Citroën C5: Niet op alle poten

Startsituatie

De auto is bij ons gebracht met de klacht dat hij niet altijd op alle 6 de cilinders loopt. Als de auto uitgelezen wordt komt er direct een foutcode terug in, de P0473 deze staat voor een klep in de uitlaat. Als je hem laat lopen begint hij op 6 cilinders maar daarna gaat hij op 5 cilinders of minder lopen. Dit is niet een vaste cilinder maar wel altijd een vaste bank waarop het gebeurt. Altijd de voorste bank.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Start diagnose

We zijn de diagnose begonnen met de auto uit te lezen. De auto staat vol met foutcodes, het zijn er meer dan 10. We zijn eerst aan de slag gegaan met de foutcode die direct terugkomt als de auto op contact wordt gezet. Dit is een foutcode die slaat op een klep in de uitlaat. Deze beweegt bij koude motor wat dicht zodat de motor sneller op temperatuur komt. Deze klep geeft een foutcode maar kan geen invloed hebben op het slechte lopen. We zijn daarom aan de slag gegaan met het laten lopen van de motor en kijken wat er uitvalt als hij op temperatuur komt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We hebben de ontsteking en de injectie langs elkaar gezet en zien dat er een injector niet aan wordt gestuurd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De ontsteking blijft het echter gewoon doen op alle cilinders

 

Omdat we verwachten dat het een relatie heeft met de foutcode van de klep in de uitlaat zijn we de lambdasondes gaan verwijderen en hebben gekeken of de katalysator in orde is. Als een van de katalysatoren los zou liggen kan dit de uitlaat blokkeren en de motor zet hierdoor injectoren uit om de motor te beschermen. De katalysator zit echter vast en is ook in goede staat voor zover wij dit met de camera kunnen zien.

 

Omdat we hier niets kunnen vinden zijn we verder gaan kijken. We hebben het nokkenas signaal ten opzichte van de krukas gezet. Het viel op dat we geen signaal hadden op de nokkenas van de voorste bank. We hebben hierna de sensor los gemeten. Er zit wel een voeding en massa op maar het signaal doet niets.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het signaal zit aan massa

 

We denken dat het probleem in het ontbreken van het nokken signaal mist. Hij kan het tijdstip van inspuiten niet goed bepalen en daardoor sluit hij hem voor de zekerheid af. Daarom gaan wij deze vervangen en kijken of de problemen daarmee opgelost zijn.

 

Na het vervangen van het nokkenas signaal hebben we opnieuw een signaal. Dit verandert echter niets aan het probleem. De auto blijft het signaal naar de injectoren op de 1ste en 3de cilinder uitzetten. De volgende stap die we willen nemen is de ECU openmaken om deze los te testen. Dit aangezien er verder in de auto niets misgaat.

 

We hebben wat defecten aan de ECU gevonden, de injector drivers zijn van 2 cilinders defect. Als we ze met de föhn warm maken vallen deze uit. Deze hebben we vervangen waarna de auto probleemloos werkt.