ook een spanningsverschil. Denk aan een lampje, als het lampje uit is meet je van de voeding naar de massa 0V spanningsverschil. Doe je het lampje dan aan is er 12V spanningsverschil. Dus als een systeem actief is, is er spanningsverschil. We blijven even bij dat lampje, naast het lampje heeft dat circuit waarschijnlijk ook een zekering. De draad van een zekering is dunner als de normale bekabeling, hier ontstaat dus ook een spanningsverschil. Dit spanningsverschil gaan we gebruiken om het betreffende circuit op te sporen. We gaan elke zekering doormeten, de zekering waar een spanningsverschil over staat (vaak is dit rond de 0,1 tot 0,5mV) is de boosdoener. Door deze manier te gebruiken hoeven we geen zekeringen te trekken en laten we het circuit intact. Dit heeft dezelfde risico’s als het losmaken van de minkabel van de accu, je doet immers hetzelfde.
Deze metingen wezen ons naar het instrumentenpaneel. Op het instrumentenpaneel viel ons op dat de lampjes heel zwak bleven branden, niet allemaal maar bijvoorbeeld het motorstoringslampje brandde heel zwak. Op het moment dat je de auto op contact draaide gingen de lampjes branden zoals ze moeten branden en bij starten gingen ze uit zoals het hoorde. Omdat we al begrepen dat dit niet de bedoeling was zijn we het instrumentenpaneel gaan demonteren, toen deze los was hebben we nog een keer een lekstroommeting gedaan, de totale lekstroom was nu nog maar 0,01A, deze was nu in orde.
Eenmaal gedemonteerd konden we het instrumentenpaneel weer repareren, en na reparatie hebben we deze weer gemonteerd. De oorzaak was van alle auto’s hetzelfde, het ligt aan de kwaliteit van de gebruikt componenten. Door deze te vervangen met componenten van hoge kwaliteit is het probleem daarmee hiermee verholpen. Dit probleem komt ook voor bij Citroen jumper en de Peugeot Boxer, we adviseren het instrumentenpaneel altijd te repareren en niet te gaan wisselen voor een gebruikt of nieuw exemplaar. Het risico dat je dit probleem bij een gebruikt deel krijgt is erg groot en een nieuw instrumentenpaneel is vele malen duurder als reparatie.