Fiat Ducato: ABS-pomp

Startsituatie

Deze Fiat Ducato komt hier binnen met het probleem dat de snelheid meter niet wil werken. Dit is al de derde keer dat dit is gebeurd nadat de auto uit de winterstalling komt. De eerste keer is de ABS-pomp gedemonteerd, opgestuurd om te testen en deze is toen goed bevonden. Toch hebben ze enkele reparaties uitgevoerd en hierna is de pomp terug gemonteerd. Het hele jaar heeft de auto het goed gedaan, maar het jaar daarop toen de camper uit de winterstalling kwam was het probleem weer terug. Nu is de pomp opnieuw opgestuurd en wel defect bevonden, gerepareerd en heeft het een jaar goed gedaan. Nu is het weer na de winterstalling raak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start diagnose

We zijn begonnen met de auto uit te lezen.

Daaruit kwamen de volgende fouten:

 

  • P050068 rijsnelheid gebeurtenis 
  • P068AE8 acculoskoppeling
  • B12C986 BSM rijsnelheidsstoring signaal ongeldig
  • B102114 Uitgang voorruitwisser 2e snelheid circuit kortgesloten met massa of onderbroken

 

Als we naar de foutcodes kijken zien we dat vermoedelijk de accu losgekoppeld wordt in de stalling. Dit staat los van de klacht maar verklaart wel een foutcode.

 

Daarna hebben we naar de live waardes gekeken om te controleren of de wielsensoren goed functioneerde. Dat deden ze allemaal dus zijn we verder in het systeem gaan kijken waar alle wielsensor signalen op binnen komen (ABS-unit). Daar hebben we alle voedingsspanningen en massa’s gemeten en deze zijn allemaal in orde, hier hoeven we het probleem niet te zoeken. We zijn daarom naar het signaal gaan meten. De CAN-bus is verstoort zoals hieronder te zien is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om te vinden welke CAN-bus module het stoor signaal geeft hebben we de:

  • De motorcomputer stekkers los gemaakt, dit maakte geen verschil. 
  • ABS-computer stekker losgehaald dit zorgde ervoor dat het signaal weer normaal werd. In de stekker zien we wat beschadigingen zitten. Er moeten wat stekkers vervangen worden.

 

Conclusie

De ABS-module moet worden gereviseerd, hiervoor moeten we hem demonteren. Daarnaast moeten we wat stekkers vervangen om het ook goed te laten gaan op de lange termijn.