Startsituatie
De auto is bij het bedrijf terecht gekomen met de klacht dat de auto af en toe in noodloop gaat. Toen het bedrijf de auto ging uitlezen zaten er diverse fouten in. De meest belangrijke voor het vervolg wat zij eraan gegeven hebben waren:
Ze zijn begonnen met het te laten reinigen van het roetfilter. De auto heeft al een forse kilometerstand, maar dat is niet direct te linken aan de problemen met het roetfilter. De problemen komen eerder door het gebruik van de auto, de auto wordt vooral gebruikt voor korte stukjes. Hierdoor krijgt de auto waarschijnlijk niet de kans om te regenereren en gaat het roetfilter dicht zitten. Na het reinigen van het roetfilter, wat nu zo’n halve maand geleden gedaan is, blijft de auto af en toe terugvallen in noodloop. De foutcode die dan terugkwam is dan op de regelklep van de turbocompressor.
Om dit probleem te tackelen is de turbo gedemonteerd en hebben ze de hele unit weggestuurd naar een bedrijf voor revisie van het onderdeel. Daar hebben ze de turbo nagekeken en hebben ze wat fouten gevonden aan de regelunit van de variabele geometrie maar het is niet zeker of dit ook direct te maken heeft met de klacht. In ieder geval was de fout nog niet weg toen alles weer gemonteerd was. Hierop zijn wij ingeschakeld voor de diagnose.
Start diagnose
Na het hele verhaal gehoord te hebben hadden wij niet het idee dat de regelklep van de turbocompressor een oorzaak is maar eerder een gevolg. Vaak als een auto in noodloop gaat worden er allerlei foutcodes gezet. De auto zet in noodloop allerlei actuatoren in een safe stand. In deze stand wordt bijvoorbeeld ook de variabele geometrie zo gezet dat de turbo geen toeren maakt. Dit is echter niet wat er normaal is op die toeren. We denken dat de foutcode er inkomt doordat de auto in noodloop gaat maar het een andere reden heeft dat de auto in noodloop gaat. Dit is het verhaal wat we ook wel vaker behandelen; Ga niet opzoek naar de storing, maar naar de oorzaak.
Ervaring met deze motoren leert ons dat EGR kleppen vaak een oorzaak zijn van soortgelijke klachten en problemen. We willen echter niet zomaar iets vervangen en ons te veel richten op een vermoedelijke oorzaak dus zijn we een aantal basismetingen gaan doen tijdens een proefrit.
We hebben hier de brandstofdruk, turbocompressor actuator spanning en signaal, en de nokkenassensor gemeten. We konden de auto alleen niet in noodloop krijgen tijdens de metingen. We hebben er bijna 50 kilometer meegereden maar kunnen er geen fout inkrijgen. Daarom zijn we verdergegaan met andere controles.
We hebben diverse onderdelen in de auto gemeten, na een aantal metingen zagen we een fout op de gasklep (na diesel klep). Deze gaf aan dat hij buiten zijn bereik zat. We konden ons herinneren dat de eerste keer toen we de auto hebben uitgelezen hier ook een fout op stond. Daarom zijn we deze klep gaan meten.
De klep heeft een goede voeding en massa. Alleen het duty-cycle signaal komt niet boven de 0,4V uit. De klep lijkt inwendig te zijn kortgesloten waardoor het signaal naar beneden wordt getrokken. Toen we de stekker los wilde trekken zagen we overal olie zitten, aan onze meetpen maar ook in de stekker en in de actuator.
Zoals links te zien is, zit de stekker vol met olie. Dit veroorzaakt in onze optiek de noodloop. Als de 12V door de olie wordt kortgesloten met de massa dan gaat de auto in noodloop. Na het vervangen van de gasklep werkte de auto weer perfect.